(KarriereStart.no):

Etter flere år i samme jobb og samme bransje er det ikke uvanlig å føle på et behov for forandring. For noen holder det kanskje å søke seg til en tilsvarende stilling hos en annen arbeidsgiver, men hvorfor ikke forsøke seg i en helt ny jobb i en helt ny bransje?

 

Hvis du er i ferd med å slå fra deg den tanken på grunn av at du ikke har den nødvendige kompetansen, har du sett på det halvfulle glasset som halvtomt. Det å lese stillingsannonser med alle kriteriene for for erfaring og kompetanse kan riktignok virke avskrekkende, men det er viktig å huske at annonsene ofte beskriver drømmekandidaten - de definerer ikke nødvendigvis minstekriteriene for aktuelle kandidater.

 

Kompetansen din kan helt sikkert overføres til andre stillinger i andre bransjer, det gjelder bare å gå strategisk til verks når man setter opp en ny CV. Her er noen tips til hvordan det kan gjøres, fra en artikkel på themuse.com:


LES OGSÅ: Er du underkvalifisert for stillingen? Slik søker du

 

1. Kartlegg hvilke kvalifikasjoner du har

Det beste og mest logiske stedet å starte er å lese gjennom stillingsbeskrivelsen til jobben du skal søke på. Se på hvilke kvalifikasjoner de søker etter og identifisér hvilke av disse du faktisk har.


 

Selv om stillingen du skal søke på er ganske forskjellig fra din nåværende (og/eller tidligere) jobb, vil du nok oppdage at du allerede innehar minst et par kvalifikasjonene eller egenskapene de ser etter. Vel å merke hvis det er noenlunde fornuft i karrierebyttet. En tidligere sekretær vil neppe oppfylle mange av kvalifikasjonene de ser etter hos en hjertekirurg.

 

Skriv ned hvilke av kvalifikasjonene det er helt sikkert at du oppfyller. Du har kanskje noen år med ledererfaring, eller du er vant med å lede møter eller snakke foran forsamlinger, som de ser etter i stillingsannonsen? Disse kvalifikasjonene er rimelig sikre, altså at du ikke vil trenge å forklare nevneverdig mye hvordan de kan overføres til den aktuelle stillingen.

 

Dette er et viktig trinn, siden disse kvalifikasjonene er noe du skal sette fokus på i CV-en. Ved å fokusere på punktene som er en innlysende match, vil du få frem at du vil mestre flere av oppgavene i den nye stillingen – selv om bransjen eller fagområdet er litt annerledes enn hva du har jobbet med tidligere.


 

LES OGSÅ: Angrer du på karrierevalget? Les ekspertens råd

 

2. Fokusér på resultater

Alle arbeidsgivere, uavhengig av bransje, verdsetter ansatte som får ting gjort og som produserer resultater. Derfor er det smart å sette fokus på resultater du har oppnådd i tidligere jobber, fremfor å bare ramse opp hvilke arbeidsoppgaver du hadde. Dette er ekstra viktig når du bytter bransje, siden potensielle arbeidsgivere vil være mer opptatt av hva du faktisk oppnådde, enn hvordan du gjorde det.

 

Her er et eksempel på hvordan det kan gjøres hvis du tidligere har jobbet i administrasjonen til et sykehus, og nå søker jobb som selger for et ortopedisk firma:

 

Her vil erfaringen fra helsesektoren være et fortrinn. Men siden den forrige stillingen ikke innebar salg, er det andre aspekter ved stillingen man bør fokusere på. Noen ville kanskje da formulert seg slik:

  • Ansvarlig for å planlegge, organisere og gjennomføre den årlige sykehuskonferansen.

Men, for å sette fokus på resultatene, burde man heller legge det frem på denne måten:

  • Styrket sykehusets kundeforhold til over 300 leverandører, materiellprodusenter og andre eksterne samarbeidspartnere ved å koordinere og gjennomføre den årlige sykehuskonferansen.

Ikke bare høres det mer imponerende ut, men den fremhever også noen kvaliteter som vil være viktig i rollen som selger – nemlig organisering, nettverksbygging og innsikt i kundeforhold i bransjen.

 

SE VIDEO: Slik finner du arbeidsgiveren som passer for deg

 

3. Trekk de viktige parallellene

Når du søker på en stilling i en ny bransje, er det din oppgave å fremstille din tidligere arbeidserfaring så relevant som mulig. Dette betyr at du trekke paralleller mellom hva du kan, og hva stillingen krever. I noen tilfeller vil det innebære å kutte bort det som ikke er relevant for den nye jobben. Det er for eksempel ikke nødvendig å trekke frem tekniske ferdigheter og kjennskap til spesifikke dataprogrammer dersom den nye stillingen ikke krever dette.

 

Videre må du utfordre deg selv til å relatere arbeidserfaringen din til den nye bransjen og stillingen. Dette kan tydeliggjøres gjennom det tidligere eksempelet hvor du skulle søke deg fra en stilling i sykehusadministrasjonen til en salgstilling:

 

Basert på research om salgsyrket vet du at det å pleie kundeforhold er ekstremt viktig i rollen som selger. Og selv om din forrige stilling ved sykehuset ikke innebar salg, har du erfaring fra andre aspekter ved sykehusets kundeforhold. Dette kan presenteres i CV-en på dette måten:


 

Jeg bidro til å opprettholde og forsterke sykehusets relasjon til leverandører, materiellprodusenter og andre eksterne samarbeidspartnere gjennom flere seminarer, konferanser og andre møteforhold. Dette var et ledd i et årlig salgsbudsjett på om lag 50 millioner kroner.

 

Dette sier noe om hvorfor du vil egne deg som selger på flere måter:

  • Du mestrer omfattende prosjekter med høy vanskelighetsgrad.
  • Du er bevisst på viktigheten av nettverksbygging og pleiing av kundeforhold.
  • Du har innblikk i hvordan den offentlige helsesektoren forholder seg til private leverandører av produkter og tjenester.

 

LES OGSÅ: Bør man følge hodet eller hjertet i karrierevalget?

 

4. Ikke glem de myke ferdighetene

Det er nok fort å tenke at myke ferdigheter bare er uviktige bagateller som arbeidsgiveren såvidt streifer innom når de ser på CV-en. Men, de er viktigere enn du tror. Du kan selv tenke deg at en bedrift neppe ville ansatt en kundeservicemedarbeider som ikke var dyktig på kommunikasjon.

 

Det at myke ferdigheter er viktig er egentlig bare gode nyheter for deg i din situasjon, siden disse egenskapene er de enkleste å overføre fra stilling til stilling, og fra bransje til bransje. Ting som problemløsing, kritisk tenkning, nøyaktighet og kommunikasjonsferdigheter er viktige egenskaper å besitte i veldig mange jobber.

 

CV-en din kan naturligvis ikke bestå kun av myke ferdigheter, men ved å sette fokus på noen av de mest relevante av disse, vil du kunne argumentere for at din personlige egnethet veier opp for de eventuelle hullene som finnes på andre ønskelige kvalifikasjoner.

 

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger