(KarriereStart.no:)

Samtidig som det finnes mange metoder for å lykkes i jobbintervjuet, finnes det tilsvarende mange måter å spolere enhver mulighet for å få et jobbtilbud.


Den amerikanske gründeren Mayra Jimenez har lang erfaring med ansettelser og gjennomføring av jobbintervjuer gjennom den suksessbedriften «The Orchid Boutique». I et innlegg på karrierenettstedet Inc.com deler hun noen av de største feilene jobbkandidater kan gjøre under jobbintervjuet.

 

SE VIDEO: Jobbintervjuet fra A til Å

 

Fokusere på lønn

Det å la lønnsnivået diktere hvor du skal søke din første jobb etter utdanningen er trolig ikke den beste langsiktige strategien. Særlig når du har liten eller ingen erfaring som tilsier at du skal begynne på topp. De gode mulighetene for å opparbeide seg verdifull erfaring finnes som oftest i de lavere betalte stillingene.

Som nyutdannet jobbsøkerkandidat bør du vise din potensielle arbeidsgiver at du verdsetter erfaring og muligheten for faglig vekst mer enn en pen lønnsslipp. Styr derfor unna lønnsspørsmålet under jobbintervjuet - med mindre arbeidsgiver selv tar opp temaet.


 

LES OGSÅ: 80 vanlige spørsmål til jobbintervjuet

 

Bortforklare tidligere feil

Mayra Jimenez forteller at hun ofte snakker med søkere som ser flotte ut på papiret, men som viser seg å være ganske annerledes under intervjuet. Hvis du har noen hull i CV-en bør du ikke ty til utroverdige unnskyldninger i et forsøk på å redde fasaden. Jimenez anbefaler heller å vinne frem med troverdighet og ærlighet ved å erkjenne det arbeidsgiveren allerede er klar over. Si for eksempel noe slikt:


«Jeg har tatt noen feilsteg i forhold til studier/karriere, og i ettertid ser jeg at jeg ikke har prioritert riktig. Men til gjengjeld har dette gjort meg ekstra bevisst på hva jeg ønsker å gjøre fremover, og denne jobben er min mulighet til å gjøre et riktig steg i forhold til karrieren.»Dette viser både innsikt, evne til å lære av feil og en vilje og motivasjon for å gjøre en god jobb i tiden fremover. En godt motivert jobbkandidat vil alltid score mange poeng i et jobbintervju. 

 

LES OGSÅ: Slik svarer du på de åpne spørsmålene

 

Levere en misvisende CV

Hvis du hadde en fin tittel på din forrige arbeidsplass, men ikke kan vise til arbeidsoppgaver og erfaring som står i stil, da vil du før eller siden bli avslørt. Selv om den fine tittelen kan føre til flere intervjuer, villeder det din potensielle arbeidsgiver til å tro at du har mer erfaring og kompetanse enn du faktisk har. Dette vil komme klart frem under jobbintervjuet, og da du vil du gå fra å være et interessant prospekt til å være en useriøs kandidat.

Arbeidsgivere ser etter kandidater som er i ordentlig, pålitelige og villige til å gjøre en solid innsats. Mayra Jimenez anbefaler å legge fra seg egoet under jobbintervjuet, og å skrive et skikkelig følgebrev til CV-en om hvorfor du vil være perfekt for akkurat denne jobben. Forklar hvilke evner og nøkkelegenskaper du har, og hvorfor jobben interesserer deg.

 

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger