(KarriereStart.no):

For de tusenvis av nyutdannede som i disse dager skal ta steget inn i arbeidslivet, er det mye spenning og usikkerhet knyttet til den nye tilværelsen. For mange er dette en overgangsfase de har ventet lenge på. Overgangen fra et tosifret antall år på skolebenken, til starten på den nye tilværelsen som fulltids arbeidstaker.

 

Dette er imidlertid en overgang som kan være svært krevende hvis man ikke møter arbeidslivet med den riktige innstillingen. Dette er noe Craig Cincotta, visepresident for merkevarekommunikasjon i Porsche, brenner for. I et innlegg på Entrepreneur.com har han derfor valgt å dele av sine erfaringer til dagens nyutdannede.

 

– I løpet av karrieren har jeg hatt muligheten til å jobbe med noen fantastiske mennesker. Fra folkene jeg jobbet med i Microsoft, til de jeg nå jobber med i Porsche, har jeg sett noen markante egenskaper som definerer de beste bidragsyterne, skriver Cincotta.

 

Med bakgrunn i disse erfaringene har han skrevet ti tips som vil hjelpe nyutdannede med å lykkes i starten av karrieren:


 

LES OGSÅ: Slik imponerer du i første jobben etter studiene

 

1. Vær åpen

Forsøk å jobbe med så mange ulike personer i så mange ulike situasjoner som mulig. Meld deg frivillig til å bidra i interessante prosjekter, introduser deg selv til nye personer hver dag, og lær deg å sette pris på den ubehagelige følelsen av å ikke kunne alt.

 

2. Vær delaktig i sjefens visjoner

Sørg for å forstå arbeidsgiverens teori om hva som kreves for at virksomheten skal lykkes. De daglige gjøremålene og prioriteringene dine bør samsvare med de overordnede målene for virksomheten. Snakk med sjefen en gang i uken for å forsikre deg om at du arbeidet ditt bidrar på veien til disse målene.

 

3. Vær samarbeidsvillig

Som student skal man først og fremst fokusere på seg selv og egne resultater. Nå skal fokuset ligge på virksomheten du jobber for. Det amerikanske ordtaket «There is no “i” in team» er helt sant. Hvis du ikke klarer å samarbeide med andre vil det bli vanskelig å lykkes, og du vil få mindre ut av hver arbeidsdag. Ikke vær en ensom ulv.


 

LES OGSÅ: Slik gjør du jobben din mer spennende

 

4. Vær tålmodig

Du kommer til å gjøre noen feil. Bruk dette som en mulighet til å vokse og bli mer bevisst på egne styrker og svakheter. Du kan ikke rømme fra problemene hver gang ting ikke går din vei. Forsøk heller å rette opp i feilen og vær villig til å lære av prosessen.

 

5. Vær fleksibel

Den første jobben etter studiene trenger ikke være drømmejobben. Men du bør uansett gjøre en skikkelig innsats og inspirere andre til å gjøre en god jobb. Bevis at du er en god ressurs, og lederne dine, kollegaene dine, og til og med andre bedrifter, vil ønske å ha deg med på teamet sitt.

 

Se på den første jobben som et springbrett. Hvis du er en god ressurs for virksomheten, vil virksomheten være en god ressurs for deg. Hvis du klarer å gjøre en god jobb i en stilling du ikke nødvendigvis elsker, tenk på hvor bra du vil kunne gjøre det den dagen du faktisk lander drømmejobben.

 

SE VIDEO: Slik takler du konflikter med sjefen

 

6. Vær utholdende

Hvis man stryker i et fag i studiene er det et tegn på at man ikke har lært det man skal, og at man kanskje ikke vil fullføre graden til normert tid. Det er veldig sort/hvitt. I løpet av karrieren din vil du også komme til å feile. Og når det skjer, vil du ta med deg verdifull lærdom som vil være nyttig videre i karrieren. Du må takle nederlagene med verdighet, ikke henge med hodet.

 

7. Vær proaktiv

Noen ønsker at ting skal skje, mens andre får ting til å skje. Involver deg i driften av virksomheten og finn ut hvordan du kan være proaktiv. Bruk dine sterke sider til å bidra, men involver deg også i områder hvor du ikke er like kyndig. På den måten får du også tilegnet deg ny kunnskap.

 

8. Vær ydmyk

Enhver vellykket gründer, artist eller idrettsutøver vil innrømme at de ikke nådde toppen på egenhånd. Du vil trenge mange mentorer i løpet av karrieren din, så vær åpen og mottakelig for hjelp. Det finnes mye å lære av kollegaene dine innen alle felt.

 

LES OGSÅ: Bli mer produktiv i jobben med «GTD-metoden»

 

9. Vær nysgjerrig

Man slutter aldri å lære. Følg med på hva som skjer rundt deg. Følg trender som vil være nyttig i forhold til jobben din, les bøker om temaer som interesserer deg. Hvis du opprettholder sulten etter å lære, vil kunnskapene dine aldri bli utdaterte.


 

10. Vær takknemlig

Når du en dag blir suksessfull i karrieren, husk å fokusere på hvordan du kom dit, ikke hva du har oppnådd. Det handler ikke bare om å samle på pokaler og diplomer. Mest sannsynlig når du målene dine delvis med god hjelp fra andre. Ta andre med deg oppover i karrierestigen, og glem aldri hva de har bidratt med til din suksess.

 

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger