(KarriereStart.no):

Stadig flere nordmenn benytter seg av hjemmekontor, og flere setter større pris på en fleksibel arbeidsdag fremfor høyere lønn.  Faktisk ønsker hele 52 prosent av arbeidstakere seg heller en fleksibel arbeidsdag hvor de kan prioritere familie- og privatliv, fremfor høyere lønn og en kjappere vei opp karrierestigen, ifølge en undersøkelse utført av Accenture.

 

I tillegg har man frilanserne, som vanligvis bruker hjemmet som den primære arbeidplassen. 


Med hjemmekontor stilles det høyere krav til selvdisiplin, men hvordan kan man bli flink til å faktisk få arbeidet unnagjort – og ikke sitte foran TV-en hele dagen?


Det amerikanske nettstedet Inc.com har laget en liste med tips til hvordan du utnytter dagen med hjemmekontor på best mulig måte. Ifølge dem spiller miljøet og dine vaner mye inn på hvor effektiv du er i løpet av arbeidsdagen:

 

Omgi deg med levende ting

Studier viser at det å være omringet av levende ting gjør oss mer produktive. Enten det er ved å gå til anskaffelse av noen potteplanter, ha interiørartikler som kommer rett fra naturen, slikt som ubehandlet treverk, eller ved å la husdyret oppholde seg i samme rom, kan alle disse tingene ha en positiv effekt på din produktivitet.Har du pollenallergi eller ikke eier et husdyr, kan du jo alltid sitte i retning av vinduet og forhåpentligvis har du utsikt til noe grønt og ikke bare asfaltjungel.

 

LES OGSÅ: Generasjon mobil frihet

 

Tenk på fargene

Når det kommer til hjemmekontoret bør du være litt mer obs på hvilke farger du ønsker, ifølge denne studien. Farger kan påvirke humøret ditt mye mer enn du tror, så tenk godt over hvilke farger du vil omringe deg med hvis du skal ha det beste utgangspunktet for en effektiv arbeidsøkt.


Grønt sies å fungere bra for konsentrasjonen, mens lilla visstnok skal være bra for kreativiteten. Rødt og oransje kan virke oppkvikkende, men kan også oppleves som slitsomme for noen.

 

klikk her for å se alle traineeprogrammer i Norge

 

Forbered deg mentalt

Selv om pendling og reising med offentlig transport til og fra jobb er noe de aller færreste trives med, er dette den tiden av dagen hvor mange forbereder seg mentalt til at arbeidsdagen skal starte. Skal du jobbe hjemmefra vil du miste denne muligheten, og det kan derfor være lurt å sette av en liten periode hver morgen med en liten aktivitet av ymse slag før du starter med selve arbeidet.Hvorfor ikke starte dagen med å oppdatere deg på sosiale medier, sjekke e-posten eller lese nyheter? Får du unna slike små gjøremål like etter frokost, er det lettere å forberede seg mentalt på arbeidet du har fremfor deg.

 

Planlegg lunsjen

Mange går i fella med å småspise de dagene de jobber hjemmefra – noe som både kan ødelegge produktiviteten og magemålet ditt over tid. Er du hjemme har du bedre tilgang på mat enn hvis du satt på kontoret og måtte ha ventet til kantina åpnet. Derfor kan det være lurt å planlegge spisepausene i forkant, slik at du ikke blir fristet til enda et mellommåltid akkurat da du er i ditt mest produktive hjørne.

 

LES OGSÅ: Jobber mer effektivt på hjemmekontor

 

Temperaturen avgjør

Inneklima og temperatur på arbeidsplassen påvirker hvordan vi jobber. Studier viser at et godt og varmt inneklima ofte er bedre enn hvis halvparten av de ansatte må sitte med skjerf og vanter på.


Skal du jobbe mye hjemmefra, ikke vær gjerrig med strømregninga – da er det heller bedre å lufte ut litt iblant for å få inn litt frisk luft.

 

Gi øynene hvile

De fleste av oss har jobber hvor vi ser på dataskjermer store deler av dagen. I tillegg til korrekt sittestilling og blikk (hvilken høyde vi ser på skjermen), er det også viktig å hvile blikket ved å se på noe annet i ny og ne.


Ønsker du å avbelaste øynene kan du følge 20-20-20-regelen. Ta blikket ditt bort fra skjermen hvert 20. minutt og fokuser på noe annet som ligger 20 meter unna – i cirka 20 sekunder. Når vi fokuserer på det samme over lengre tid, er det større sjanse for at muskulaturen i øynene blir overanstrengt og vi kan bli både slitne og få hodepine. Ved å variere hvor du legger blikket ditt i små perioder, reduserer du sjansene for at du avslutter arbeidsdagen med at du er dårlig og må legge deg rett på sofaen.


Har du ikke en tyve meter lang gang, reis deg opp og se ut av vinduet ditt i ny og ne. Kanskje du til og med får se noen planter i samme slengen, som øker produktiviteten din enda mer.

 

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger