(KarriereStart.no):

Begynner du å skjelve ved tanken på jobbintervjuer? Da kan du trøste deg med at du ikke er den eneste. Å være nervøs før et jobbintervju er helt vanlig, men heldigvis finnes det effektive teknikker for å holde nervene under kontroll. 

Tommy Fjeldheim er en av Norges mest etterspurte mentaltrenere. Han har blant annet jobbet med næringslivsledere og politiet. Mest kjent er han kanskje som mentaltreneren til boksedronningen Cecilia Brækhus. Gjennom å bruke mentale teknikker jobber han for å få folk til å prestere bedre i hverdagen og til å være best når det gjelder. 

 

LES OGSÅ: Kunsten å selge seg selv inn under jobbintervjuet

 

Spent, ikke nervøs

Fjeldheim, som har bakgrunn fra Forsvaret og har vært med på flere skarpe oppdrag, blant annet i Afghanistan, har lang erfaring med å føle på nervøsitet og press. Hans anbefaling til alle som sliter med frynsete nerver er at man bør overbevise seg selv om at man er spent, og ikke nervøs, når nervene melder seg. 

Når du blir nervøs får du, ifølge Fjeldheim, lyst til å trekke deg unna situasjonen, og dette vil påvirke hele din prestasjon. Før slike situasjoner pleier Fjeldheim derfor å heller tenke at han er spent. 

– Å være nervøs er noe jeg har lyst til å flykte fra, men å være spent gjør at jeg har lyst til å mobilisere og gå forover og møte det. Det er kroppen min som forteller meg at jeg er klar.

Fjeldheim forteller at han i sin tid som elitesoldat alltid før farlige oppdrag pleide å ta en refleksjonsrunde med seg selv for å forsikre seg om at han visste hva han skulle gjøre når de pressede situasjonene oppsto. 

– Når stresset og jaget kommer, skal jeg ha tatt de rasjonelle beslutningene i forkant fordi da evner jeg å kunne handle deretter i mye større grad.

Mentaltreneren understreker at du vil ha mer overskudd til å håndtere uforutsette situasjoner om du er godt forberedt på det du skal gjøre.  

LES OGSÅ: 80 spørsmål du kan bli stilt i jobbintervjuet

 

Tips til å takle nervene under jobbintervjuet

Å kjenne at nervene kommer før et jobbintervju er helt naturlig. Du har lyst på jobben og du ønsker å gjøre en så god figur som mulig. Her er derfor Fjeldheims tre tips til hvordan du kan takle nervene under intervjuet.   

1. Presenter DEG

Ikke gå inn i jobbintervjuet med en plan om at du skal presentere deg selv på best mulig måte. Da legger du unødvendig press på deg selv. Tanken på at du egentlig kan bedre vil fort melde seg og du vil føle deg usikker. Tenk derfor heller at du skal presentere den DU er, verken mer eller mindre.  


2. Tren på jobbintervjuet 

Bli vant til å høre deg selv prate om deg selv. Få en venn eller noen andre til å stille litt kritiske spørsmål, og visualiser hvordan intervjusituasjonen kommer til å være. Forberedelsene skal nemlig være med på å frigjøre kapasitet til de uventede spørsmålene eller det du ikke har forutsett. Hvis du ikke har kapasitet mentalt til å håndtere dette blir nervene garantert forsterket.


3. Tenk at du er spent 

Sist, men ikke minst. Ikke tenk at du er nervøs. Tenk heller at du er spent! Når du er spent betyr det at du gjør deg mentalt klar for jobbintervjuet og at kroppen er skjerpet. 

 

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger