(KarriereStart.no):
Når du mistrives i jobben kan det fort gå utover andre deler av livet også, men hva bør du egentlig gjøre når det oppleves som et slit å gå på jobb? Ifølge det amerikanske nettstedet About.com, har du to muligheter: Finne deg en ny jobb eller gjøre et karriereskifte.
Å bytte jobb er ikke lett. Enda mer tidkrevende er det å bytte karriere. Du bør derfor ikke ta lett på slike avgjørelser. Under kan du lese om hva Abouts karriererekspert Dawn Rosenberg McKay mener du bør tenke igjennom før du tar det viktige valget.
1. Du trives ikke på arbeidsplassen, men liker arbeidsoppgavene dine
Tiden er inne for å bytte jobb dersom du trives med arbeidsoppgavene innenfor yrket ditt, men har en sjef som ikke er hyggelig mot deg, vanskelige kolleger eller du sliter med den lange pendleveien til og fra kontoret. Du kan for eksempel være en selger og synes det er gøy å selge inn ulike produkter til kunder, men ikke tåler trynet på de andre selgerne.
2. Du liker ikke jobben din, men er ikke sikker på hvorfor
Hvis du ikke klarer å identifisere om roten til problemet er at du er misfornøyd med arbeidsgiver eller at du ikke trives i yrket ditt, blir det vanskelig å finne ut hva du bør gjøre videre. Dersom du har tenkt på det en stund uten å finne svaret, kan du prøve å se etter en ny jobb før du foretar deg noe mer. Selv om du har muligheten til å gjøre et karriereskifte, må du huske på at dette er mye vanskeligere og mer tidkrevende. Særlig hvis det nye yrket krever at du må tilbake på skolebenken.
3. Du liker stort sett jobben og arbeidsgiveren din, men noe skurrer
Det kan hjelpe å finne en ny jobb dersom du i utgangspunktet liker jobben din, men har oppdaget at det er visse ting som gjør at den ikke er helt perfekt for deg. Som selger kan du for eksempel trives med å være i kontakt med kunder, men synes produktene du selger er kjedelige. Løsningen på kjedsomhetsproblemet kan da være å finne seg en jobb hvor du kan selge andre produkter, for eksempel møbler istedenfor sko.
LES OGSÅ: Osteopat på to minutter - yrker på to minutter - hva gjør en osteopat?
4. Du liker sjefen og kollegene dine, men ikke karrierevalget
Hvis du ikke liker yrket ditt vil et karriereskifte selvsagt hjelpe. Siden du ikke er misfornøyd med arbeidsgiveren din trenger du ikke å forhaste deg. Du kan bli i jobben til du er klar for å ta steget, men husk: Bruk denne tiden godt! Gjør først en grundig vurdering av deg selv. Hvilke yrker egner du deg til? Utforsk deretter yrkene du interesserer deg for og lær dem å kjenne. Når du har bestemt deg for hvilken karrierevei du vil satse på, bør du sørge for å få den nødvendige opplæringen og utdanningen mens du fremdeles er i din nåværende jobb.
Klikk her for å lese om mer enn 600 yrker i Yrkesguiden
5. Arbeidsgiver gir deg mindre ansvar enn du ønsker og vet du kan håndtere
Dette er et sikkert tegn på at det er på tide å se seg om etter en ny arbeidsplass som fortsatt lar deg praktisere samme yrke, men med mer utfordrende oppgaver. Før du starter søkingen etter ny jobb bør du imidlertid være sikker på at du oppfyller kravene som stilles til en mer ansvarsfull stilling. Er svaret nei må du gjøre noe med dette før du starter jobbjakten.
LES OGSÅ: Barnevernspedagog - yrket på to minutter - hva gjør en barnevernspedagog?
6. Mulighetene for å avansere hos din nåværende arbeidsgiver er begrenset
Du kan ha en sjef som ser at du er klar for mer utfordrende oppgaver, men som likevel ikke har mulighet til å forfremme deg ettersom alle stillingene over din er besatt. Ønsker du å avansere er du dermed nødt til å gjøre det et annet sted.