(KarriereStart.no):

For mange rekruttere og arbeidsgivere er telefonintervjuer en beleilig måte for å effektivisere søkeprosessen. Mange bruker telefonintervjuene som en første kartlegging hvor man kan peke ut hvilke kandidater som ikke bare er interessante på papiret, men som også har en sjanse til å faktisk få jobben. I et telefonintervju kan du med andre ord overbevise en arbeidsgiver om at du er verdt å innkalle til et intervju ansikt til ansikt. 

 

Men selv om et telefonintervju kan være både tidsbesparende og praktisk, så hefter det også noen åpenbare utfordringer ved denne intervjumetoden. Du får ingen øyekontakt med den du prater med, og du har heller ingen mulighet til å lese kroppspråket til den andre parten i samtalen. I en intervjusituasjon hvor man allerede er litt nervøs kan dette skape flere feller i intervjusituasjonen, for eksempel ved at det kan være vanskelig å vite når en person bare tar en pause mellom ordene eller har avsluttet setningen sin. 

 

Denne typen fallgruver finnes det mange av i et telefonintervju. Det kan dermed være lurt å forberede seg i forkant av intervjuet, og sørge for å luke ut flest mulig av de problemene som kan oppstå når man gjør et intervju over telefon. Her er noen tips til hvordan telefonintervjuet blir vellykket.

 

1. Forbered deg rett før intervjuet

Kort tid før telefonen ringer bør du lese gjennom stillingsutlysningen og hvilke kvalifikasjoner arbeidsgiveren er ute etter, slik at disse ligger langt fremme i hjernebarken når samtalen er i gang. Et kjapt Google-søk på personen som intervjuer deg og en sniktitt på LinkedIn-profilen til vedkommende kan gjøre det lettere å få en profesjonell connection underveis i samtalen.

 

2. Lag en liste av spørsmål du ønsker å stille til arbeidsgiveren om bedriften

Dette er tross alt et vanlig jobbintervju, så du bør forberede deg som om du gikk til et vanlig jobbintervju. 

 

3. Kle deg profesjonelt

Selv om personen som ringer ikke kan se deg, anbefales det at man kler seg på en måte som ville vært passende hvis intervjuet foregikk ansikt til ansikt. Å kle deg til jobbintervjuet vil gi deg en følelse av å være forberedt og profesjonell. Derfor bør du la daffebuksa bli liggende i skapet. 

 

4. Sørg for god dekning

Det siste du ønsker i et telefonintervjuet er dårlig dekning og lav samtalekvalitet. Hvis dere ikke hører hverandre og personen i den andre enden hele tiden faller ut, vil det være vanskelig å fullføre et intervju som har vært tilfredsstillende for begge parter. Hvis du for eksempel vet at en del av huset ditt har dårlig dekning, bør du unngå denne, og oppholde deg på et sted hvor du normalt har god dekning.

 

5. Lad mobilen

Du bør også sørge for at mobiltelefonen din er fullladet, slik at du slipper å bekymre deg for hvor mye batteri du har igjen på telefonen. I verste fall kan mobilen din slokne midt i intervjuet, og det er ingen god ting!

 

Les også: Telefonintervju - slik tenker arbeidsgiveren

 

6. Finn et stille sted

Finn et komfortabelt sted hvor du ikke blir forstyrret av folk, husdyr, musikk og annen bakgrunnsstøy. Hvis du er hjemme, bør du informere familien din om at du er i en veldig viktig samtale og ikke må forstyrres. 

 

7. Skru ned høyttalere

Skru av alle andre telefoner i nærheten. Hvis du har høyttalere i nærheten bør disse slås av, slik at ingenting skaper ringelyder i bakgrunnen. Du bør også skru av call waiting, slik at samtalen ikke blir satt på vent dersom noen andre ringer deg. 

 

8. Ha CV og jobbsøknad for hånden

Hvis du får spørsmål om detaljer i CVen eller jobbsøknaden er det veldig greit å ha disse foran deg, slik at du lett kan se hva intervjueren refererer til. 

 

9. Penn og papir

Å notere ting som blir sagt underveis i intervjuet kan være en ålreit måte å få med seg hva som blir sagt. Hvis du føler at det å ta notater ødelegger for oppmerskomheten din, bør du imidlertid la være å notere mer enn et minimum av informasjon. Det kan hende at du trenger å skrive ned et telefonnummer eller et navn, så det er alltid lurt å ha penn og papir liggende.

 

10. Noe å drikke

Det er en god ide å ha et glass vann eller en kopp kaffe innen rekkevidde. Da slipper du å bli tørr i halsen underveis i intervjuet og unngår å kremte mens du snakker. 

 

11. Vær klar på forhånd

Du bør være klar for å plukke opp telefonen minst ti minutter før avtalt. Det kan skje at arbeidsgiver ringer deg noen minutter før avtalt, og da er det slett ikke dumt å være klar for samtalen, slik at man ikke oppleves å være stresset eller på farten når man svarer. 

 

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger