(KarriereStart.no):

Begynner du å nærme deg slutten av bachelor- eller mastergraden? Da er det på tide å begynne å tenke på hva du faktisk skal bruke den akademiske kompetansen din til ute i arbeidslivet. Noen er så heldige å utdanne seg til bransjer som skriker etter folk, mens andre utdanninger fører ut i et arbeidsliv der det er få stilinger og mange om benet.

 

Har du for eksempel utdannet deg til et kreativt yrke, er det ikke usannsynlig at du havner i denne kategorien.

 

Heldigvis finnes det helt enkle ting du kan gjøre for å øke jobbmulighetene dine. Og nei, i dette tilfellet handler det ikke om å finpusse på CV-en eller skrive en søknad som er så imponerende at dine potensielle arbeidsgivere faller av stolen. Det er faktisk langt enklere enn som så.

 

Les også: Superstudentens beste tips for å kapre drømmejobben


Informational interview

Har du noen gang hørt om Informational interview? Et Informational interview er ikke et jobbintervju som sådan, og har heller ikke som formål å skaffe seg jobbmuligheter her og nå. Det går snarere ut på å ha en uformell samtale med noen som jobber i den bransjen du ønsker å komme deg inn i etter endt utdanning.


 

Slik skaffer du deg bransjespesifikke tips og råd til hvordan du kommer deg inn i bransjen, og hva som skal til for å lykkes. Du kan dessuten finne ut mer om hvordan jobbemulighetene er i det området av landet der du bor.

 

Selv om det kan virke veldig kleint å ta kontakt med vilt fremmede mennesker for å slå av en prat om jobben deres, bør du tenke på alle fordelene det gir. Det heter seg jo at den som intet våger intet vinner, og du skal også huske på at de fleste av oss ikke har problemer med å sette av 20 minutter for å fortelle litt om hva vi jobber med.

 

En kopp kaffe

Thomas Frank driver nettstedet Collegeinfogeek. I et blogginnlegg til sine abonnenter forteller han om responsen kjæresten fikk da hun arrangerte et møte med to grafiske designere for å finne ut mer om bransjen:


 

«Du ligger langt foran de andre. De fleste studenter tenker aldri på å gjøre dette».

 

Her er greia: Det eneste hun gjorde var å invitere de på en kopp kaffe! Frank forteller at hun studerer grafisk design og ønsket å sondere terrenget før hun er ferdig med utdanningen. Det eneste hun gjorde var å finne personer som jobber i en bedrift hun har et godt inntrykk av (det kan du gjøre ved å bruke nettsider som f. eks. KarriereStart.no), og spørre om de var interessert i å ta en kopp kaffe. Verre er det ikke!

 

Les også: Dette irriterer arbeidsgiver seg over når du søker jobb

 

Gjør det andre studenter ikke gjør

Frank sier at man like gjerne kan omtale et Informational interview med sitt rette navn: Å møte folk i bransjen og vise interesse for det de driver med. Han poengterer at mange studenter og nyutdannede går på en opptråkket sti når de søker jobb. De sender inn CV og søknad, går på karrieremesser, søker på jobber online og venter på respons.

 

Hvis du ønsker å komme deg et skritt foran i veien mot drømmejobben bør du tenke i litt mer ukonvensjonelle baner. Et møte med folk som jobber i bransjen og har know how på området kan fort vise seg å være gull verdt i jakten på jobben du trakter etter.

 

Hvis et Informational interview er noe du kunne tenke deg å gjøre, har karriererådgiverne ved Berkeley i USA formulert seks steg for et vellykket intervju:

 

1. Undersøk bransjen eller arbeidsgiver

• Sett av litt tid til å finne ut mer om bransjen eller bedriften du ønsker å komme i kontakt med. Bruk verdensveven eller ditt lokale bibliotek.

 

2. Finn ut hvem du ønsker å intervjue

• Se etter kontakter i ditt eget nettverk. Selv om du kanskje ikke kjenner så mange i bransjen du ønsker å komme inn i, kan det godt hende at de du kjenner vet om noen som jobber i bransjen. Snakk med venner, familie, forelesere, professorer og tidligere ansatte.

 

• Finn folk som har studert det samme som deg og jobber i bransjen. De vil ha et godt utgangspunkt for å gi deg tips og råd.
Ta kontakt med en interesse- eller arbeidstakerorganisasjon i bransjen.


 

3. Forbered deg på intervjuet

• Forbered en kort presentasjon av deg selv, og si gjerne litt om hva du ønsker å vite mer om.
• Unngå ja/nei-spørsmål.

 

Les også: Studieteknikken som gjør at du lærer raskere og bedre

 

4. Ta kontakt

• Ta kontakt via telefon eller e-post.
• Husk å nevne hvor du fikk tak i navnet på vedkommende.
Spør om vedkommende har tid til å snakke i noen minutter.
• Legg vekt på at du er ute etter informasjon og ikke fisker etter en jobb.
• Spør om det går an å møtes i 20-30 minutter på et passende tidspunkt.
• Vær klar til å stille spørsmål hvis personen sier at hun/han ikke har tid til å møtes, men har tid til å prate på telefonen.

 

5. Utfør selve intervjuet/samtalen

• Ikke møt personen du har invitert til en samtale iført daffebukse og t-skjorta du sov med i natt. Kle deg som om det var et jobbintervju.
• Vær punktlig.
• Gjenta at målet ditt med samtalen er å få informasjon og gode råd, ikke å finne en jobb.
• Gi en kortfattet oppsummering av deg selv, utdanningsbakgrunnen din og eventuell arbeidserfaring.
Vær beredt på å styre samtalen. Men hvis samtalen flyter av seg selv, er det null stress. Det gjør ingenting om personen(e) du snakker med står for mesteparten av snakkingen.
• Ta notater hvis du føler for det.
• Ha respekt for tiden til vedkommende. Hold møtet innefor rammene av det som ble avtalt på forhånd.
• Spør om det er greit at du kontakter vedkommende senere, i tilfelle du skulle ha flere spørsmål.
• Spør om du kan få navnet på andre mennesker innen bransjen, slik at du har mulighet til å få flere perspektiver på hvordan det er å jobbe i bransjen.

6. Follow up

• Etter møtet bør du skrive ned hva du lærte, hva du ønsker å vite mer om og hvordan du tror en jobb i bransjen vil passe med din hverdag og livsstil.
• Send en e-post 1-2 dager etter intervjuet og takk for samtalen.
• Hold kontakten med vedkommende, spesielt hvis dere kom godt overens. Du kan ta kontakt senere og fortelle hvordan det går med jobbjakten, og fortelle hvis du fikk nytte av noen tips personen ga deg.

 

 

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger