(KarriereStart.no):

Når man er på jobbjakt er det ikke uvanlig å søke på flere stillinger samtidig – og dermed også vente på innkalling til flere jobbintervjuer. Da er det viktig å ikke vente med forberedelsene, og heller være klar til å stille på kort varsel.

 

For det er nemlig en del som må gjøres før et jobbintervju. For eksempel må man kjenne godt til virksomheten man søker jobb hos, svarene til de avgjørende spørsmålene må sitte som et skudd, og ikke minst må klærne du skal bruke være rene, nystrøket og klar til bruk.

 

Og disse forberedelsene er det slett ikke alle intervjukandidater som rekker, i følge Hanne Holst, rådgiver i Adecco Select.

 

Jobbsøkere beklager ofte at de dessverre ikke er godt nok forberedt når de stiller til intervju hos meg. De kan ha fått intervjuet på kort varsel, og da hender det at hverken skjorten eller intervjusvarene sitter som de skal. Man blir unødvendig stresset, sier hun.

 

For jobbsøkere som trenger litt hjelp med overkomme prokrastineringen, har hun derfor skrevet ned noen tips for hvordan man kan være forberedt til jobbintervju på kort varsel.

 

LES OGSÅ: 80 spørsmål du kan få i jobbintervjuet

 

1. God oversikt over alle stillinger du søker

Hanne Holst, rådgiver i Adecco Select.

FOTO: Adecco

Lag en god oversikt over alle stillinger du har søkt, med jobbannonser, søknadstekst og CV. Ikke tabb deg ut med å ikke vite hva som står i en søknad, eller at du ikke husker hva du fokuserte på i søknad og CV. Les grundig gjennom senest dagen før intervjuet, har du kontroll på sysakene bør ikke det være noe problem.


 

2. Mappe med alle relevante dokumenter

Ofte må man vise originaler av viktige dokumenter. Ha en mappe med alle attester, vitnemål etc. som ligger klar når du blir kalt inn til intervju. Ta med kopi av alle dokumenter som du kan legge igjen hos rekrutterer.

 

SE VIDEO: Jobbintervjuet fra A til Å

 

3. Ha referansene klar

Sørg for å ha minimum 2 referanser som er klar for å bli kontaktet av en potensiell arbeidsgiver. Sjekk at du har riktig nummer og mailadresser tilgjengelig, og at referansene har tid og lyst til å fortelle noe om deg hvis en rekrutterer ringer.

 

4. Intervjuspørsmålene som skal sitte

Et intervju forløper seg stort sett ganske likt, uansett hvilken stilling du søker. Noen spørsmål bruker nesten alltid å komme, og de skal sitte.

  • Forbered deg på hvordan du skal selge deg selv inn på et jobbintervju – ha klar en «elevator pitch» (du har mellom 20 og 60 sekunder på deg). Hva kan du bidra med, og hva får selskapet igjen hvis de ansetter deg? Vær tidlig ute med å spørre venner, familie og kolleger. Hva er det første de vil si om deg?
  • Det er avgjørende at du klarer å fortelle hva du kan på et jobbintervju, så ikke start den tankeprosessen kvelden før intervjuet.
  • Reflekter også over hva dine sterke sider er og hva kan du utvikle deg på. Det er viktig at du kan gi eksempler på ting du har opplevd.

 

SE VIDEO: Slik knekker du kleskoden til jobbintervjuet

 

5. Klær til intervjuet

Det høres banalt ut, men bruk tid på å finne passende klær som kan henge klart i skapet. Du vet aldri når muligheten byr seg, og da er det kjedelig å komme i hullete bukse eller klær du ikke er komfortabel i – fordi du ikke hadde antrekket klart, eller fordi favoritten ligger i skittentøyskurven. Stikkord er pent, rent og komfortabelt.

 

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger