(KarriereStart.no):

Den største hindingen for gründere som ønsker å starte for seg selv, eller som ønske å sette nye mål for bedriften sin, er frykt. Det kan være frykt for å mislykkes, frykt for å møte nye utfordringer, eller til og med frykt for suksess.

Vi har alle våre frykter, men den gode nyheten er at de ofte er irrasjonelle, og de er vanligvis lette å overvinne.

Eric V. Holtzclaw er administrerende direktør og grunnlegger av markedsføring- og produktstrategiselskapet Laddering Works. Hans ukentlige radioshow, «The Better You Project», han fått en stor og trofast lytterskare i forretningsverdenen ved å kaste lys på entreprenørvirksomhet.

I et blogginnlegg på karrierenettstedet Inc.com skriver han om det gründere frykter mest, og kommer med gode råd om hvordan man angriper problemet.

 

SE VIDEO: Slik bruker du de ni fjellvettreglene som gründer

 

Frykt for å mislykkes

Dette er den mest åpenbare gründerfrykten: Hva hvis virksomheten ikke blir vellykket? Hva om det ikke fungerer? Hva hvis jeg ender opp med å tape alt jeg eier? Den statistikken man leser om sannsynligheten for at selskapet vil gå dukken kan legge en demper på enhver entreprenørånd. Det er også den frykten du sikkert kjenner best, og som man har erfaring med fra alle aspekter i livet.

Slik takler du frykten:
Forstå at alle nyoppstartede virksomheter feiler på ett eller annet tidspunkt. Hvis du ser tilbake på det opprinnelige forretningsplanen, ser man at de fleste selskaper ikke følger den sammen planen de hadde i etableringsfasen. Forskjellen mellom bedrifter som lykkes og de som mislykkes er evnen til å gjøre de riktige endringene underveis. Sørg for at du er oppmerksom på hva som fungerer og hva som ikke fungerer, og jobb kontinuerlig for å videreutvikle det positive.


 

Frykt for suksess

Tro det eller ei, men suksess mange entreprenørers største frykt. En tvilende selger kan faktisk være redd for at selskapet ikke kan levere på løftet han har gjort, dersom salget skulle gå igjennom. Suksess bringer med seg et krav om å levere, oppfylle løfter, og å forvalte knappe ressurser i et forsøk på å tilfredsstille forventningene fra kundene. Mange bedrifter mislykkes fordi de rett og slett ikke kan betjene etterspørselen, og kundene går videre til en konkurrent.

Slik takler du frykten:
Finn en likesinnet entreprenør som er i en lignende situasjon. Han eller hun har vært der før, og vil ha forbindelser og råd som hjelper deg gjennom prosessen. Se etter ressurser du kan låne, om det er datautstyr, et fotostudio eller et ledig kontorlokale: andre som har vært igjennom, eller går igjennom samme problemstilling er ofte tilbøyelige til å gi en hjelpende hånd. En annen løsning kan være å leie utstyr fra et annet selskap for å få jobben gjort, istedet for å gjøre for store investeringer i startfasen.


 

SE VIDEO: Dette er nøkkelen for å lykkes som gründer

 

Frykt for å sette i gang

En av Holtzclaws kolleger ga ham en gang noen gode råd om å komme i gang på en stor oppgave.

- Hvordan spiser du en elefant? En bit av gangen.

Poenget er at vi lett kan bli overveldet av oppgaven som står foran oss, fordi det ser for stort og skremmende ut til at vi makter å starte.

Slik takler du frykten:
Det kan høres enkelt ut, men det er rett og slett bare å begynne. Hvis du skal skrive en bok, skriv 350 ord om dagen, og du har omtrent en ny side. Hvis du skal starte et selskap innen et fagfelt du ikke kjenner ut og inn, finn en mentor eller sett av litt tid til å jobbe gratis under opplæring i et selskap du respekterer. Gjør noe lite i dag for fremtiden du ønsker i morgen.

LES OGSÅ: Vil fremme unge entreprenører

 

Frykt for tap

Denne frykten griper ofte gründere som har bygget seg gradvis opp, og er redd for å gjøre en endring eller å bevege seg i en ny retning. De er redde for at det nye vil sette det de allerede har bygget i fare.

Slik takler du frykten:
Innse at i det samme du stopper å være innovativ i selskapets utvikling, er du på tynn is. Det er ikke noe som heter å opprettholde «status quo» i gründerbedrifter. Hvis du er redd for å miste det du allerede har, bør du vite at med mindre du tar noen risikoer, er du allerede på god vei i den retningen.

Entreprenører er tøffe av natur. De vet hvordan man skal ta et behov, problem, eller en etterspørsel og kapitalisere på det for å bygge noe stort. Hvis du husker på at gründerinstinktene dine allerede gir deg et godt utgangspunkt for å lykkes, har du ingenting å frykte.

 

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger