(KarriereStart.no):

Som barn var yogalærer Anneli Mjøen mye syk. Hun begynte derfor med yoga i uvanlig ung alder, i et forsøk på å kurere seg selv. Og det ga resultater.

 

– Jeg startet kanskje da jeg var fem eller syv, og husker at jeg følte meg bedre. Så lærte jeg å meditere av moren min. Jeg tror det var hun som foreslo å sitte og se på et lys eller konsentrere meg om en øvelse. Det gikk ikke så bra til å begynne med, men jeg fortsatte. Det var kanskje noe som gjorde at jeg følte det var verdt det, forklarer hun.

 

LES OGSÅ: Drømmejobben – Espen Eiborg er billedkunstner

 

Fra elev til lærer

Anneli fortsatte med yoga og meditasjon av-og-på gjennom tenårene. Men det var først da hun flyttet til Oslo som 20-åring at hun begynte å ta timer ved et yogastudio. Det som sannsynligvis da var byens eneste yogastudio. Og etterhvert bestemte hun seg for at hun også ville lære dette bort til andre.

 

Hun startet med et grunnkurs på 2-300 timer. Derfra fortsatte hun med kurs og andre utdanninger for aspirerende yogalærere. Så kom overgangen fra å være elev til å bli lærer, og den var litt skremmende i starten.


 

– Jeg hadde en ekstrem prestasjonsangst. Jeg vet ikke hvor mange ganger jeg slepte meg ned hit og tenkte at jeg ikke hadde noe å gi. Men med én gang jeg sitter her med deltakerne mine, faller alt det bort. Det er så fint, sier hun.

 

I dag nøler hun ikke med å undervise foran store forsamlinger. Heller ikke da hun underviste på den første Internasjonale Yogadagen i Norge – på Telenor Arena.

 

– Følelsen av å be 1500 mennesker løfte armene og puste sammen, var ganske stor.

 

LES OGSÅ: Drømmejobben – Elisabeth Ramfjord er gallerist

 

Livsoppgaven

For Anneli er det viktig å nå alle som deltar, og at det skal være lett å forstå hva de jobber med. Derfor forklarer hun alt med vestlige begreper. Hvis man vet hvorfor noe virker, er det mer effektivt enn at læreren bare har sagt at det virker.

 

– Jeg ønsker at alle i rommet skal nærme seg det som er felles for oss. Du kan godt prøve å komme unna kontakt, men det ligger der som et dypere behov.


 

Folk har mange forestillinger om hva yoga egentlig er, forklarer Anneli. Noen tror at det kun handler om fysisk trening, mens andre tror det kun handler om det spirituelle.

 

– Det å tro at det bare er fysisk trening, er det like begrensende som å tro det bare er å sitte med øynene lukket. Det er mange idéer om yoga, det er helt sikkert. Det har vært en livsoppgave jeg har hatt, å forsøke og bryte ned de idéene.

 

LES OGSÅ: Drømmejobben – Lene Kilde er skulptør

 

Takknemlig for hver time

Da hun først startet som yogalærer, ble hun frustrert når folk kom én eller ti ganger, og så sluttet. Men nå har hun undervist i mange år, og ser at de ofte kommer tilbake.

 

– Jeg opplever at folk kommer til meg og sier de får det bedre. Hvis jeg kan støtte et annet menneske i den reisen, og ha det så bra selv samtidig, så føles det som en utrolig fin gave.

 

For Anneli er ikke dette en karriere som er over når pensjonsalderen kommer.

 

– Det slutter aldri, man kan undervise til man blir 90 år. Så jeg håper livet mitt fortsetter å være som det er nå. Jeg føler meg heldig som har en jobb jeg går til nesten hver dag, og er takknemlig for hver time. Det er ganske stort, avslutter yogalæreren.

 

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger