Hver mandag i ukene framover skal jeg dele en del tanker og tips rundt jobbsøk. Tips som du kanskje ikke har lest / hørt tidligere. Ikke noe sånn veldig revolusjonerende, men allikevel ting som vil få deg til å tenke helt annerledes. Kanskje du til og med får litt den følelsen «Hvorfor har jeg ikke tenkt på dette før?».

 

Jeg bruker å si litt sånn for skøy at det på 1980 tallet var en eller annen person der ute som bestemte seg for å lage noen regler for hvordan man skal søke jobb. Regler som vi følger den dag i dag. Du vet; CV på 2 sider, spørsmål på slutten av intervjuet, ringe før du søker på en stilling, åpne søknader og alle de andre tingene vi stadig leser og hører om.

 

Er ikke dette litt merkelig og ulogisk? Selvfølgelig er det merkelig og selvfølgelig er det lite logisk. Nå skal jeg prøve å hjelpe deg med å tenke litt nytt, og vi begynner med jobbsøknaden.


«Viser til utlyst stilling», «søker herved på», «jeg liker å jobbe i team, men kan også jobbe selvstendig», «de rundt meg sier at jeg er», «Min motivasjon for å søke er».
Ja, du har helt sikkert brukt noen av disse setningene selv, men det skal det nå bli slutt på. Du ser; Jobbsøk handler om å være ekte. Det handler om å formidle din historie, kompetanse og erfaring på din egen måte.


 

Så hva kan du gjøre annerledes i en søknad?

LES OGSÅ: 3 grep som styrker ditt lederskap

 

Innledningen

Den første linjen eller to er den perfekte mulighet til å skille deg ut positivt fra alle de som skriver den samme, vanlige og kjedelige setningen «Viser til og søker herved på». Du står fritt til å skrive hva du vil og når du først tar deg frihet til å velge selv hva du skal skrive så kommer du helt sikkert på noe. Har selv sett veldig mange spennende og interessante innledninger i det siste som:

 

Det er med stor glede og engasjement at jeg ønsker å vise min interesse….

Må innrømme det kriblet litt i magen da jeg leste gjennom stillingsannonsen….

Jeg ble så glad når jeg så denne utlysningen og det dermed med stor entusiasme….


Det var utrolig godt å lese om stillingen hos dere…..

LES OGSÅ: KRONIKK: Ødelegger sosiale medier jobbmulighetene dine?

 

Andre avsnitt

Der du skal skrive litt om hvorfor du søker på stillingen / din motivasjon for å søke på stillingen. Her glemmer vi ofte en veldig vesentlig ting. Bruk noen linjer på å smigre litt. Bruk noen linjer på å vise at du virkelig har undersøkt bedriften og ikke bare lest stillingsannonsen og hjemmesiden deres. Fortell dem noe du genuint mener er bra og spennende med dem. Folk liker å høre positive ting om seg selv ikke sant?


Og før jeg glemmer det; Følg selskapet i alt som er av SoMe og fortell dem at du følger dem i søknaden.

LES OGSÅ: 5 enkle tips som styrker muligheten for ny jobb

 

Hoveddelen av søknaden

Her bruker du plass på å fortelle om hvorfor du kan gjøre en god jobb og hvilken erfaring og kompetanse du har for å gjøre denne jobben. Og her er det noe veldig viktig jeg vil du skal ta til deg. Du ser; Du kan ikke skrive om alt du har gjort som er relevant. Du har rett og slett ikke plass. Nei, velg heller det absolutt viktigste og fokuser på dette.

LES OGSÅ: Gjesteblogg: Hvorfor du bør evaluere et tapt tilbud

 

Mot slutten

Skal du skrive noen om deg som privatperson? Det må du nesten bestemme selv, men det er jo ikke noe galt i å skrive en linje eller to til slutt om hva du driver med utenfor arbeid. Det er flere grunner til at det kan ha noe for seg, blant annet at de kan relatere seg til deg som person og at de får et mer personlig inntrykk av deg.

 

I helgen mottok jeg en mail fra en person som hadde vært med på et av våre gratis webinarer. Hun skrev at hun nå hadde fått seg jobb og at hun hadde begynt å skrive mye bedre søknader etter webinaret i august. Hun skrev til meg at hun sluttet å skrive søknadsbrev som «alle hadde lært på skolen» og at det plutselig løste seg. Ikke bare det; Hun fikk mer motivasjon og energi av dette, noe som resulterte i ny jobb.


 

Beste tips:

Har du mulighet til å nevne en person som du kjenner (En som jobber der, en som jobber for kunde osv.) så vil det også gjøre at du skiller deg positivt ut.

 

Ønsker deg lykke til med søknadsskriving i ukene framover. Husk at arbeidsgiver skal ansette en person og ikke en robot. De skal ansette en person som kan tenke selv og som kan ta sine egne beslutninger.

 

NB. Hver mandag holder jeg en helt gratis live-sending på vår FB kanal for jobbsøkere. Bare å bli med om du vil.

 

 Av Erik Falk Hansen, daglig leder i OG-S AS

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger