(KarriereStart.no):

Det å bli kalt inn til en medarbeidersamtale kan kanskje vekke assosiasjoner til å bli kalt inn på rektors kontor. Du må nok regne med en ærlig vurdering av arbeidsinnsatsen din, men det trenger absolutt ikke være negativt. Hvis du følger opp med de riktige spørsmålene, kan du nemlig forlate møtet med en ny stjerne i boka hos arbeidsgiveren din.


På karrierenettstedet theworkbuzz.com har de listet opp noen eksempler på spørsmål som du bør stille under medarbeidersamtalen: 

 

1. Hva kan jeg gjøre for å forbedre meg?

Hvis du har ambisjoner om å utvikle deg og avansere videre internt i bedriften, er det ingen grunn til å tie om dette. Hvis du følger rådene du får av din overordnede, er det sannsynlig at dette også blir lagt merke til. Dedikasjonen og ambisjonene du viser gjennom å følge rådene, gjør at vedkommende vil ha deg i tankene når nye og mer attraktive stillinger skal fylles. Det skader heller ikke at dette sender sterke signaler om at du er en lojal ansatt som ikke planlegger å ta neste karrieresteg hos en annen arbeidsgiver.


 

LES OGSÅ: Fire metoder for å bli mer produktiv på jobb

 

2. Hva er bedriftens mål for det kommende året, og hvordan kan jeg bidra til at vi når disse?

Dette viser at du er en lagspiller som er opptatt av bedriftens suksess, og at du er innstilt på å være en ressurs i prosessen med å nå målene. I tillegg vil svarene du får hjelpe deg til å innfri forventningene arbeidsgiveren har for deg. Ved å få innsikt i hva arbeidsgiveren ønsker å oppnå, vil du enklere kunne sette konkrete mål for deg selv som samsvarer med den overordnede målsettingen for bedriften.


Hvis du virkelig vil imponere, gjør litt research rundt de siste trendene og utviklingene I bransjen, og kom med innspill på hva du mener noen av målene bør være.


 

LES OGSÅ: 10 bud for å bli en verdifull ansatt

 

3. Hvilke egenskaper bør jeg jobbe med for å utvikle meg videre?

Selv om du kanskje har hatt den samme stillingen over flere år, er det sannsynlig at arbeidsoppgavene har endret seg noe med tiden. Dette medfører også at du må ta ansvar for å utvikle kunnskapen din i takt med hva stillingen krever. 

 

Hvis arbeidsgiveren din kommer med innspill på hvilke områder du bør jobbe med, ikke bli defensiv. Vis heller at du tar dette som en utfordring og at du er villig til å jobbe med eventuelle mangler. For eksempel, hvis du blir fortalt at du må vise mer initiativ eller kreativitet, spør hva du konkret kan gjøre for å utvikle deg på disse områdene.

 

4. Hva er du mest fornøyd med at bedriften har oppnådd det siste året?

Det lett å fokusere for mye på kritikken som kan dukke opp i en medarbeidersamtale. Hvis du synes det blir for mye negativt fokus underveis, ta et steg tilbake og styr samtalen i en mer positiv retning med dette spørsmålet. Ved å få arbeidsgiveren til å tenke gjennom dette, vil vedkommende også bli minnet på de positive tingene du har bidratt med.

 

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger