(KarriereStart.no):
I følge tall fra Statistisk Sentralbyrå har andelen overvektige nordmenn økt med 7 prosentpoeng de siste ti årene. I 2008 var én av fire nordmenn over 16 år overvektige, i tillegg til at en femtedel av befolkningen har det som kalles «noe overvekt».
En ny undersøkelse viser at mange arbeidstakere velger å skylde på jobben når magemålet begynner å øke. Rekrutteringsselskapet Career Builder har gjennomført spørreundersøkelsen blant 3700 arbeidstakere i ulike bransjer, skriver The Daily Mail.
Hele 55 prosent av britene anser seg selv som overvektige, og 41 prosent hadde gått opp i vekt på grunn av jobben sin. Høyt stressnivå, enkel tilgang til usunn mat og mange timer bak skrivebordet ble blant annet oppgitt som årsaker til vektøkningen. Til tross for at mer enn halvparten av alle arbeidstakere følte seg overvektig, sa nesten seks av ti ansatte at de trener på jevnlig basis.
Følger sosioøkonomisk status
I Stami-rapporten «Arbeidstid og helse» fra 2008 kommer det frem at skiftarbeidere er mer utsatt for å utvikle overvekt og fedme enn andre. Dette støttes også av ernæringsfysiolog Kirsti Bjerkan, som forteller at nattarbeid forstyrrer den naturlige døgnrytmen – og dermed også fordøyelsessystemet.
- Fordøyelsessystemet er mer aktivt og forberedt på å håndtere maten på dagtid. Undersøkelser har vist at mange skiftarbeidere sliter med forstoppelse og mage- og tarmproblemer, sier hun til Dagbladet.
Ugunstige arbeidstider kan også føre med seg søvnforstyrrelser, som igjen kan være en årsak til vektøkning. Redusert søvn fører ofte til at man spiser mer, og flere studier viser at de som sover lite også trener mindre enn andre.
Selv om gjennomsnittsvekten er økende i alle deler av befolkningen, er det personer med lavere utdannings- og inntektsnivå som oftere utvikler overvekt og fedme, i følge Henriette Øien, fungerende direktør i Divisjon folkehelse i Helsedirektoratet.
- Man kan tenke seg at yrkesaktive som sitter mye i ro i løpet av arbeidsdager er mer i risikosonen. Men i dag har de som har høyere utdanning ofte stillesittende jobber. Samtidig vet vi at høyt utdannede lettere tar til seg råd fra helsemyndighetene om kosthold og aktivitet. De har også gjerne ressurser til å bruke mer tid og penger på trening, sier hun til dagbladet.
Yrkene som gir størst vektøkning:
- Sekretær
- Ingeniør
- Lærer
- Sykepleier
- IT-tekniker
- Advokat/Jurist
- Maskinfører/fabrikkarbeider
- Forsker
Dette er de vanligste årsakene:
- Sitte ved pulten mesteparten av dagen (56 %)
- Spise på grunn av stress (35 %)
- Spise ute regelmessig (26 %)
- Tilgjengelige søtsaker på kontoret (17 %)
- Hoppe over måltider på grunn av dårlig tid (17 %)
- Feiringer på arbeidsplassen (17 %)
- Press om å spise mat som kolleger tar med på jobb (9 %)
- Alkohol etter jobb (4 %)
Kilde: Career Builder