(KarriereStart.no)

Å ansette ny arbeidskraft er både tidskrevende og kostbart. Et fenomen for effektivisering av den første delen av rekrutteringsprosessen - grovutsilingen, er speedintervju. Det kan minne om speeddating, hvor man får noen få minutter til å gjøre et førsteinntrykk før man eventuelt går videre til neste runde.

 

Kommer man videre, blir man gjerne invitert til et mer dyptgående intervju, tester og så videre. Ofte går kandidaten fra rom til rom eller fra bord til bord hvor de møter flere arbeidsgivere, men det er også mulig at flere konkurrerende arbeidsgivere intervjuer samtidig. Denne metoden blir gjerne brukt på jobbmesser, men det er også slik at noen arbeidsgivere har egne arrangementer med speedintervju.

 

Gjør grunnarbeidet 

Jon Paulsen er leder for Manpowers talent

center.

FOTO: Privat

Hos bemannings- og vikarbyrået Manpower har de flere ganger arrangert åpen dag for jobbsøkere. Både fullstendig åpen dag, hvor hvem som helst kunne dukke opp uten påmelding eller CV, men også vært åpen dag hvor folk med spesifikke kompetanser har blitt invitert. På denne måten får både bedriften og potensielle arbeidstakere vist seg frem.


 

– Det er som med alle andre intervju, men man har ikke tid til «kosepraten», derfor må man være godt forberedt på å presentere seg selv og komme med konkrete eksempler på ting som underbygger egenskapene du forteller om. Spørsmålene kommer til å være relevant for arbeidsoppgavene til stillingen du søker, og man bør derfor gjør grunnarbeidet, rett og slett researche hva bedriften driver med: Hva spør de etter, hvilke utfordringer har de og hvorfor er du helt uunværlig for dem, sier Jon Paulsen, leder for Manpowers Talent Center. 

 

Speedintervju er ikke begrenset til noen få bransjer, men det er der hvor de har enten mange søkere eller mange stillinger at det er hensiktsmessig. Man har kort tid til å gjøre et godt inntrykk, men Paulsen presiserer at intervjuere har forståelse for at man har dårlige dager, og at det først og fremst er kompetansen som er utslagsgivende.


 

– Intervju er verbalt, alle må gjennom det. Den røde «skaff meg en jobb»-knappen finnes ikke, og om man sliter med å presentere seg selv så må man øve. Dette gjelder både skrifltig og muntlig. Tenk på toppidrettsutøvere som trener hver dag og blir noen millimeter bedre. Dette kan være drømmejobben, og dette er sjansen, sier Paulsen.

 

LES OGSÅ: 80 vanlige jobbintervju-spørsmål

 

Vær konkret 

Hege Aatangen er markedssjef i NAV

Østfold.

FOTO: Privat

NAV har brukt arrangert speedintervjuer ved flere anledninger, og har rekruttert mange ut i jobb på denne måten. Det er heller ikke unormalt at det er flere arbeidsgivere samtidig. For NAV har bransjene som har benyttet seg mest av speedintervju vært service, varehandel, transport, lager og bygg.

 

– Våre erfaringer er at det fungerer bra når man gir god informasjon om konseptet til både arbeidsgivere og arbeidstakere. Det varierer hva arbeidsgiver er opptatt av å spørre om med tanke på arbeidsoppgavene som skal utføres. Man rekker ikke å gå i dybden, derfor gjelder det å vite hva man kan tilby arbeidsgiveren og være konkret, sier Hege Aatangen, markedssjef i NAV Østfold.

 

For folk som har nedsatt arbeidsevne eller av ulike årsaker har hull i CV-en, kan speedintervju være en god mulighet til å få jobb. Da får man sjansen til å vise fram kvaliteter som ikke kommer frem på papiret.

 

– De som klarer seg best er de med et godt håndtrykk, viser at de er oppriktig interesserte og motiverte, er ærlig og har lyst på jobb. De som er ekstroverte har nok en fordel, men det er viktig å være forberedt. Det kommer også an på hvordan vi har forberedt arbeidsgiveren. Om det for eksempel er unge arbeidssøkere, som kan være usikre, vil arbeidsgiver ha en annen tilnærming, sier Aatangen.

 

LES OGSÅ: Det viktige førsteinntrykket

 

Talentshow

Kenneth Røynås er hotelldirektør for

Clarion Hotel Ernst i Kristiansand.

FOTO: Bo Slettjord - Kubrix film

Clarion Hotel The Hub åpner i Oslo sentrum mars 2019, og trenger 250 nye ansatte, de valgte derfor å arrangere speedintervju. I stedet for samtaler mellom en og en, hadde de her en jury. Intervjuprosessen kunne minne mer om et talentshow, enn en speeddate. Kenneth Røynås, hotelldirektør for Clarion Hotel Ernst i Kristiansand, var en av de som satt i juryen.


 

– Kandidatene våre får bare to minutter, og da mener vi to minutter og null sekunder. Da må man være godt forberedt. Det vi ser etter er kandidater som våger å by på seg selv. Det inntrykket vi sitter igjen med er førsteinntrykket, har man noen egenskaper som ikke alle andre har, så kommer man langt. 

 

Røynås mener det kan være en god idé å skrive et slags manus til hjelp i forberedelsene, men at det også bør være rom for improvisasjon. For mange vil det å delta i talentshow høres skummelt ut. Hvert fall for den introverte delen av befolkningen, men Røynås beroliger med at de også er på utkikk etter folk med de egenskapene også.

 

– Hvis man setter sammen en organisasjon med kun utadvendte mennesker, så kan det bli slitsomt. Vi må ha noen som er strukturerte og kan holde kontroll på oss utadvendte også. De fleste som kommer på intervju er nervøse, og det skulle bare mangle, da er det min jobb som intervjuer å skape ro hos kandidaten og relasjon. Mange sier at det er kandidaten som skal skape den relasjonen, dette mener jeg er feil, det er like mye intervjuerens jobb, sier Røynås.

 

LES OGSÅ: Tips til jobbintervjuet for de innadvendte

 

Speedintervju
  • Basert på speeddating
  • Arbeidsgiver eller arbeidstaker møter så mange som mulig på kortest mulig tid
  • Tiden er fastsatt på forhånd og varierer mellom 2 minutter og 15 minutter, avhengig av arrangør
  • Alle får like mye tid
  • Oftest blir alle stilt de samme spørsmålene
  • Som regel en-til-en, men også en-til-mange
  • Kan også hete «pulsintervju» eller «turbo-intervju» o.l.

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger