(KarriereStart.no):

Når man søker jobb er det helt naturlig, og ofte forventet, at du leverer referanser fra tidligere arbeidsforhold. Dette er fordi den potensielle arbeidsgiveren ønsker å se «bevis» på at du har levert i tidligere jobber, og få innsikt i hvordan du er som ansatt.


Mer uvanlig er det at man som jobbsøker ber den potensielle arbeidsgiveren om referanser fra andre ansatte. Thor-Arne Wullum, senioradvokat hos Hjort og jobbekspert i E24, mener man bør få snakke med tidligere og nåværende ansatte for å få innsikt i arbeidshverdagen, ulike betingelser i bedriften og å få vite litt om den som blir nærmeste overordnede.


- Det er alltid en risiko for å bli skuffet, det gjelder begge veier. Du bør stå fritt til å undersøke litt, og jeg synes ikke arbeidsgiver bør føle seg sett i kortene på en negativ måte, sier han til Dine Penger.

 

LES OGSÅ: Slik bruker du referanser i jobbsøknaden


Wullum understreker at de ansatte i bedriften vil være bundet av taushetsplikten for visse forhold, som konkurranseutsatte interne opplysninger om bedriften. I tillegg kommer lojalitetsplikten, som gjør at de kanskje ikke ønsker svare på alle spørsmålene du stiller. Taushetsplikten gjelder også for tidligere ansatte, men de er ikke lenger bundet av lojalitetsplikten.



- Men generelle spørsmål om jobben og miljøet bør være helt greit. Jeg vil også si at det er i arbeidsgivers interesse, sier senioradvokaten.


Guri Larsen, direktør for Adecco Search & Select, understreker at du ikke nødvendigvis trenger å spørre om referanser direkte fra den potensielle arbeidsgiveren. Hvis du kjenner noen som har jobbet i bedriften, eller jobber der nå, kan du også henvende deg til dem.


- Det er egentlig det første du burde gjøre, og noe folk bør bli flinkere til. Det hjelper deg når du skal vurdere om jobben er noe for deg, og det kan gi deg gode tips til søknadsskriving og intervjuer, sier hun til Dine Penger.

 

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger