(KarriereStart.no):

Mange rekruttere og arbeidsgivere bruker telefonintervjuer for å kartlegge hvilke kandidater som ikke bare er interessante på papiret, men som kan være reelle kandidater for jobben. I et telefonintervju kan du med andre ord overbevise en arbeidsgiver om at du er verdt å innkalle til et intervju ansikt til ansikt. Og nå som koronasituasjonen legger begrensninger for personlig fremmøte, er denne utsilingsprosessen langt mer vanlig enn før.

 

Telefonintervjuet har imidlertid noen åpenbare utfordringer. Du får ingen øyekontakt med den du prater med, og du har heller ingen mulighet til å lese kroppspråket til den andre parten i samtalen. Det kan også være vanskelig å vite når en person bare tar en pause mellom ordene og når de har avsluttet setningen sin. For å gardere seg mot flest mulig av utfordringene som kan oppstå, gjelder det altså å stille forberedt.

 

1. Nødvendig research

Kort tid før telefonen ringer bør du lese gjennom stillingsutlysningen og hvilke kvalifikasjoner arbeidsgiveren er ute etter, slik at disse ligger langt fremme i hjernebarken når samtalen er i gang. Et kjapt Google-søk på personen som intervjuer deg, og en sniktitt på LinkedIn-profilen til vedkommende, kan gjøre det lettere å få en profesjonell connection underveis i samtalen. Les mer om research før jobbintervjuet her.


 

2. Lag en liste med spørsmål

Dette er tross alt et vanlig jobbintervju, så du bør forberede deg som om du gikk til et vanlig jobbintervju. Klikk her for å lese mer om hvilke spørsmål du kan stille.

LES OGSÅ: Hva gjør jeg galt på jobbintervjuet? Her er ekspertenes svar

 

3. Kle deg profesjonelt

Selv om personen som ringer ikke kan se deg, anbefales det at man kler seg på en måte som ville vært passende hvis intervjuet foregikk ansikt til ansikt. Det å kle seg riktig til jobbintervjuet vil gi deg en følelse av å være forberedt og profesjonell. Derfor bør du la daffebuksa bli liggende i skapet. Se en video om hvordan du bør kle deg til jobbintervjuet her.

LES OGSÅ: Kommunikasjonsrådene som gir deg et fortrinn i jobbintervjuet

 

4. Sørg for god dekning

Det siste du ønsker i et telefonintervjuet er dårlig dekning og påfølgende dårlig flyt i samtalen. Hvis dere ikke hører hverandre, og personen i den andre enden hele tiden faller ut, vil det være vanskelig å gjennomføre et intervju som er tilfredsstillende for begge parter. Hvis du for eksempel vet at en del av huset ditt har dårlig dekning, bør du unngå denne, og oppholde deg på et sted hvor du normalt har god dekning.


 

5. Lad mobilen

Du bør også sørge for at mobiltelefonen din er fullladet, slik at du slipper å bekymre deg for hvor mye batteri du har igjen på telefonen. I verste fall kan mobilen din slokne midt i intervjuet, og det er ingen god ting!

 

LES OGSÅ: Telefonintervju - slik tenker arbeidsgiveren

LES OGSÅ: Ett enkelt og avgjørende spørsmål til jobbintervjuet

 

6. Finn et stille sted

Finn et komfortabelt sted hvor du ikke blir forstyrret av folk, husdyr, musikk og annen bakgrunnsstøy. Hvis du er hjemme, bør du informere familien din om at du er i en veldig viktig samtale og ikke må forstyrres.

LES OGSÅ: Hvordan takler du stress? Slik bør du svare

 

7. Ha CV og jobbsøknad for hånden

Hvis du får spørsmål om detaljer i CV-en eller jobbsøknaden din, er det veldig greit å ha disse foran deg, slik at du lett kan se hva intervjueren refererer til. 

LES OGSÅ: Jobbsøking - nordmenn er for beskjedne - ekspert i studio

 

8. Penn og papir

Å notere ting som blir sagt underveis i intervjuet kan være en ålreit måte å få med seg hva som blir sagt. Hvis du føler at det å ta notater ødelegger for oppmerskomheten din, bør du imidlertid la være å notere mer enn et minimum av informasjon. Det kan hende at du trenger å skrive ned et telefonnummer eller et navn, så det er alltid lurt å ha penn og papir liggende.

LES OGSÅ: Hvorfor vil du bytte jobb? Slik svarer du på spørsmålet

 

9. Noe å drikke

Det er en god ide å ha et glass vann eller en kopp kaffe innen rekkevidde. Da slipper du å bli tørr i halsen underveis i intervjuet og unngår å kremte eller tørrhoste mens du snakker. 

LES OGSÅ: Klær til jobbintervjuet: Formelt eller personlig?

 

10. Vær klar i god tid

Du bør være klar for å plukke opp telefonen minst ti minutter før avtalt. Det kan hende at arbeidsgiver ringer deg noen minutter før avtalt, og da er det slett ikke dumt å være klar for samtalen, slik at man ikke oppleves å være stresset eller på farten når man svarer. 

 

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger