(KarriereStart.no):

Programmer som Skype, Zoom, Whereby og Teams med flere har virkelig åpnet for at jobbintervjuer kan gjennomføres uten at man faktisk treffes ansikt til ansikt. Dette har naturligvis blitt langt mer vanlig i kjølvannet av korona-pandemien, da man oppfordres til å treffe færrest mulig mennesker.

Videooverførte intervjuer gjør også at arbeidsgiveren sparer både tid og penger. Den teknologiske utviklingen, med stadig mer digitalisering av arbeidslivet, tilsier også at man ikke lenger trenger å være fysisk knyttet til en arbeidsplass for å utføre en jobb.

I mange yrker har det blitt fullt mulig å utføre en jobb for arbeidsgiver, selv om du sitter i en annen by, eller kanskje til og med befinner deg i et helt annet land enn bedriften du arbeider for.

Som i vanlige jobbintervjuer, er det viktig å forberede seg godt dersom du ønsker å kapre jobben. Forskjellen ligger i at du må gjøre litt flere forberedelser enn å tenke over hva du vil svare på diverse spørsmål og hva du skal ha på deg.

Du må for eksempel også ta hensyn til teknologien, og sørge for at det ikke oppstår noen tekniske problemer underveis. 

Her er fem tips til hvordan du lykkes med videooverførte jobbintervjuer:


 

1. Viktige tekniske forberedelser

Først av alt bør du selvfølgelig laste ned Skype, Teams, Zoom eller andre programmer du er invitert til å bruke, installere programmet og sjekke at det fungerer i god tid før jobbintervjuet - jo før jo bedre! Prøv å ringe opp en kompis eller ett familiemedlem før du ringer opp arbeidsgiveren.

På den måten vet du at alt det tekniske med programmet skal være i orden.

Kameravinkel
Videre er det flere små grep du bør gjøre i forkant av intervjuet. Du bør for eksempel sette opp kameraet på en måte som gjør at du synes fra en god vinkel. En god tommelfingerregel er at nedre del av bildet skal ligge på øvre del av brystkassen din, omtrent på linje med den tredje knappen på skjorten. Den øvre delen av kamerabildet skal ligge cirka en håndlengde over hodet ditt. 

Lyd og mikrofon
Videre bør du forsikre deg om at stemmen din blir overført uten ekko eller knitring i bakgrunnen. Vil du være helt sikker på at lyden er av upåklagelig kvalitet, er det en god idè å bruke hodetelefoner.

Lysforhold
Neste steg er å sjekke lysforholdene. Lysgivningen trenger ikke være av Hollywood-kvalitet, men det er definitivt ett pluss hvis lysforholdene får fram din naturlige hudtone. Sjekk kamerainstillingene og eksperimenter litt med lyskildene rundt deg (lamper, vinduer etc.), for best mulig lyskvalitet.

Bruker du briller, bør du vurdere å gjøre noe dersom PC-skjermen skaper refleksjon i brillene. I så tilfelle kan du forsøke å vri på skjermen for å minske refleksjonen. Hvis lysrefleksjon i brilleglassene er et problem, er imidlertid det aller beste om du kan fjerne de og eventuelt bruke linser.

Bakgrunn
Sist, men ikke minst, er det viktig å rydde rommet du sitter i før intervjuet starter. Det gir ikke et veldig bra inntrykk å ha klær liggende slengt utover gulvet, en overfylt søppelbøtte i bakgrunnen og så videre.Vi vil derfor på det sterkeste anbefale at du rydder litt i ungkarsreiret før intervjuet!

Du kan også gjøre noen enkle grep for å skape en mer profesjonell atmosfære i rommet. Står PC-en på soverommet, kan du for eksempel stable noen bøker langs sengekanten, slik at rommet blir mer kontoraktig. Har du en bærbar PC, er det imidlertid en tanke å sette seg et annet sted enn i de indre gemakker mens man gjør intervjuet.


 

2. Øvelse gjør mester

Det er alltid viktig å øve på det man skal si på et intervju, men det er spesielt viktig før et videointervju. Ikke bare skal du være i stand til å svare godt på spørsmålene du får, du skal også venne deg til å snakke i kamera.

Husk at du ser intervjueren i øynene ved å se inn i kameraet, ikke ved å se på bildet hans på skjermen din.

For å forberede deg best mulig kan du for eksempel be en venn om å stille noen relevante spørsmål i tilfeldig rekkefølge, slik at du er forberedt på å svare på spørsmål som kommer overraskende på deg.

LES OGSÅ: Dårlige karakterer og jobbsøking: Slik går du frem

 

3. Fjern forstyrrende elementer

Det er lurt å sørge for at du ikke blir forstyrret intervjuet. Har du barn, bør du få noen andre til å se etter dem. Og har du ei katte, bør du sørge for at den ikke er i rommet, slik at den ikke hopper opp på stolryggen midt under jobbintervjuet.

Ikke sett på tørketrommelen i naborommet og sett mobiltelefonene på lydløs. Kort og godt: sørg for at typiske distraksjoner i hjemmet ikke forstyrrer deg under intervjuet.

LES OGSÅ: Personlighetstest i jobbintervjuet brukes stadig mer

 

4. Kle deg korrekt

Ta på deg de samme klærne du ville brukt dersom du skulle gjort intervjuet ansikt til ansikt. Hvis det er en bedrift i en bransje hvor man kler seg mer formelt, går du for denne stilen, er det en mer avslappet arbeidsplass, kan du gå for noe som er "smart but casual", som en fin skjorte og en vanlig bukse.

Å kle seg fint er en god måte å forberede seg mentalt til intervjuet på, og gir en følelse av å være på jobbintervju, selv om du egentlig sitter hjemme.

LES OGSÅ: Kunsten å selge seg selv inn under jobbintervjuet

 

5. Husk smilet!

I en "virkelig" intervjusituasjon, er det naturlig å smile og ha et hyggelig ansiktsuttrykk gjennom hele intervjuet. Dette kan være vanskeligere i et videooverført intevju, hvor man kanskje blir distrahert av tanken på om kameraet og teknikken fungerer som den skal.

Har du slike ting i bakhodet under intervjuet, kan det bli vanskeligere å smile som vanlig, og du kan fort stirre på kameraet og virke som om du er langt borte.

Det kan være vanskelig å holde på smilet når du sitter alene på et rom. For å bøte på dette kan du for eksempel øve litt på å smile foran speilet før intervjuet, og henge en post-it foran skjermen hvor du minner deg selv på å smile.


 

(Kilder: Forbes, job-hunt.org)

 

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger