(KarriereStart.no):

Hva jobbet man egentlig med før moderne teknologi kom på banen? Humornettstedet cracked.com, har samlet en liste med en rekke merkelige jobber som det kanskje er greit at vi ikke trenger å gjøre i dag.

 

1. Menneskelig radar 

Tyske radaroperatører
CYBER PUNK:Tyske radaroperatører. (Foto: Wikimedia
Commons/ Museum of Retro Technology).

Det var den danske fysikeren Hans Christian Ørsted som oppdaget elektromagnetismen, som senere skulle bli brukt til radarteknologi. Det var i 1820, og det skulle ta nærmere 100 år til før man kunne bruke det effektivt til å finne ut av hvor langt unna en gjenstand befant seg.

 

Første verdenskrig ble første krigen hvor styrkene benyttet seg av flyangrep, og da hjalp det lite at radarteknologien ikke var kommet lengre på vei. Så hvordan kunne man varsle landsbygda om et mulig fiendtlig bombeangrep? - Jo, ved hjelp av en menneskelig radar.

 

Profesjonelle lyttere (med ekstremt god hørsel) ble utstyrt med «dumbo»-ører for å sitte og lytte etter det som kunne være fiendtlige luftfartøy i horisonten. Teorien var at lyden fra flymotorene ville sprette fra lydspeilene og inn i øret. Teknikken viste seg å fungere, siden flere land rundt om i verden benyttet seg av lignende teknikk, frem til de klarte å utvikle en litt bedre og avansert teknologi, som kunne gjøre arbeidet for dem.

 

2. Tømmerførere 

Svenske tømmerførere på Finnskogen
BALANSEKUNST: Tømrere på Finnskogen,1918. (Foto:
Obli/ Wikimedia Commons).

Fra begynnelsen av og frem til midten av 1800-tallet, var tømmeryrket et en enda mer hardbarka «manneyrke» enn det er i dag. På den tiden fantes det hverken trailere eller tog som kunne frakte tømmeret fra skogen og ut til sagbruket. Hester og okser hadde vel vært oppfunnet en stund før dette, men de stakkars dyrene ville jo blitt helt utstill, hvis de skulle dratt tømmeret gjennom hele landet, derfor ble elvene hyppig brukt til å frakte tømmeret. 


LES OGSÅ: Hjernetrim gir ikke høyere intelligens

 

Men, siden tømmer ikke har intelligens, og ifølge Murphys lov vil forandre retning helt motsatt av det du ønsker, hadde de egne menn som skulle stå oppe på tømmeret og passe på at det holdt sin kurs.

 

Jobben gikk rett og slett ut på at man skulle balansere oppå en tømmerstokk ved hjelp av en pinne, og passe på at tømmeret fulgte strømmen nedover elven og frem til stedet der hestene skulle overta jobben videre til sagbruket.

 

3. Profesjonelle avislesere 

Nyhetsoppleser på sigarfabrikk i Florida
FORHISTORIENS NYHETSANKERE: Her fra sigar-
fabrikk i Florida. (Foto: State Archives of Florida).

Før den industrielle revolusjonen og maskiner som Spinning Jenny kom på banen, ble omtrent alt laget med hendene. Slik var det også for sigarrullerne i USA på begynnelsen av 1900-tallet. 



Det var også da yrket som lektor oppstod; for å underholde fabrikkarbeiderne før TV og radio ble tilgjengelig. Lektoren var rett og slett han som satt fremst i lokalet og leste høyt fra avisen eller en bok.

LES OGSÅ: Den store konspirasjonsteorien

 

Før man visste ordet av det, dukket lektorer opp ved flere sigarfabrikker i USA. Lektorene ble ikke betalt for jobben av fabrikkeierne, men det var de ansatte som satte såpass pris på underholdningen at de alle spyttet inn en liten av del av sin lønn. Resultatet? Med så mange fabrikkarbeidere som spyttet inn en liten sum hver, endte lektorene opp med en bedre betalt jobb enn arbeiderne selv. På den tiden lå lønnen for å lese avisen på rundt 75 dollar i uken (450 kroner), mens arbeiderne tjente usle 20 dollar (120 kroner), i løpet av samme tid. Regner vi det om til dagens kurser, ville en slik lektor hatt en ganske grei årslønn i dag.


Dessverre forsvant denne jobben ganske kort tid etter at radioen ble tilgjengelig for hvermannsen, som får en til å lure på hvis «the video killed the radio star, drepte radioen nyhetsoppleseren?

Klikk her for å se alle traineeprogrammer i Norge

 

4. Menneskelig alarmklokke 

Menneskelig alarmklokke som vekte byens befolkning opp hver morgen ved å slå på vinduene
BYENS MEST IRRITERENDE MANN? (Faksimile:
Touchstones Rochdale).

Mange sliter med å komme seg opp om morgenen, og for mange er vår verste fiende alarmklokken - som ikke sjeldent blir slengt veggemellom. Men, hvordan kom man seg egentlig opp før alarmklokken ble oppfunnet?

 

Joda, ved hjelp fra nabolagets mest irriterende person; "the knocker-up". Selv med navnet, hadde nok ikke denne personen så mye å gjøre med uforklarlige graviditeter blant husfruene i nabolaget (det var melkemannens jobb), men fordi hans/huns oppgave var å gå rundt i nabolaget ved morgengry, utstyrt med en opptil fire meter lang stokk, som ble brukt til å banke på folks vinduer og dører med.

 

Arbeidsoppgaven bestod av å banke på vinduer og dører, og ikke gi seg før du så at personen i huset hadde kommet seg ut av senga. Noen av dem kunne også bruke blåserør eller kaste småstein på vinduene for å vekke folk opp. Dette kan som sagt ikke ha vært den mest populære arbeidstittelen å ha, og man kan lure på hvor mange sko personen fikk slengt etter seg hver morgen.

 

Men hvis den menneskelige vekkerklokken skulle passe på at alle kom seg opp, hvem var det som hadde som jobb å vekke vekkeren?

 

5. Hundepiskere

Mellom 1500- og 1800-tallet, var det ganske vanlig å la hundene løpe fritt rundt i gatene. Det tok vel en ganske lang stund før båndtvang var vanlig kotyme, og et av problemene på denne tiden var visstnok hunder som løp inn i kirken og jagde frelste kirkegjengere, jokket på prestens bein og forsynte seg rått av alterbrødet.

 

Faktisk så stort var problemet at kirken ansatte egne hundepiskere, som hadde i oppgave å kjeppjage hundene ut fra kirkens område ved hjelp av en pisk. Så hver gang en av Satans venner (hunden) kom inn og prøve å forstyrre gudstjenesten, tok det ikke lang tid før en av disse karene slo med pisken og kjeppjaget dyret på dør. 

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger