(KarriereStart.no):

To av tre norske arbeidsplasser har fått et mer autoritært klima de siste årene, ifølge den nyeste målingen fra Norsk Ledelsesbarometer. Det har også blitt mer vanlig å belønne de som følger ordre, og straffe de som har motforestillinger mot organiseringen av bedriften. Interesseorganisasjonen Lederne, sammenligner utviklingen med kontrollsystemene i Sovjet-statene, og George Orwells dystopiske roman, 1984.

 

– Våre funn er dyster lesing for alle som setter pris på åpne dører, samarbeid og medbestemmelse i arbeidslivet. Hele 67 prosent av tillitsvalgte i norske selskaper svarer at arbeidslivet har blitt mer autoritært de siste årene, sier forbundsleder i organisasjonen Lederne, Jan Olav Brekke i en pressemelding.

 

Norsk Ledelsesbarometer utføres av kunnskapssenteret De Facto, og fag- og interesseorganisasjonen Lederne. Rundt 2500 mellomledere og tillitsvalgte har svart på undersøkelsen.

 

LES OGSÅ: Kvinner i lederstillinger er mer deprimerte

 

Kontroll og måling av de ansatte

En av forfatterne bak undersøkelsen, Bitten Nordrik, peker på et nytt fenomen innenfor norsk arbeidsliv; hard HR-ledelse. En metodikk som har vært vanlig å se i større, amerikanske bedrifter, og som ofte kjennetegnes av en mer standardisert og strømlinjeformet organisering av bedriftene. Både Posten og Statoil har i løpet av de siste årene gått over til denne metodikken innad i sine bedrifter.


 

Ifølge Nordrik fører den amerikanske modellen til mindre demokrati og mer resignasjon blant de ansatte på arbeidsplassen. Nå er det ikke bare arbeidsmål som skal måles, men også atferd og holdninger. Og arbeidsgiveren skal gjerne bestemme hvordan den ansatte tenker og ter seg. 

 

– Vi liker å hevde at Norge har det mest demokratiske arbeidsliv i verden, men også her til lands ser vi at det er vanskelig å få til en systemdebatt. Til og med tillitsvalgte kvier seg for å stå fram med kritikk, og kritikk som fremmes anonymt blir avvist som enkelttilfeller. Det er rett og slett ingen vilje til å ta en reell diskusjon om systemene og alternativer, og dermed blir trendene stående. Ikke bare som en slags beste praksis, men også eneste praksis, sier Nordrik til Lederne.


 

LES OGSÅ: 5 tips til en mer spennende arbeidsdag

 

Ødelegger kreativiteten i bedriften

Jan Olav Brekke advarer nå norske ledere mot å bli for ivrige på å benytte seg av slike organiseringsmodeller. Han mener at kontrollerende arbeidsgivere med liten toleranse for avvik, raskt kan oppleve stagnasjon. Som konsekvens av at ansatte kvier seg for å være kreative, i frykt for å virke illojale mot bedriften.

 

– De sjefene som stilner kritiske røster, ender etter hvert opp med masse ja-mennesker. Slike organisasjoner blir fort byråkratiske og lite handlekraftige, fordi ingen tør ta beslutninger av frykt for å bli straffet. Organisasjoner fylt med ja-mennesker mister ofte evnen til å se skjær i sjøen, noe som kan føre til skadelige situasjoner. Vi kan for eksempel fort ende opp med flere korrupsjonssaker som vi har sett i noen store selskaper de siste årene, fordi ingen tør si ifra om at noe er galt, sier forbundslederen i pressemeldingen.

 

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger