(KarriereStart.no)

Noe av hensikten med et jobbintervju er å fremheve sine sterkeste sider. Da holder det dessverre ikke bare å svare godt på spørsmålene som stilles fra den potensielle arbeidsgiveren, man er nødt til å gi et helhetsinntrykk som sender de riktige signalene.


Kroppsspråket er en svært viktig del av dette. Live Bressendorf Lindseth, som er en av Norges fremste eksperter innen non-verbal kommunikasjon, hevder at kroppsspråket faktisk utgjør om lag 70 prosent av kommunikasjonen vår.


- Om man er usikker på seg selv og nervøs, kan man kan bli oppfattet som innadvendt og lite sosial. Det er ikke alltid at dette vises i ansiktet ditt, men sjenerte mennesker ser gjerne en del ned eller opp i samtale med andre, sier hun til kvinneguiden.no.


For sikre at du kommuniserer den holdningen du ønsker underveis i jobbintervjuet, har det amerikanske karrierenettstedet careerealism.com listet opp syv ting ved kroppsspråket som kan gi negative assosiasjoner.

1. Feil sittestilling

Når du lener deg tilbake fremstår du arrogant. Når du lener deg framover, kan du bli feiltolket som aggressiv. Når du siger ned i stolen, blir du stemplet som lat. Alle eksperter er enige om at den riktige og mest «sympatiske» sittestillingen er å sitte høyt. Ryggraden må være rett og vinkelrett i forhold til gulvet, som om du hadde en loddrett tråd mellom hodet og taket.


2. Kryssede armer

Det er et velkjent faktum at det å ha armene i kors signaliserer motstand. Du setter deg automatisk i en defensiv posisjon, og kommuniserer i praksis at du ikke er interessert eller åpen for personen du snakker med. Husk at du vil virke langt mer imøtekommende hvis du har armene åpne i fanget eller langs siden av kroppen.

LES OGSÅ: Jobbintervju: 8 ulike typer intervjuer

3. Overdreven nikking

Det er mange forskjellige måter å kommunisere at du er enig i det som blir sagt. Hva med å si ja? Personer som sitter og nikker konstant vil ikke ta seg bra ut i et intervju. Dette visstnok noe som forekommer oftere hos kvinner enn hos menn, så dette er noe damene bør være ekstra bevisst på. Det holder å nikke en eller to ganger samtidig som man smiler, så vil personen du snakker med innse at du har forstått hva han eller hun sier.


4. Intens gestikulering

Under et jobbintervju er det en fordel å fremstå som åpen og tilnærmelig. Håndbevegelser bør være kontrollerte og rolige. Det er spesielt viktig når du blir stilt et spørsmål og du begynner å svare. Du vil helst unngå å virke for intens og påståelig, noe som fort kan skje med overdreven gestikulering.

LES OGSÅ: Hvorfor vil du bytte jobb? Slik svarer du på spørsmålet

5. Du sitter urolig

Når man stadig skifter sittestilling og beveger på kroppen, er det et ganske tydelig tegn på man føler seg engstelig eller nervøs. Intervjueren vil fort kunne bli distrahert av uroen din, og vil ofte sitte igjen med dette som den sterkeste assosiasjonen om deg i ettertid.

LES OGSÅ: Jobbintervju på telefon: Slik blir telefonintervjuet vellykket

6. Tvetydig mimikk

Når tonefallet eller budskapet i hva du sier ikke samsvarer med ansiktsuttrykket ditt blir du oppfattet som uærlig. Hvis du for eksempel blir spurt om hva du interesserer deg for, og du svarer på spørsmålet akkompagnert av et mineløst ansikt, er ikke det særlig overbevisende. Da vil det kunne tolkes som at du ikke forteller sannheten, noe som er svært uheldig – særlig i en intervjusammenheng.

Pass på at du ikke blokkerer følelsene dine. Dette er ekte og intervjueren ønsker å se ærlige reaksjoner. De gjør at du fremstår menneskelig og som en person de vil like å jobbe sammen med.

LES OGSÅ: 80 vanlige spørsmål i jobbintervjuet

7. Mangel på øyekontakt

Mange snakker om viktigheten av å holde øyekontakt med dem man snakker med. Det er i seg selv riktig, men dersom du kommer til intervjuet med dette friskt i minnet, kan det være fort å overdrive. Øv deg heller på å holde øyekontakt i passelige intervaller, slik at intervjueren ikke føler seg stirret i senk.

En annen viktig ting er å holde øyekontakt selv når du blir spurt om ubehagelige ting. Får du et vanskelig spørsmål vil det virke negativt om du plutselig flytter blikket ned i bordplaten eller ut av vinduet. Vis at du tar «utfordringen» i de vriene spørsmålene ved å fremstå selvsikker gjennom samme menge øyekontakt du hadde under de mer positivt ledede spørsmålene.

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger