(KarriereStart.no):

Det å lese en jobbannonse er én ting, men å tolke en jobbannonse krever noe mer innsats. Men hvis målet er å skrive en søknad som får deg videre til intervjuet, er det virkelig verdt det. Om ikke helt avgjørende.

 

Formelle krav er riktignok greit å forstå. Som at du må ha en spesifikk kompetanse i form av for eksempel høyere utdanning, særskilte språkferdigheter eller at du må ha førerkort. Men når det kommer til personlige egenskaper blir de ofte vage, utflytende og forbløffende like.


Ved å gjøre et fritekstsøk i en jobbdatabase, vil du nok finne mange treff på stikkord som «selvstendig», «fleksibel» og «initiativrik». I flere av annonsene kreves det «sosial kompetanse» og «god muntlig framstillingsevne». Men hva betyr egentlig det? At du forstår hvorfor det ikke passer seg å le rått i visse situasjoner? Og de fleste kan jo snakke.

 

LES OGSÅ: Dette må du dobbeltsjekke før du sender søknaden

 

Gjør jobben selv

– Jobbannonser er som regel dårlige. De er dårlig skrevet og dårlig fundamentert. Ofte drar arbeidsgivere bare fram en gammel annonse. Dermed gir den et bilde som bare i begrenset grad er i tråd med virkeligheten, hevder karrierekonsulent og rekrutteringsekspert Pål-Espen Tørisen.


 

– Hva står man igjen med da?


– Alt. Det er vi som jobbsøkere som må gjøre den jobben de som står bak skulle gjort.


Tørisens utgangspunkt er at du må forstå jobben før du søker på den. Sitter du forvirret og undrende tilbake etter å ha lest annonsen, klarer du neppe å overbevise arbeidsgiver om at du er den rette. Du vet jo egentlig ikke hva du søker på.


I de fleste annonser oppgis en kontaktperson. Men Tørisen advarer mot å kaste seg over telefonen med en gang.


– Mange søkere ringer uten å vite en gang hva de skal spørre om. Så ender de med å spørre om når søknadsfristen er. Da markerer du deg. Negativt, sier Tørisen, som råder deg til å gjøre så mye research som mulig i forkant, sier han.

 

LES OGSÅ: Slik sikrer du jobbsøknaden mot skrivefeil

 

Sjefens hobby

Selv om annonsen i seg selv kan være dårlig, kan den inneholde informasjon verdt å undersøke nærmere. Som hvorfor de trenger flere folk, hvilke kunder de har, eller navn på sentrale personer. Utforsk hjemmesiden til virksomheten, finn ut hvordan de er organisert, hvilke bransjer de henvender seg til, hvilke verktøy de bruker. Bruk søkefunksjonene på nettet. Kanskje finner du ut at nærmeste sjefen har samme hobby som deg. Det kan være et trumfkort.– I neste omgang kan du bruke ditt eget kontaktnett. Kjenner du noen, som kjenner noen, som jobber i den aktuelle bedriften eller har en tilsvarende jobb? Det handler om å gjøre hjemmeleksa. Ofte skal det ikke mer til enn å «google» opp litt overflateinformasjon, sier Tørisen.

 

SE VIDEO: Hvordan skrive en CV som blir lagt merke til

 

Unngå klisjeer

Selv om jobbannonsen var full av klisjeer, trenger ikke du gå i den samme fellen. Ikke skriv i søknaden at jobben er «utfordrende», men beskriv hva ved jobben som er nettopp det. Er du «blid og utadvendt», lurer kanskje arbeidsgiver på hvorfor du ikke allerede har tatt kontakt.

 

– Poenget er å skille seg ut. Ved å gjøre forarbeidet, kan du gi arbeidsgivere svarene på de spørsmål de ikke visste at de hadde, sier Tørisen til KarriereStart.no.

 

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger