(KarriereStart.no):

Å få jobb i «kassa på Rimi» eller innenfor yrker hvor det ikke er krav til høyere utdanning blir stadig vanskeligere, og kampen om slike jobber har bare så vidt begynt.


Som Aftenposten nylig omtalte, fikk en Rimi-butikk på Majorstua i Oslo inn hele 585 søknader til en ledig stilling som butikkmedarbeider. Heltidsstillingen bestod av å fylle på varer og å betjene kassen – en stilling hvor det ikke stilles høye krav til utdanning.


Samtidig merker NHO Reiseliv en pågang i antall søkere på alle nivå innen hotell- og restaurantbransjen. Hele 849 søkere hadde søkt seg til to stillinger hos kaffekjeden Starbucks i Oslo.

Høy arbeidsinnvandring og interne karrieremuligheter

Arbeidsmarkedet frem mot 2030 vil bli tøffere for de med lav utdanning, og konkurransen om slike jobber vil øke de neste årene, viser en rapport fra SSB.


Økonomiprofessor Kjell Gunnar Salvanes ved Norges Handelshøyskole (NHH), tror at den økte arbeidsinnvandringen kan være én av forklaringene til antall søkere.


- Den store arbeidsinnvandringen vi har hatt de siste 10–12 årene og det at 25 prosent av unge dropper ut av videregående, gjør at vi får en ganske stor gruppe som typisk søker seg mot jobber som ikke etterspør formelle kvalifikasjoner. Industrijobbene de ufaglærte gikk til før er i stor grad borte, da er det ikke unaturlig at det er en dagligvarebransje i vekst de strømmer til, sier Salvanes til Aftenposten.



Med større butikker og sammenslåing av butikkjeder har dagligvarebransjen blitt en mer interessant arena å søke seg til. Flere butikkjeder har interne karrieremuligheter for de ansatte og sammen med bedre arbeidsmiljø, er det mange som ser dette som en alternativ mulighet til å få en utdanning og karriere uten å gjennomføre tradisjonell utdanning.

LES OGSÅ: Anne-Sophie Gjems droppet karrieren i legemiddelindustrien for å bli ungdomsskolelærer

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger

NHO merker endringer

Også hotell- og restaurantbransjen merker en økende pågang i antall søkere. Hotellet Rica Ørnen i Bergen fikk inn 1400 søkere til 130 stillinger, mens Radisson Blu & Park Alna i gjennomsnitt fikk inn over 30 søkere til hver av de 50 stillingene de lyste ut.



Administrerende direktør i NHO Reiseliv, Kristin Krohn Devold, tror at mindre krav til mastergrad for slike stillinger er forlokkende blant unge med lav utdanning.


- Min tese er at reiselivet øker sin popularitet blant ungdom fordi mange ser reiselivet som en sosial bransje der du kan jobbe deg frem til en karriere uten å ta en master, eller ta den senere, sier hun til DN.no.

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger