Men har du først vært uheldig og mistet jobben, så er vårt klare råd: Ikke bruk tiden på å feriere. Start jakten på ny jobb umiddelbart, det tar nemlig tid å finne den neste jobben. Og i mens blir du gamlere.
Tenk deg at du får en oppsigelse med en eller annen form for sluttpakke. Hva skjer da? Bare det å sette seg i bilen og fortelle dem hjemme at du har mistet jobben er vanskelig. Uvissheten om fremtiden kanskje enda vanskeligere å ta inn over seg.
Heldiggris eller ikke?
I Norge er det ofte slik at om man får en sluttpakke, så blir man betraktet som en heldiggris. Da kan man jo ta litt ferie, bruke tid på å finne ut hva man skal gjøre. Og ta livet med ro en stund.
Kronikkforfatter Lars Jakob Arnøy er partner/seniorrådgiver og daglig leder i hodejegerselskapet Headvisor i Trondheim.
Foto: Privat
Og en del mennesker som får sluttpakke tar nedbemanningen med stor ro. Sannsynligvis fordi de er trygge på egne kvalifikasjoner og kompetanse og vet at de er ettertraktet i markedet. Kanskje har de også opparbeidet seg en økonomisk sikkerhet og får sluttpakken overført som en stor sum. Man er uten arbeidsplikt, kjenner friheten og pengene som en lottopremie. Nyter friheten og realiserer seg selv eller starter med prosjekter, fra å reise på en lengre ferietur til å pusse opp hus og hytte.
I mitt hode er det likevel ufint av oss andre å tenke at sånn har alle det. Realiteten er jo at man har mistet jobben, en fast inntekt, faste holdepunkter og gjerne også et arbeidsmiljø som man har vært glad i. Og greier man ikke å finne en ny jobb innen sluttpakken tar slutt, så er man plutselig arbeidsledig. Og dagpengemottaker.
Derfor er det svært mange som også ser oppsigelsen og sluttpakken som en trussel for familiens økonomiske fremtid og trygghet. De fleste vil aller helst beholde jobben, de har ikke noe ønske om å slutte. Rett og slett fordi jobben gir stabilitet og trygghet.
Ikke alle er heller like sikre på sin egen kompetanse, egne kvalifikasjoner eller personlige egenskaper. Det å miste jobben kan i seg selv føre til at man blir usikker på akkurat disse tingene. Og mange vi møter er også veldig usikre på hvordan de skal angripe situasjonen. Mange har vært i samme jobb i mange år, og vet rett og slett ikke hvordan de skal snu seg rundt og begynne letingen etter ny jobb.
LES OGSÅ: Kjøpmann – slik er det å jobbe som kjøpmann – veien videre etter studiene
Takk ikke ja til alt
Selv om vi anbefaler alle som havner i denne situasjonen å starte jobbjakten umiddelbart, så betyr ikke det at man skal takke ja til det første tilbudet man får. Takk ikke ja til en stilling bare for å få en jobb, trygghet og fast inntekt igjen. Det er viktig å være litt kritisk – selv om det sikkert er fristende å få fast grunn under beina igjen. Det er bedre å ha litt is i magen i stedet for å ende opp i en jobb som egentlig ikke passer deg.
Det er likevel nesten umulig for noen å si hva som er rett og galt i en slik situasjon, men realiteten er at det kan ta tid å skaffe seg en ny jobb. Vårt råd til de som kontakter oss er å nullstille hodet og gå i gang med å prøve å skaffe seg en ny jobb så fort som mulig. Det handler om å være proaktiv og søkende, trolig handler det mye om nettopp dette. Fysisk og mental trening bør inngå i de daglige gjøremålene mens du leter etter en ny jobb og det er i denne fasen du også må trene på å fremstille deg og din kompetanse på en god måte.
LES OGSÅ: Gjesteblogg: Interjvuet er gjennomført – hvorfor deler vi ikke de samme vurderingene?
Er alderen en faktor?
Det er også synd å si det, men ofte ser vi at alder kan være en avgjørende faktor for hvor lang tid det tar å skaffe seg en ny jobb. Derfor vil det å være proaktiv også bety å være tidlig ute dersom du ser de mørke skyene tårne seg opp innenfor akkurat din bransje.
Et eksempel på dette er en person som hadde vært med på å nedbemanne sin egen organisasjon og hjulpet mange kollegaer videre. Han så konturene av hva som ville komme, og meldte seg derfor på i en rekrutteringsprosess vi hadde ansvaret for. Og riktig nok: I nedbemanningsrunde nummer to fikk han selv en oppsigelse. Dagen etter kunne han signere ansettelseskontrakten med sin nye arbeidsgiver. Telefonen vi fikk fra ham da vil vi huske lenge. Det ble ferie for familien også i år, og han meldte om både gledestårer og jubel fra familie og venner.
Tenk derfor nøye gjennom om du ønsker å ta en sluttpakke eller ikke – om du får det valget. Hvor attraktiv er du egentlig? Hva er sannsynligheten for at du får en stilling på samme nivå og med samme vilkår? Har familien økonomi til å leve litt på sparebluss en periode? Er tiden inne for å studere? Har du en kompetanse som er salgbar i markedet gjennom å starte opp for deg selv?
LES OGSÅ: KRONIKK: De med flest venner vinner innovasjonsløpet
Vi vil gjerne vite om deg!
Det er viktig å synliggjøre at du har ambisjoner om en ny stilling, og særlig hvis du sikter deg inn på en lederstilling. Ta initiativet selv, vis at du har lyst, ta sjansen på å vises og tør å ta sjansen når den byr seg - selv om det kan være litt skummelt. Vil du nok, er sjansen større for å lykkes.
Send oss gjerne en mail eller bruk LinkedIn. Det kan være første skritt på vegen mot en ny jobb.
Av Lars Jakob Arnøy, partner i hodejegerselskapet Headvisor