(KarriereStart.no):

Det er lite kunnskap om hva franchise er, til tross for at det benyttes innen alle typer virksomheter. Mange opplever franchise som noe risikofylt og usikkert, men er det egentlig det? Og hvordan skal du gå frem dersom du vurderer å starte i en franchise? KarriereStart snakket med franchiseekspert og seniorrådgiver i Effectum, Børge Nilssen for å finne ut hva franchise egentlig innebærer.

 

Hva er franchise?

På verdensbasis er det mer enn 25.000 franchisesystemer med over én million franchisetakere. En rekke virksomheter benytter franchiseerfaringer for å effektivisere og sikre sine lokale enheter, men hva er egentlig franchise?

– Franchise er en forretningsmetode som består av eier og taker. Franchisegiver er eier, og har ansvar for å utvikle, teste og dokumentere et komplett forretningskonsept. Mens franchisetaker får rett til å etablere og drive en lokal enhet, forklarer Nilssen.

 

– Franchise er en metode for virksomheter å vokse, og det er en profesjonell form for samarbeid.

 

Nilssen forklarer at det begynte med fastfoodkjeder, men i dag omfatter franchise alt som heter handel, service, sosiale tjenester, salg og forsikring – egentlig alle bransjer. Han har for eksempel vært borti både fabrikker og begravelsesbyråer som er franchiser.


 

– Der man trenger lokale enheter, er franchise veien å gå!

 

LES OGSÅ: Slik danner du et enkeltmannsforetak

 

Franchisegiver og franchisetaker

Det er to parter involvert i en franchise; franchisegiver, som eier konseptet, og franchisetaker, som etablerer og driver sin egen lokale virksomhet, med hjelp fra franchisegiver. Men hvordan fungerer dette samarbeidet?

 

– Franchisetaker betaler ofte en engangsavgift og en prosentandel for å anvende varemerket og konseptet til en franchisegiver. De kjøper med andre ord rettighetene. Franchisetaker har krav på bistand og kompetanse fra franchisegiver, og metoden har tre vinnere: franchisetaker, franchisegiver og kunden. Konseptet er avhengig av å være godt for at kunden skal være fornøyd, fortsetter seniorrådgiveren.

 

Han mener at alle kan bli franchisegivere.

 

– Alt handler om hvordan man skaper fornøyde kunder, og hvordan skape lønnsomhet. En franchisegiver må ha riktige holdninger til samarbeid med selvstendige parter, og de må være villige til å dele verdiskapningen med franchisetakerne.


 

– Som franchisetaker har man ansvar for å undersøke om konseptet er dokumentert lønnsomt og om man tror med konseptet. Mitt tips er å sjekke med familien, dersom du er i tvil om hva du bør gjøre. Og så må man være villig til å jobbe 24/7!

 

SE VIDEO: – Mange måter å finansiere gründerideer på

 

Fordeler og ulemper

For en franchisetaker er det en fordel at konseptet er testet og dokumentert, ifølge Nilssen. Det er også en fordel med opplæringen man får.

 

– Det å være franchisetaker er å være «gründer i et miljø», man er en del av noe større! Man får faglig påfyll, promotering og markedsføring, samt et sosialt miljø, forteller seniorrådgiveren ivrig.

 

Nilssen understreker også at det finnes risiko og ulemper med franchise. For eksempel at man må jobbe innenfor rammene av et etablert konsept.

 

– Franchisegiver er gründer, dersom franchisetaker også er gründer, blir det lett konflikter. Franchisetaker må innrette seg konseptet. Man har ikke noe særlig frihet. Man må betale for det, også er man selvstendig næringsdrivende, så man møter samme risikoer som alle andre selvstendige næringsdrivende. Det er ingen garanti for at man tjener penger, fortsetter Nilssen.

 

– Et godt konsept kan ødelegges av «rett» person.

 

LES OGSÅ: Mark Cubans ti råd for oppstartsbedrifter

 

Eie eller selge?

Ifølge Nilssen finnes det to typer gründere; de som vil eie og de som vil selge. Han mener at Norge trenger norske eierskap.

 

– Fagforeningene tror gründere bare er ute etter penger, men det handler ikke bare om dette. For å være vellykket innen franchise må man ha rett personlighet. Man må ha motivasjon til å drive, man må ha forståelse for konseptet, man må ha tro på- og identifisere seg med konseptet, og man må utfordre det positivt, forklarer franchiseeksperten.


 

– Konseptet er 50 prosent, resten er personlighet!

 

SE VIDEO: Tips til deg som drømmer om egen virksomhet

 

Franchise – ikke så skummelt som mange tror

Skal vi tro eksperten, er franchise en god mulighet både for giver, taker og kunder. Dersom man har et vellykket forretningskonsept i form av en etablert enhet, og er villig til å dele kunnskapen og konseptet, har man et godt utgangspunkt for å utvikle et franchisesystem. Ønsker man å drive for seg selv, men mangler en egen og unik idé, er franchise en god mulighet, og for mange en tryggere vei til å kunne drive en lønnsom virksomhet på.

 

Kilder: 

Nilssen, B., 2009, Franchise: Verdiøkende samarbeid mellom selvstendige parter, 2. red, Bergen: Fagbokforlaget

Norskfranchise.no

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger