(KarriereStart.no):

Å være nervøs før et intervju er helt normalt, og noe vi alle opplever fra tid til annen. Men for å unngå at nervøsiteten tar helt overhånd og risikere at du ødelegger jobbintervjuet, kan disse tipsene til Tommy Fjeldheim være gode å ha.

 

Fjeldheim er mentaltrener og coach, og jobber med spesifikke teknikker man kan benytte seg av for å prestere bra når det virkelig gjelder. Ifølge Fjeldheim er det flere grunner til at man blir nervøs.

 

- Aller først, så blir vi alle nervøse i forskjellige situasjoner og sånn er det bare. Noen er flinkere til å hause seg opp og gjøre mer ut av nervøsiteten sin enn andre, og det er med på å forsterke opplevelsen av nervøsitet. Det andre har med hvordan vi har forberedt oss, og hvor høye forventninger vi har til oss selv, forklarer han.

 

Er du flink til å stille for høye krav til deg selv, er det lett å miste kontrollen på situasjonen hvis du er dårlig forberedt.

 

- Og da blir vi lite konstruktive i tankesettet vårt og i handlingene våre, forteller Fjeldheim.


 

LES OGSÅ: Disse ordene burde du styre unna i et jobbintervju

 

Akseptér at du er nervøs

Fjeldheim forteller at det finnes flere metoder for å motvirke nervøsitet og stress på.

 

- En måte å gjøre det på er å akseptere at man er nervøs, også ville jeg ha byttet ut ordet nervøs med spent. Fordi nervøsitet er noe vi har lyst til å flykte unna, og da blir det enda lettere å fokusere på at vi er nervøse. Ordet spent er litt mer positivt og konstruktivt ladet, som kan gjøre det lettere å stå i det og akseptere at den følelsen vil komme, forklarer han.

 

Et annet godt tips for å motvirke spenthet og stress, er å passe på at du er godt nok forberedt på situasjonen du står ovenfor. Skal du på et viktig jobbintervju bør du lese deg godt opp om bedriften i forkant og trene på intervjusituasjonen.

 

- Gjenta, gjenta og gjenta, og repeter til man virkelig opplever mestring og blir trygg på stoffet. Gjerne til det kjedsommelige, fordi det er da du blir flink på det, forteller Fjeldheim.

 

Utsett deg selv for ubehag

Mentaltreneren anbefaler at man setter seg ned og tenker over hva det er som gjør deg nervøs i forbindelse med et intervju. Er det spørsmål du blir stilt, frykten for hvordan du skal bli oppfattet og om du svarer feil eller rart på noe? Visualiser elementer som kan gjøre deg nervøs, og skriv ned hvordan du kan takle den situasjonen.


 

- Sett opp noen eksempler på spørsmål som vil være litt ubehagelige. Gå gjerne sammen med en venn som kan hjelpe deg med de «kjipe» spørsmålene, og begynn å forbered deg på at de vil komme. For det beste som kan skje, er at de ikke kommer, men gjør de det likevel, så er du forberedt og kan svare på dem, forteller han.

 

For å mestre nervøsiteten vår, bør vi derfor passe på å være trygge i forkant av det vi skal gjøre. Å utsette seg selv for elementer som gjør deg stressa og nervøs, kan derfor være et godt hjelpemiddel i forkant av et «skummelt» intervju.


- Fordi det kommer gjerne av at vi ikke mestrer noe eller er trygge i en rolle. Men jo mer vi kan eksponere oss for ting vi synes er litt ubehagelige, desto mer mestringsfølelse vil vi oppleve, forteller Fjeldheim.

 

Hele intervjuet kan du se i toppen av saken.

 

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger