(KarriereStart.no):
Hvilke vaner du har kan være en indikasjon på om du er høyt- eller lavtlønnet. I hvert fall hvis vi skal tro den amerikanske forfatteren Thomas Corley, som har studert vanene til fattige og rike i over fem år. Ifølge hans bok "Rich Habits: The Daily Success Habits Of Wealthy Individuals", har han klart å identifisere hvilke vaner som kjennetegnet de som lå i topp- og bunnsjiktet på den økonomiske rangstigen.
I studien var "de rike" definert som personer med opp i mot én million kroner i årslønn eller høyere, pluss forume på mer enn 20 millioner kroner. "De fattige" var de som hadde en årslønn under 250 000 kroner og tilnærmet ingenting i formue.
Her er noen av funnene fra studien:
1. Rike mennesker har alltid øynene på målet
Corley fant ut at de som hadde en høy inntekt, var ofte de flinkeste til å sette konkrete mål for seg selv. 67 prosent svarte også at de skrev ned målene sine, slik at de skulle ha bedre oversikt over hva de burde fokusere på å få unnagjort.
Påstand: Jeg fokuserer på å nå målet mitt hver dag
Rike som er enige: 62 prosent
Fattige som er enige: 6 prosent
2. Og de vet hva som må gjøres i dag
Ikke bare setter de opp en arbeidsplan for hver dag, men 67 prosent av respondentene svarte at de fullfører minst 70 prosent av oppgavene sine også.
Påstand: Jeg jobber etter en daglig målsettingsplan
Rike som er enige: 81 prosent
Fattige som er enige: 19 prosent
LES OGSÅ: 12 ting suksessfulle mennesker gjør for frokost
3. De ser ikke på TV
Kun seks prosent av de rike i undersøkelsen svarte at de ser på reality-TV, mens 78 prosent av de fattige liker den type TV-underholdning. Corley fant ut at grunnen til at de rike ikke ser så mye på TV, hadde mindre med selvdisiplin å gjøre, men mer om at de lot seg underholde av andre ting. Slikt som punkt nummer fire på listen.
Påstand: Jeg ser på TV én time eller mindre hver dag
Rike som er enige: 67 prosent.
Fattige som er enige: 23 prosent.
4. De leser, men ikke for morro skyld
Det er ikke skjønnlitteratur som er favoritten blant amerikanerne i studien, men motivasjonsbøker og biografier. Faktisk svarte 88 prosent av de høytlønnede at de legger av minst en halvtime hver dag på motivasjonsbøker. Blant bunnsjiktet omfattet dette bare to prosent av respondentene.
Påstand: Jeg elsker å lese
Rike som er enige: 86 prosent.
Fattige som er enige: 26 prosent.
5. Det går i lyd, ikke papir
Selv om du ikke er glad i lydbøker, er det vel ingen sak å lytte til noen gode motivasjonsråd hver morgen mens du sitter på trikken og kjeder deg uansett. Mest sannsynlig vil du lære noe av det, og kanskje troppe opp på jobb med litt ekstra giv?
Påstand: Jeg hører på lydbøker på vei til jobb
Rike som var enige: 63 prosent.
Fattige som var enige: 5 prosent.
6. De passer på å gi det lille ekstra:
Selv om 86 prosent av de rike i studiet, sammenlignet med 43 prosent av de fattige, jobber mer enn 50 timer i uken, var det bare seks prosent av de rike som svarte at de ikke liker jobben sin.
Påstand: - Jeg yter mer enn hva jobben forventer
Rike som er enige: 81 prosent.
Fattige som er enige: 17 prosent.
7. De passer på midjemålet
Ifølge Corley setter rike mennesker mer pris på god helse.
- En av deltakerne i studiet var rundt 68 år gammel og god for cirka 78 millioner dollar (485 millioner kroner). Jeg spurte han om hvorfor han ikke gikk av med pensjon, og han bare så på meg som om jeg var fra planeten Mars. Han sa, "Jeg har brukt de siste 45 årene på å trene hver eneste dag og passet på hva jeg har spist, fordi jeg vet at slutten på min karriere vil være den tiden da jeg tjener best". Hvis han kan jobbe fire til fem år lengre enn de andre, vil det bety rundt syv millioner dollar (45 millioner kroner) ekstra for ham, skriver Corley.
Påstand: Jeg teller kalorier hver dag
Rike som er enige: 57 prosent.
Fattige som er enige: 5 prosent.
8. Og de tar vare på smilet sitt
Selv om du ikke tar deg råd til å gå til den årlige kontrollen hos tannlegen, er det ingen grunn til hvorfor du skal unngå tanntråd før du går ut av døren hver morgen.
Påstand: Jeg bruker tanntråd hver dag
Rike som er enige: 62 prosent
Fattige som er enige: 16 prosent