(KarriereStart.no):
Hollywood er flinke på å portrettere entreprenører som unge, uryddige og hippe mennesker - og de er gjerne menn. Som Mark Zuckerberg i "The Social Network" og Ashton Kutcher som Steve Jobs i filmen om hans liv og karriere.
Filmindustrien gir ofte et feilaktig inntrykk av at suksesshistoriene starter i ung alder, men i virkeligheten er det mange som ikke får fart på sin karriere før de er har prøvd andre veier først.
LES OGSÅ: Ricky Gervais og veien til suksess
Kari Traa (klesgründer)
Traa var tidligere kjent som en av Norges beste kvinnelige fristilkjørere. Hun har vunnet en rekke medaljer i VM og står med både gull-, sølv- og bronsemedalje fra OL. Etter en rekke stygge kneskader la hun opp sin idrettskarriere og gjorde som flere tidligere sportsutøvere før henne har gjort - starte sin egen kleskolleksjon. Kari Traa AS ble opprettet i 2002 da hun var 28 år gammel og produserte hovedsakelig jenteluer.
Kleskolleksjonen hennes består i dag av alt mulig av sportstøy til kvinner og er kjent for å ha god kvalitet og passform. Traa som er fra Voss, henter inspirasjon fra hjemstedet og naturen når hun designer sine klær.
Idar Vollvik (seriegründer)
Trønderen vokste opp i en fiskerfamilie, men valgte å gå på Kjøpmannsskolen (nå Handelshøyskolen BI). I 2001 kjøpte han opp, og videreutviklet, mobilselskapet Chess for 4 millioner kroner i en alder av 34 år. Dette solgte han kort tid etter og tjente 1 milliard kroner, som han igjen tapte på børsen.
Da grunnla han likeså godt firmaet Ludomobil i 2009, som senere ble til nettbutikken Ludostore. Er du på Facebook, har du garantert sett reklameannonsene for det han selger.
Dette er mannen som aldri gir opp, og selv om han mister et par milliarder kroner, tar det ikke lang tid før han starter noe nytt. Mannen har blitt begjært konkurs hele åtte ganger, men gir ikke opp av den grunn. I år igjen, er han faretruende nær konkurs, men han finner alltid på en lur idé like før alt raser sammen.
Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger
Tommy Sharif (dekkonge)
Tasawer «Tommy» Sharif, er bedre kjent som dekk-kongen i Norge. Norsk-pakistaneren vokste opp i en familie som drev med biler, så det at han skulle begynne med dekk var vel ingen overraskelse. Han hjalp faren med å selge dekk til lav pris ut fra hans garasje i Leirsund, og etter hvert som inntektene kom inn, etablerte han Sharifs Dekkvarehus utenfor Oslo i 2007 i en alder av 31 år. Senteret spesialiserer seg på å selge alle typer dekk til innkjøpspriser, og holder dermed prisene lave til konkurrentenes irritasjon. I fjor begjærte han seg konkurs, men Sharif har allerede startet opp bedriften igjen, nå i lokaler på Alnabru og gjennom sin nettside.
Jan Vardøen (utelivskonge)
Denne mannen ble norsk utelivskonge, musiker og forfatter i en alder av 31 år. Vardøen flyttet til Norge fra England i 1988, og utdannet seg som trebåtbygger i Risør. Etter fem år gikk han lei og flyttet til Oslo for å gjøre Grünerløkka hipt. Han er i dag tilknyttet utesteder som The Nighthawk Diner, Parkteatret, Bar Boca og Grunerløkka Brygghus for å nevne noen. Vardøen er en alt-mulig-mann som liker å være med i hele prosessen når han bygger opp en restaurant, som den populære restauranten Villa Paraiso hvor selve baren er bygget med Vardøens egne hender. Det er mye denne mannen gjør, blant annet har han gitt ut fem album, regisserer og produserer filmer og har vært dommer i Masterchef Norge.
Rasia R. Leon (mobilgründer)
Rasia kom til Norge som flyktning fra Sri Lanka i 1994. I hjemlandet var han forretningsmann innen kontorrekvisita, men måtte jobbe med å vaske doene på McDonalds den første tiden han bodde i Norge. Med lav lønn og høye utgifter til å ringe hjem til sin kone og barn i Sri Lanka, fikk han likeså godt ideen med å starte et lavprisselskap som tilbød billige ringeminutter for emigranter som ville ringe hjem.
Slik startet mobilselskapet Lebara i 2002 da Rasia var 34 år, og selskapet har i dag godt over 100 000 kunder bare i Norge og drives i mange land rundt om i verden. Lebara, eller MyCall som det heter nå er i dag et av verdens største selskaper i markedet for telefonsamtaler på tvers av landegrensene.
Grete Roede (slankedronning)
Hun er Norges slankedronning og startet som 35-åring firmaet Grete Roede AS. Roede hadde selv problemer med å holde vekta og klarte ikke å finne noen dietter som faktisk fungerte. Hun gikk fra å være overvektig til slankedronning i løpet av ganske kort tid, og har hjulpet nordmenn med å holde vekta i over 40 år ved hjelp av matoppskrifter og slankekurs. Roede er kvinnen som skapte uttrykket «Ja- og nei-mat».
Maximo Guillermo Manus (1914-1996)
De fleste tenker på andre verdenskrig når de hører navnet Max Manus. Han ble verdenskjent som motstandsmann og løytnant under krigen og var med på en rekke viktige oppdrag for å sabotere tyskernes fotfeste i Norge. Men, Maximo Guillermo Manus var også sjømann, torgselger på Egertorget i Oslo og senere bedriftseier av Max Manus AS, som fortsatt holder koken i dag og selger utstyr til helsesektoren. Firmaet ble opprettet i 1953 da Manus var 38 år gammel.
Ray Kroc (1902 - 1984)
Mannen som gjorde McDonald's til verdens største hamburgerkjede i 1954, jobbet med å selge papirkopper og milkshake-dispensere frem til han var 52 år gammel. I tillegg løy han om alderen sin og jobbet som ambulansearbeider under første verdenskrig som 15-åring.
John Pemberton (1831 - 1888)
John Pemberton var en amerikansk farmasøyt som i en alder av 55 år oppfant leskedrikken Coca Cola i 1886 for å finne et alternativ til morfin. Noe ordentlig suksess opplevde han derimot aldri, da Pemberton døde bare to år senere av magekreft. Kreftbehandling var vel egentlig ikke-eksisterende på 1800-tallet, så man kan kalle det flaks for at Pemberton ikke døde før, og tok med seg ideen om Coca Cola i graven.
Mary Kay Ash (1918 - 2001)
Etter å ha blitt forbigått i salgsjobben og måtte se at forfremmelsen gikk til en mannlig kollega, pensjonerte Ash seg fra salgsfirmaet og begynte å skrive bok om hvordan kvinner kan lykkes på arbeidsplassen. Boken utviklet seg raskt til å bli en forretningsidé for et kosmetikkfirma, og i 1963 i en alder av 45 år, startet hun Mary Kay Cosmetics. Kosmetikkfirmaet er i dag et av verdens største og har over 1,7 millioner salgsrepresentanter på verdensbasis, med et årlig overskudd på rundt 12 milliarder kroner. Mary Kay ledet firmaet frem til 1996 hvor hun fikk slag og måtte pensjonere seg. Hun er blitt omtalt som en av de største kvinnelige entreprenørene i amerikansk historie.