(KarriereStart.no)

I vårt travle samfunn hvor det sosiale liv er tilgjengelig tjuefire-syv via smarttelefon, presser mange nordmenn inn flere våkentimer, og dette sender oss i hopetall grinete på jobb, og søvnige på møter.
 
De negative konsekvensene av søvnmangel kan på lengere sikt omfatte død og fordervelse, i form av diabetes, overvekt, hjerte/karsykdommer og depresjon. Men det kan også svekke din konsentrasjon, innlæring og evne til å ta gode beslutninger.
 
Søvnmangel kan drepe deg. Eller bare gjøre livet ditt kjipt.

 

Ulikt søvnbehov

Dr.med. Bjørn Bjorvatn er senterleder ved SOVno - den nasjonale kompetansetjenesten for søvnsykdommer, og han forteller at hver tredje nordmann innimellom lider av søvnproblemer, mens 10-15% av oss plages av det jevnlig.


Men søvnbehov er individuelt: Noen mennesker er uthvilt etter 5 timer på øyet, mens andre er avhengig av 10 for å kunne oppføre seg som folk. De fleste av oss har et søvnbehov på mellom 6-9 timer nattlig, og gjennomsnittet ligger på 7-7,5 timer. Hvis du går rundt og gjesper hele dagen, mens du febrilsk heller sort gull ned halsen, sover du antagelig for lite.
 


De negative helseeffektene man snakker om ved søvnmangel, gjelder dem som sover mindre enn det de trenger, og er på underskudd av søvn, forteller professor Bjorvatn.  

 

 

LES OGSÅ: Derfor bør du droppe den varme morgendusjen

 

Sov deg klokere

Hvis du er i en situasjon hvor du skal huske noe du har lest, er det en god ide å prioritere søvnen. Undersøkelser har vist at en god natts søvn er viktig før en dag med innlæring, men også etter, da dette påvirker hvor mye du husker dagen etter.

 
– Dette er fordi man antageligvis bruker søvn til å legge ting på minnet. Søvn er viktig for hukommelse, understreker Bjorvatn.

 

Han advarer mot å tro at flere våkentimer er lik flere lesetimer er lik bedre prestasjon. Feil igjen.  


 

Kaffe kan ikke redde deg (helt)

Professor Bjorvatn forteller at det særlig er unge mennesker som tenker at det ikke gjør noe om de kutter søvnen med en time. De kan bare kompensere neste dag med å drikke litt mer koffein.
 
– Og det funker jo på et vis. Spørsmålet er bare om det ikke allikevel har sine negative konsekvenser på sikt. Og det er det jeg antyder at det kan ha, sier Bjorvatn.

 

10 råd for bedre/mer søvn:

  • Regelmessig trening gjør deg trøtt, men avslutt treningen minst tre timer før sengetid.
  • Dropp høneblunden på dagtid.
  • Hold en jevn døgnrytme: stå opp noenlunde samtidig ukedager og helg.
  • Ikke drikk kaffe, te og cola etter kl. 17.
  • Lag deg et sengetidsrituale
  • Vær hverken for sulten eller mett når du legger deg.
  • Ha det mørkt og stille på soverommet, og hold temperaturen moderat.
  • Bruk soverommet til å sove i, ikke arbeide. Hvis du bor på hybel, så la være med å spise middag, lese pensum og skrive avhandlinger i senga.
  • Ikke se på klokka hvis du våkner om natta. Det kommer bare til å stresse deg.
  • Hvis du holdes oppe av bekymringstanker, så sett heller av en time om ettermiddagen til å gjennomgå bekymringene dine. Skriv gjerne ned mulige løsninger og handleplaner. Legg dem deretter fra deg.

(Kilde: haukeland.no)

Hos SOVno kan du finne mer informasjon om søvn, søvnsykdommer og gode råd.

 

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger