(Karrierestart.no):

 

I årets rapport fra DESI (Digital Economy and Society Index) beholder Norge fjorårets andreplassering. De eneste som er bedre i klassen når det kommer til digital økonomi, er våre danske naboer i sør. 

 

– Digitalisering er en topprioritering for den norske regjeringen, sier Trond Helge Bårdsen, IKT-konsulent ved den norske EU-delegasjonen i Brussel.

 

Selv om Norge som kjent står utenfor EU, er vi del av det europeiske fellesmarkedet gjennom den såkalte EØS-avtalen, og blir derfor inkludert i kåringen.

 

– Å bli inkludert i kåringen er viktig, fordi det gir oss en pekepinn på hvor vi står i den digitale utviklingen sammenlignet med andre land, sier Bårdsen. Nordmenn er raske med å ta til seg ny teknologi, og har høy tillit til digitale tjenester for eksempel nettbaserte betalingsløsninger, forteller Bårdsen videre.

 

Rapporten beskriver en rekke årsaker til at Norge kommer så høyt opp på listen over digitaliserte økonomier. Norge har blant annet 100% 4G dekning, mens det europeiske gjennomsnittet ligger på snautt 84%. Videre bruker 96% av befolkningen internett. Dette gir flere ringvirkninger, som for eksempel at 94% betaler regningene sine på nett, mot bare 59% i EU-området, og at like mange leser aviser på nett, mens bare 70% gjør det samme i EU-landene. På toppen av kransekaka er norske bedrifte også dyktige til å bruke E-faktura og cloud-tjenester.


 

Bårdsen trekker frem Norges sterke infrastruktur som et viktig fundament for den økonomiske digitaliseringen.

 

– Norge har en velutbygd infrastruktur som gjør det mulig for mesteparten av befolkningen, inkludert små og mellomstore bedrifter, å delta i den digitale omstruktureringen. Som en liten og åpen økonomi, med relativt høye arbeidskostnader, er IKT og teknologibruk en viktig nøkkel for å skape nye arbeidsplasser og forsterke konkurranseevnen vår i fremtiden, avslutter Bårdsen.

 

 

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger