(KarriereStart.no):

Når en arbeidsgiver vurderer kandidater til en stilling er det mange faktorer som spiller inn for hvem som faktisk får jobben. Realiteten er at det ofte kan være de som på papiret ikke er mest kvalifiserte som trekker det lengste strået. En av årsakene til dette kan være at de har bedre «myke ferdigheter» enn de mer erfarne eller høyere utdannede kandidatene.


Såkalte myke ferdigheter er en kombinasjon av personlighet, holdninger og sosiale ferdigheter. Harde ferdigheter er de konkrete ferdigheter som skal til for å utføre jobben (utdanning, opplæring og erfaring).


Mange arbeidsgivere innser at det er lettere å lære opp ansatte i harde ferdigheter, altså i de konkrete arbeidsoppgavene, enn det er å endre deres myke ferdigheter. Kandidater som har avanserte grader, ulike sertifiseringer, lang relevant erfaring og god kunnskap om jobben, kan for eksempel vise seg å være et mareritt å jobbe sammen med, eller at de trives best med bena på skrivebordet.


Dersom du er arbeidssøker er det derfor lurt å se nærmere på hvordan du kommuniserer de myke ferdighetene dine til potensielle arbeidsgivere. Du må være klar over viktigheten av de myke ferdighetene og hvordan du kan bruke dem til å tydeliggjøre din personlige merkevare i jobbsøkingen. Du kan for eksempel flette dem inn i samtalen under jobbintervjuet ved hjelp av konkrete eksempler i situasjonsbaserte spørsmål. På den måten får du vist hvordan du vil fungere som ansatt, og dermed kanskje veie opp for noen av de harde ferdigheter du mangler. Hvis du mangler visse harde ferdigheter, bør du alltid nevne at du lærer fort, er tilpasningsdyktig og at du har evnen til å tilegne deg ny kunnskap problemer.Her er noen eksempler på noen myke ferdigheter arbeidsgivere ønsker hos sine ansatte:

  • Ærlighet og integritet 
  • Sterk arbeidsmoral 
  • Emosjonell intelligens
  • Selvmotivert 
  • Mye energi / positiv holdning 
  • Evne til å samarbeide

Husk også å være mest mulig avslappet og naturlig under intervjuet slik at arbeidsgiver sitter igjen med et inntrykk av at du er genuin og ikke forsøker å skryte på deg de første superlativene som faller deg inn!

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger