(KarriereStart.no):

Det er viktig å være forberedt på at det kan ta lang tid å finne en jobb, og huske på at tålmodighet er en viktig egenskap i jobbsøkingsprosessen. Går det derimot unormalt lang tid uten tilslag i noen retning, er det derimot på tide og stikke fingeren i jorda og spørre seg selv hva man gjør galt.


John Heckers er president i det amerikanske konsulentselskapet Heckers Development Group, og har mange års erfaring med ansettelsesansvar. I et innlegg på karrierenettstedet careerealism.com avslører han de vanligste årsakene til at jobbsøkere ikke blir ansatt:

 

1. Du bruker ikke nettverket ditt

Det sies at så mye som 70 prosent av alle ledige stillinger aldri lyses ut på jobbportalene. Hvis du kun konsentrerer jobbsøkingen til annonserte stillinger eller via rekrutteringsbyråer, går du med andre ord glipp av de fleste jobbene på arbeidsmarkedet. Spre ordet til venner og familie om hva slags jobb du er ute etter, og be dem tipse deg dersom de hører om en ledig stilling som kan passe deg.

 

LES OGSÅ: Slik bygger du nettverk

 

2. Du presterer dårlig i jobbintervjuer

Kunsten å imponere i et jobbintervju er ikke noe som kommer like naturlig for alle. Dette krever gode forberedelser og grundig research om bedriften du søker hos.


 

LES OGSÅ: Alt du må vite om jobbintervjuet

 

3. Du er overkvalifisert

Særlig hvis du er nyutdannet eller fersk i yrkeslivet er det fort å undervurdere sin egen kompetanse og påfølgende muligheter i arbeidsmarkedet. Hvis du sikter deg inn på jobber som du egentlig er overkvalifisert for, er det sannsynlig at arbeidsgiveren anser deg som uaktuell. Ikke fordi du ikke virker egnet til jobben, men fordi du med tiden mest sannsynlig vil savne utfordringer og muligheten til å få brukt kompetansen din i jobben. Ingen ønsker å ansette noen som slutter etter ett år.

 

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger

 

4. Du er underkvalifisert

På motsatt side av skalaen finner man dem som utelukkende søker på drømmejobber. Hvis en stillingsannonse lister opp en rekke ønskede kvalifikasjoner, er tommelfingerregelen at man bør matche 60 prosent av disse.

 

LES OGSÅ: Bør man søke selv om man er underkvalifisert?

 

5. Du følger ikke instruksene i stillingsannonsen

I mange av stillingsannonsene blir det spesifisert detaljer rundt omfang og leveringsmetode for CV og søknad. Dersom de eksempelvis har bedt om en kortfattet søknad og CV, skal du ta dem på ordet og ikke levere en lang avhandling om livet ditt og føre opp alle tenkelige fritidsaktiviteter. Dette avslører bare at du ikke har lest annonsen skikkelig - og dermed røper både unøyaktighet, latskap, manglende evne til å følge instrukser og ikke minst manglende interesse og seriøsitet.


 

Klikk her for å se alle traineeprogrammer i Norge

 

6. Du er dårlig på kommunikasjon

Både jobbsøknaden og jobbintervjuet handler i stor grad om evnen til å kommunisere. Hvis du ikke klarer å ordlegge deg på en god måte, vil du heller ikke få frem kvalifikasjonene, motivasjonen og egenskapene dine på en god måte. Om du sliter med å formulere deg skriftlig, be om hjelp fra en venn eller et familiemedlem! Det samme gjelder dersom du sliter med å kommunisere muntlig under jobbintervjuet. Ved å øve på typiske jobbintertvju-spørsmål med en person du er komfortabel med, vil du stille mye sterkere neste gang du skal i ilden.

 

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger