(KarriereStart.no):

Dette kommer frem i arbeidslivsundersøkelsen PAMA, som er gjennomført blant 2100 yrkesaktive over hele landet, deriblant 1000 ledere.

 

Hele 87 prosent av de spurte mener legeyrket har høyest status. Videre kommer advokatyrket med 81 prosent, og ingeniør med 66 prosent. Butikkmedarbeider havner nederst på listen med 1 prosent, etterfulgt av frisør (3 prosent) og offentlig saksbehandler (5 prosent).

 

– Det spesielle med dette resultatet er at ingeniøryrket fortsatt rager såpass høyt. Det ser ikke ut til at de kontinuerlige medieoppslagene om fall i oljeprisene, og sakene om oljeingeniører som mister jobben, har påvirket omdømmet til ingeniørfaget, sier administrerende direktør i Proffice, Eivind Bøe.

 

Status lite viktig i yrke- og utdanningsvalg

I undersøkelsen kommer det også frem at yrkenes status ikke nødvendigvis påvirker hva slags yrkesretning man selv ville ha valgt, dersom man skulle velge på nytt i dag.

 

Der er det også store forskjeller blant menn og kvinner. Blant menn står ingeniør øverst på listen med 21 prosent, etterfulgt av håndverker med 14 prosent. Blant kvinnene er det flest som ville valgt sykepleier (12 prosent), mens lærer kommer på andreplass (11 prosent).


 

– Det viser at man har andre kriterier enn status når man velger yrke. Det kan også ligge en realitetsforståelse i det, sier Eivind Bøe.

 

Over halvparten av respondentene i undersøkelsen mener man bør tenke på hva samfunnet trenger, fremfor å følge hjertet, når det gjelder valg av utdanning.

 

– Å velge en utdannelse samfunnet trenger, kan være vanskelig. Det blir i praksis det samme som å spå fremtiden. Samfunnet og konjunkturene forandrer seg hele tiden: Mens det ett år kan være et stort behov for ingeniører, kan det noen år senere vise seg å være vanskelig å få jobb som nettopp det. Det ser vi et eksempel på med nettopp ingeniør-faget nå, når oljeprisene faller, sier Bøe.

LES OGSÅ: Drømmejobben: Tre av ti har ikke funnet drømmejobben

 

Yrker rangert etter status:

 

Arbeidslivsundersøkelsen PAMA er utført av Respons Analyse AS i september og oktober 2015, på oppdrag fra Proffice.

 

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger