(KarriereStart.no):

De siste årene har det også blitt vanligere at næringslivsledere kler seg både fargerikt og personlig. Men, og det er jo tross alt et ganske stort «men» - det er forskjell på deg og supertrendy toppledere. Bør du ta sjansen på å kle deg i farger på jobbintervju, i viktige møter eller på uformelle fester?


Dagny Thurmann-Hoelseth fra Dagny Fargestudio AS er ekspert på fargebruk og jobbet tidligere i rekrutteringsbransjen. Hun er ikke i tvil: farger har stor betydning for inntrykket du gir - både på jobbintervju, i møter og i sosiale lag.

 

Dagny Thurmann-Hoelseth mener farger har stor
betydning for inntrykket du gir.

 

– Det første som slår meg er at folk blir i godt humør når jeg kler meg fargerikt. «Jeg blir så glad av å se på klærne dine» er en replikk jeg ofte har fått servert. Du kan oppnå samme respons i et jobbintervju, så lenge du kler deg profesjonelt vil de fleste reagere positivt på at du setter ekstra farge på tilværelsen, sier Thurmann-Hoelseth som er kledd i grønt fra topp til tå når vi møter henne.


– Selv om det er fint med farger på jobbintervju er det viktig å ha i bakhodet at det er det du sier intervjuerne skal huske, ikke klærne dine. Du er der jo for å selge kompetansen din og ikke klesstilen din. Bruk gjerne farger, men ikke eksperimenter for mye - vent med å eksperimentere til jobben er din.


 

LES OGSÅ: Kler du deg riktig til din bransje?

 

Fargene som sier ja!

Er du usikker på hvilke farger som passer sammen, anbefaler Dagny å begynne med mørke farger. Mørkeblå blazer og grønn bukse slår sjeldent, om ikke aldri, feil.


– Fokuser på at stilen skal være elegant, og bruk farger som fremhever deg og øynene dine, for vi kommuniserer med øynene. Da vil du få bedre kontakt med dem du prater med. Smaragdgrønt og blått er fine farger å bruke i jobbsituasjoner, og blått er nordmenns favorittfarge med grønt hakk i hæl. Har du brune eller grønne øyne kler du lilla og grønne farger. Har du blå øyne kan du bruke grønt og blått.


Du bør vite hva slags stilling du søker på og hvilken holdning de har til farger og klesstil. Tenk litt på akkurat hvordan du vil fremstille deg selv og tilpass dette til firmaets profil. På samme måte som det er farger som aldri kan slå feil, finnes det også farger som nesten alltid slår feil. Grått, beige og svart er gode eksempler på det.

Sonia Huanca Vold synes nordmenn skal tørre å bruke
mer farger i jobbsammenheng. (Foto: Prvat)


«Grått og svart er depressive farger - du forsvinner gjerne i mengden og inntrykket du gir er ikke spesielt sprudlende.»

 

Fargene representerer en lederstil som er utdatert, med mer autoritet og lite tilnærmingsvennlig. Folk har behov for å vise mer personlighet nå. Kvinner som kler seg i rødt gir derimot et veldig godt inntrykk. De framstår som modige, selvsikre, og det er alltid positivt å ikke være redd for å bli sett. Se bare på toppolitikerne i verden, på Angela Merkel eller Hillary Clinton og hva de har på seg når de skal inn på viktige møter. Det er en grunn til at de kler seg i farger.


 

LES OGSÅ: Slik kler du deg til jobbintervjuet

 

– Vær synlig

Sonia Huanca Vold har tidligere vært leder i Minmote.no. Hun synes ikke det er noe i veien for at nordmenn skal tørre å bruke mer farger i jobbsammenheng. Hun mener likevel at det viktigste er å se presentabel ut.

 

– Klær sier veldig mye om hvem du er og hva slags stil du har. Når du går på jobbintervju handler det om å gi et inntrykk av hvem du er som person. Er du glad i farger er det ingenting i veien for å vise det. Bruk gjerne en knallrød blazer, men fokuser på helheten, sier Vold.


Skuespillerinnene Elise Dingstad og Ellen Marie Garåsen driver den populære vintagebutikken Frøken Dianas Salonger på Grünerløkka i Oslo. Som vintageentusiaster flest, sverger de til glade farger, men de oppfordrer også menigmann i gata til å eksperimentere mer med farger.

Elise Dingstad i vintagebutikken Frøken Dianas
Salonger oppfordrer til å eksperimentere mer med farger.


– Det er utrolig hvor mye positiv oppmerksomhet du får ved å tilføre antrekket det lille ekstra, enten du skal på jobbintervju, på uformelle sosiale eventer eller i møter. Kombiner med tradisjonelle snitt som for eksempel blyantskjørt, og du kommer garantert til å lykkes, råder de.

 

Hodejeger i Dynamic People, Trine-Lise Jagge, har aldri opplevd at hun har reagert på fargebruk blant jobbsøkere, men innrømmer at dristige topper og skjørt, snus og altfor hverdagslige klær som joggesko og t-skjorte har ført til at andre kandidater blir vurdert som sterkere.


– Jeg danner meg et førsteinntrykk i løpet av de første minuttene enten jeg vil det eller ikke. Min oppgave er å fokusere på hva du er god på, hva du kan bli bedre på, om du vil mestre jobben og om du vil passe inn i miljøet hos min oppdragsgiver. Det er ikke uten grunn at begrepet casual friday eksisterer i utlandet. I Norge opplever jeg ofte at casual friday er gjennomgående hele uka. Det betyr selvfølgelig ikke at du bare må kle deg i tradisjonelle farger, en sterk fargepalett kan være fint, men husk at fremtoningen bør være tradisjonell og ikke for vågal, avslutter hun.