Teknologien gjør noe med oss. Barn og unge bruker spill til å lære å kommunisere, samhandle og sosialisere. Så, er det bortkastet å bruke mye tid på dataspill?

 

Her er seks verdifulle erfaringer ved å spille dataspill:

 

1. Hindringer betyr fremgang

Når du avanserer i et spill blir det vanskeligere. Hvis du velger å ikke avansere, merker du ganske raskt at utfordringene blir mindre utfordrende, mindre spennende og mer forutsigbare.

 

Som med livet, jo mer vi lærer og avanserer, jo flere utfordringer og vanskeligheter vil vi møte. Hvis ting blir enklere, ting gjentar seg eller blir rutine, er det kanskje på tide å gjøre en vurdering av situasjonen. Når vi gjør en bevisst innsats for å utføre oppgaver og aktiviteter som utfordrer oss, så utvikler vi våre ferdigheter. Tenk på nye hindringer som en indikator på at du beveger deg i riktig retning. Og hva skjer når vi har rundet spillet og det ikke er flere nye utfordringer? – Vi kjøper et nytt spill og finner nye utfordringer!

 

2. Timing er alt

Spill som Super Mario og Crash Bandicoot lærte oss at timingen er alt. Nesten hvert spill har dem: du står på kanten av et stup eller dyp kløft, og den eneste måten å komme videre på er å planlegge bevegelsene dine perfekt for å treffe en plattform som er i bevegelse.


 

Å vite når du skal gå fremover og når du skal vente, sier mye om tålmodigheten og evnen til å tilpasse seg endringer. God timing er livsviktig i alle spill, og en viktig egenskap å ta med seg ut i virkeligheten.

 

3. Samarbeid er viktig

Det å spille alene var gøy, men med utviklingen av team- og online-spill har samarbeidet blitt viktig for å mestre utfordringene. Noen spill krever samordnede angrep fra flere vinkler, og for å oppnå dette trenger du hjelp.


I spill som Counter-Strike, hvor runden kan være over i løpet av et minutt og god kommunikasjon er avgjørende for å lykkes, må fem lagspillere både kunne tolke hverandre og lære seg å kommunisere kjapt og tydelig nok til at beskjeden kommer frem uten spørsmål. 

 

Teamarbeid lærer deg ledelse, samarbeid, koordinering, effektivitet og ikke minst tillit. Dette er egenskaper som er viktig for du skal lykkes med utfordringer i arbeidslivet.


 

Les også: Fotballtrikser Tobias Becs tok friår – I dag driver han sin egen bedrift

 

4. Sosialt nettverk er verdifullt

Det sosiale aspektet av gaming er tatt til nye høyder med spill som for eksempel «Pokemon Go». Ett enkelt mobilspill har gjort at mange, som ellers ville vært inne, har lett etter de japanske anime-figurene ute. Gjennom «Poke-stops» og lag har folk møtt hverandre, kommet i kontakt og dannet samarbeidsgrupper for å jakte Pokemons. Dette har oppfordret spillerne til å komme seg ut i den virkelige verden, utforske, møte nye mennesker og knytte nye kontakter ved å finne Pokemons. Jo flere Pokemons du finner, jo mer vellykket er laget ditt.

 

I tillegg spiller de aller fleste online, på internationale servere hvor de får muligheten til å bli kjent med mennesker fra hele verden, med felles interesser. Slike vennskap viser seg ofte å vare over tiår, og de blir nyttige kontakter. Unge i dag reiser gjerne på cons, expoer og LAN over hele verden for å treffe gode venner de er blitt kjent med i spill.

 

Sosialt nettverk er en verdifull ressurs som overføres til det virkelige liv ved å bidra til å bygge sunne og gode relasjoner.

 

5. Multitask eller dø!

De fleste spill krever at du må gjøre flere oppgaver (samtidig!) og prioritere disse. For eksempel må du i spill som League of Legends kunne konsentrere deg om laget, kommunikasjonen og det taktiske aspektet samtidig som du kanskje angripes fra flere hold, og du må ha stålkontroll på hurtigtaster og egne verktøy. Mister du fokus, dør du.

Å vite hvilke oppgaver som må prioriteres, er både en balansegang og en kunstform som vil få deg til å nå langt i livet.

 

Les også: 1 av 3 mangler IT-kompetanse

 

6. Hvis du dør i et videospill, har du flere liv

Dette er det beste med gaming: å vite at hvis du ikke lykkes første gang, har du alltid en sjanse til. Hvis du feiler eller dør i et spill kan du lære av dine feil, og ta en annen tilnærming neste gang.

 

Det å feile er ikke slutten. Det er en mulighet til å lære og å vokse.

 

Oppsummert er gaming og e-sport en flott måte å lære noen av livets viktigste realiteter; ikke gi opp, lære av sine feil, søke nye utfordringer, prioritere, bygge nettverk og ikke være redd for å be om hjelp fra andre. Dette er kunnskap og erfaringer som vil hjelpe deg med å lykkes i livet.

 

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger