(KarriereStart.no):

75 prosent av ledere vil legge til rette for at de ansatte skal kunne jobbe fra mobile enheter i sommerferien. Det kommer frem av en undersøkelse Norstat har gjennomført på vegne av it-selskapet 3 Step IT. 


– Sett i et helseperspektiv, har vi behov for restitusjon. Vi trenger å koble fra jobben i kortere eller lengre tid, og nå er det jo sånn at jo mer stressende jobb en har, jo lenger tid bruker man på å komme i feriemodus, forteller seniorforsker ved Arbeidsforskningsinstituttet, Asbjørn Grimsmo til Dagens IT.

 

– Feriejobbing kan være helseskadelig. Folk får ikke koblet av, og får dermed heller ikke restituert seg, hevder han.

 

Man skulle kanskje tro at det å svare på mail og ta noen korte telefonsamtaler ikke kan ha nevneverdige konsekvenser, men det kan føre til at man kommer hjem fra ferie uten å ha vært skikkelig i feriemodus og fått ordentlig hvile.


– Vi har både en innstillingstid og en avslutningstid i forhold til en oppgave. Det å eksempelvis innstille seg på å svare på en jobbtelefon trenger ikke ta så lang tid, men tankene blir hengende ved en stund etterpå. Avslutningstiden kan ofte være såpass lang at vi bruker tid på å komme tilbake til ferien, sier Grimsmo.Han mener tilrettelegging for feriejobbing gir en forventning om at arbeidstaker skal være tilgjengelig, og at det krever en del av den enkelte å sette grenser og si at man har ferie og ikke vil være tilgjengelig.


– Arbeidsgiverne bør tenke seg om to ganger før de går ut med et sånt tilbud. Man har krav på en viss grad av sammenhengende ferie, og det er jo det man ødelegger da, hvis arbeidsgiver tilbyr feriejobbing, legger Grimsmo til.


Professor i sosialantropologi ved Universitetet i Oslo, Hans Christian Sørhaug, mener at den stadige tilgjengeligheten har ført til at jobben har blitt en konkurrent til privatlivet.

LES OGSÅ: Bergljot Rosvoll: Vanskelig, men viktig å endre dårlige vaner


– Man er mer tilgjengelig for arbeid enn før. Man går ikke på jobb lenger, man er i jobb, det er snarere enn tilstand, sier han til Dagens IT.

 

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger