(KarriereStart.no):

Jobbintervjuet kan være en skummel affære. Spesielt om det er en jobb du virkelig vil ha. Da er det også ekstra viktig å gi et godt inntrykk og si de riktige tingene, men når du er litt stressa kan det være en prøvelse. Å hakke ned på din gamle sjef, virke usikker eller prøve å pynte på bildet av deg med oppbrukte klisjeer er dårlige ideer når du er ute og søker jobb. 

 

Det amerikanske karrierenettstedet The Muse har listet opp 30 ting du bør styre unna, enten det er drømmejobben det er snakk om, eller noe å fylle tiden din med. Vi har plukket ut 15 av dem.

 

«Jeg kom ikke overens med sjefen»

Aldri sitt og hakk på noen eller noe i firmaet du jobbet i før. Uansett hva som var grunnen til at du sluttet bør du holde tonen et sted mellom nøytral og positiv når du snakker om den gamle jobben din. Om du kan peke på flere mennesker du ikke har kommet overens med, står du i fare for at det høres ut som om det er deg det er vanskelig å jobbe med. 

 

LES OGSÅ: Tre feil som kan spolere jobbintervjuet

 

«Jeg er veldig nervøs»

Det er normalt å være nervøs når du skal sitte og selge deg selv, men ikke fortell dem det. Noe av det en eventuell arbeidsgiver vil se hos deg er selvtillit, så om du ikke føler deg veldig høy i hatten der du sitter, fake det.


 

«Jeg gjør hva som helst»

Når en arbeidsgiver skal ansette noen, vil de velge en som virkelig har lyst på jobben, og som er genuint interessert i den. Om du uttrykker at du bare er på desperat leting etter en hvilken som helst jobb, sender det helt feil signaler og arbeidsgiveren har liten grunn til å tro at du vil gjøre en god jobb.

 

«Jeg vet at jeg har lite erfaring, men..»

Du har kanskje lite arbeidserfaring, men det vet arbeidsgiveren etter å ha lest CV-en din. Det er liten vits i å trekke noens oppmerksomhet mot det. Fokuser på det du kan og selg inn deg selv best mulig.

 

LES OGSÅ: Hva er dine sterke sider? - Slik svarer du

 

«Det står på CV-en min»

Om de du er på intervju hos spør deg om noe, svarer du. De har lest CV-en din alt og vet alt om hva du har gjort av jobber tidligere, men de vil også vurdere din evne til å kommunisere og derfor stiller de kanskje spørsmål de har svaret på. De vet at det står på CV-en din.


 

«Ja, det kan jeg svaret på!»

Det er forventet at du har forberedt deg godt på forhånd, men du bør ikke øve inn ordrette svar på spørsmål du venter å få. Du risikerer å være så innøvd at du ikke klarer å føre en normal samtale. Det hjelper lite om du har de perfekte svarene på noen spørsmål når du blir så satt ut at du overhode ikke klarer å svare på andre.

 

«Perfeksjonisme er min største svakhet»

Spørsmålet om hva som er dine svakheter er gjerne et av de vanskeligste å svare på. Du vil jo ikke røpe alle dine dårlige sider i et intervju der hele målet er å få arbeidsgiveren til å stole på at du er den beste kandidaten til en jobb. Å peke på positive egenskaper og heller si at man nesten har litt for mye av det er derfor blitt en populær måte å svare på, men det er det nok få arbeidsgivere som tror på. Å svare «perfeksjonisme er min største svakhet» er så klisjefylt at du nesten kan være helt sikker på at arbeidsgiveren har hørt det flere ganger før. Og han kjøper det ikke. Prøv heller å være ærlig, finn en svakhet ved deg selv, men pek på ting du har gjort for å bli flinkere på det området.

 

«Jeg tenker utenfor boksen»

Enda en klisjé. Dropp alle typiske fraser og forklar heller hvem du er på en genuin måte, og ved å gi eksempler på hva du har gjort. Så kan arbeidsgiveren vurdere om han mener du tenker utenfor boksen eller ikke.

 

LES OGSÅ: Slik følger du opp et jobbintervju

 

«Eh, så jeg bidro på en måte til at firmaet liksom vokste»

Alle fyllord bør ta en god pause fra vokabularet ditt når du sitter i et intervju. Å ha med et par «liksom» og «på en måte» i annenhver setning gjør bare at det høres ut som om du egentlig ikke helt vet hva du snakker om, eller at du rett og slett er dårlig til å kommunisere.

 

«Jeg vet ikke»

Du kan få et spørsmål du faktisk ikke helt har svaret på. Blir du litt vippet av pinnen, dra ut tiden, for eksempel med et «det var et godt spørsmål..», og tenk, tenk, tenk.

 

«Jeg har ingen spørsmål»

Du blir gjerne spurt om du lurer på noe i slutten av intervjuet, og det burde du. Å ikke ha noen spørsmål sender signaler om at du egentlig ikke er så interessert.

 

«Da jeg var på Sunny Beach..»

Det er fint å dele noen historier med arbeidsgiveren. Det kan gjøre at du blir husket blant alle kandidatene, og har dere noe til felles kan det lette stemningen litt. Men hold det både interessant og relevant. Det bør være relatert til noe intervjueren har snakket om, til firmaet eller til jobben.

 

LES OGSÅ: Slik takler du nervene under jobbintervjuet

 

«Jeg har lyst til å starte for meg selv så fort som mulig»

En arbeidsgiver er selvsagt ikke interessert i å kun hjelpe deg med startkapitalen du trenger så du kan stikke derfra og starte for deg selv. Det er fint med ambisjoner, men det er ikke nødvendig å prate masse om at du ikke kommer til å bli der så lenge.


 

«Vet du hvor lang tid dette vil ta?»

Ikke begynn å se på klokka og tripp med føttene. Det er veldig lite hyggelig å snakke med deg om du ser ut som om du har andre steder å være.

 

«Jeg er litt tidlig ute, jeg»

Du skal aldri komme for sent, men det er ingen god idé å komme altfor tidlig heller. Om du tropper opp 20 minutter for tidlig kan arbeidsgiveren bli stressa eller få dårlig samvittighet for å ha latt deg vente. Har du lyst på jobben, vil du helst at vedkommende skal være i sitt beste humør.

 

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger