Økonom
Om yrket, jobbmuligheter, utdanninger og lønnsnivå
Hva gjør en Økonom
Økonom er en samlebetegnelse på mange ulike yrker. Økonomer jobber innen et bredt og allsidig fagfelt. Arbeidsoppgaver kan derfor variere mye fra person til person. Felles for økonomene er at de har kunnskap innen økonomi, som for eksempel regnskap, revisjon, analyse eller liknende.
Merk at siviløkonomer, som i stor grad jobber med ledelse på bedriftsnivå, ikke er det samme som en samfunnsøkonom, som jobber med å analysere økonomien i samfunnet.
For mange økonomer består mye av arbeidet i å analysere økonomien i samfunnet, både i samfunnet generelt, eller i bedrifter og organisasjoner. Økonomer lager rapporter på hvordan den nåværende økonomiske situasjonen er, og forutsi hvordan utviklingen vil bli i fremtiden.
Vanlige arbeidsoppgaver for økonomer er:
- administrative oppgaver
- regnskaps- og budsjettarbeid
- økonomiske analyser og bedriftsstrategi
- markedsføring
- personaladministrasjon
- logistikk og ledelse
Det finnes flere økonomiutdannelser, men merk at disse skiller seg fra hverandre og gir ulik yrkeskompetanse.
Personlige egenskaper - Økonom
Som økonom er du teoretisk og analytisk anlagt, og har evnen til å uttrykke deg godt både skriftlig og muntlig. Økonomen er glad i tall og er oppdatert på økonomi i samfunnet.
Utdanning / kompetansekrav - Økonom
Det finnes et bredt tilbud av ulike økonomiske utdanninger i hele landet. Økonomisk rettede studieløp tilbys ved de fleste universiteter og høgskoler. Som oftest er det gode fordypningsmuligheter, men hvilken type fordypning i økonomifag som tilbys varierer fra studiested til studiested.
Jobbmuligheter - Økonom
Det er behov for økonomer både i det private og i det offentlige. Mange jobber i det private næringslivet - med bank, forsikring, revisjon, konsulentvirksomhet, reiseliv, IT og annet. Andre finner seg arbeid innenfor offentlig forvaltning, i departementer, på universiteter og høgskoler eller i ideelle organisasjoner.