(KarriereStart.no):

Rapporten fra Statens arbeidsmiljøinstitutt (Stami) oppsummerer forskning fra hele verden som viser hvilken effekt av skift- og nattarbeid og lange arbeidsdager på over 11 timer har på helsen. Konklusjonen var at slikt arbeidsmønster kan medføre dobbelt så høy risiko for psykiske lidelser som depresjon og angst. Det vises også en kraftig økning i risikoen for å få sykdommer som diabetes, kreft og hjertesykdom.

 

Medvirkende årsaker til den økte risikoen er alvorlige søvnproblemer, mindre fysisk aktivitet og dårlige spisevaner.

 

Det er forsker Jenny-Anne Sigstad Lie som står bak den ferske rapporten fra Stami.


- Rapporten styrker det vi allerede visste, nemlig at det er belastende å jobbe mot kroppens egen klokke, og at mange tar skade av det. Dette kan sammenlignes med å være i konstant jetlag, sier hun til Aftenposten.

 

LES OGSÅ: Det kan være helseskadelig å ta med jobben på ferie


I Norge jobber hele 24 prosent av alle arbeidstagere (571.000 personer) skift og turnusvakter, i følge tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB). Dette er en økning på tre prosent fra 2001. Forskningen viser at det er spesielt A-mennesker og eldre personer som har flest uheldige konsekvenser av skiftarbeid.



Magnar Kleiven, tidligere bedriftslege for Norsk Hydro, hevder arbeidsgivere har blitt mer bevisste på helseskaden ved turnusordninger, og at de derfor strekker seg lengre for å tilrettelegge arbeidstidene for de ansatte.


- Det virker som om synet på hva som er nødvendig er uthulet, og at flere arbeidsgrupper som ikke jobbet turnus gjør det nå. Det er et paradoks når man ser på helsekonsekvensene, og har sammenheng med at vi forventer flere døgnåpne tilbud, sier Kleiven til Aftenposten.

 

LES OGSÅ: Dette gjør stillesittende arbeid med helsen din

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger