(KarriereStart.no):
Over 60 % av alle ledige stillinger blir aldri utlyst. Så hvordan gjør man seg aktuell for jobbene som ikke utlyses? Jo, man sender et "markedsbrev", eller en åpen søknad. En slik søknad må utformes på en litt annen måte enn dem man bruker til utlyste stillinger. Men før du kommer så langt bør du ta deg tid til litt forarbeid. Det kan både spare deg for mye tid, og ikke minst bedre sjansene dine for å lykkes.
Det første du må gjøre er å sette opp en liste over hvor du kan tenke deg å jobbe – og gjøre grundige undersøkelser på hver enkelt virksomhet. Skaff deg en oversikt over bedriftsprofilen deres og tenk over hvor de kan ha behov for arbeidskraft. Videre bør du ringe den aktuelle bedriften og snakke med personen som har ansvar for nyansettelser innen ditt fagområde. De neste stegene kan du lese mer om her:
LES OGSÅ: Seks grunner til at søknaden forkastes
Tar bedriften i mot åpne søknader?
Spør vedkommende om bedriften mottar åpne søknader, og spør gjerne om de vil ha behov for nye medarbeidere i tiden fremover. Får du ja på dette, spør om hvem som skal motta søknaden. Dette er vesentlig å vite før du skriver en tilpasset åpen søknad og CV. Om bedriften har en policy om å ikke vurdere åpne søknader, eller du ikke når rett person, kaster du bort tiden din.
Det kan også hende at denne telefonsamtalen er med vedkommende som vil motta din søknad senere. Så her gjelder det å selge seg inn - vise ansikt - slik at vedkommede husker deg når søknaden leses. Det er viktig at du er konkret og har noe fornuftig å presentere og spørre om. Pass på å få med hvem du er, og hva slags kompetanse du har. Finner man tonen her, kan et intervju kanskje avtales allerede her? Se an responsen, og tilby eventuelt å sende over en CV, og be om tid til å møtes for en uforpliktende prat.
LES OGSÅ: Seks grunner til at jobbsøknaden din forkastes
Lag en tilpasset åpen søknad og CV
En veldig vanlig feil er å masseprodusere én søknad som sendes ut til alle stillinger man søker på. Det vil raskt gjennomskues av mottakeren. Tenk over hva som vil motivere akkurat denne virksomheten til å ansette nettopp deg. Hva kan deres ønsker og kompetansebehov være? Hvorfor er du personen de leter etter? Hva gjør deg unik? Foruten harde ferdigheter, som utdanning og faglig kompetanse, bør du også få med hvilke myke ferdigheter du har. Myke ferdigheter dreier seg om de personlige egenskapene du har, i form av for eksempel personlighet, holdninger, verdier og sosiale ferdigheter. Se også over CV-en din og tilpass den til de ulike bedriftene du søker hos.
SE VIDEO: Skreddersy en CV som skiller seg ut
Målsetting: Intervju
Målsetting med de ovennevnte aktivitetene er alltid å komme til et jobbintervju. Når man har kommet så langt, er man i utgangspunktet kvalifisert til å jobbe i bedriften. Hvis ikke, ville du nok ikke blitt innkalt.
Det bedriften vil finne ut i intervjuet, er om akkurat du er den rette for dem. Om din personlighet passer inn med de andre ansatte og om dine ambisjoner og ønsker samsvarer med bedriftens behov fremover. Så vær ydmyk, men vit at du har kompetanse som bedriften i utgangspunktet er interessert i. Flere tips til jobbintervjuet finner du her.
PS: For å se en oversikt over aktuelle virksomheter, bruk arbeidsgiverguiden på KarriereStart.no.