(Karrierestart.no):

Trine Lise Jagge er en av gründerne bak rekrutteringsfirmaet Dynamic People. Vi har møtt henne for å ta en prat om hvordan du skriver den perfekte CV.

 

– En god CV er strukturert og oversiktlig, så jeg raskt får overblikk over kvalifikasjonene og utdanningen din. Du starter med personalia: Hva du heter, hvor du bor, alderen din og gjerne også linker til sosiale profiler.

 

Jagge mener det er viktig å få med nøkkelkvalifikasjoner, men understreker at du burde unngå floskler som “jeg ser på meg selv som en positiv jente”. Det er viktig å være direkte og konkret, og fortelle hva du er god på, som for eksempel “jeg elsker markedsføring, og jeg har erfaring med bruk av Google Analytics.” Erfaring med spesielle systemer, som for eksempel Wordpress, er viktig å nevne. Det samme er hvilke språk du kan, og på hvilket nivå.

 

– Så skal du liste opp erfaringen din, i omvendt kronologisk rekkefølge. Hvis du er nyutdannet har du kanskje ikke så mye erfaring, men det er utrolig viktig at du tar med det du har.


 

Deretter kommer utdanningen din. Hodejegeren mener det er viktig å få med ikke bare graden og fagene, men også hva du har spesialisert deg i. Hvis du har gode karakterer, bør dette også tas med.

 

LES OGSÅ: Hva gjør du med hullet i CV-en?

 

Hva med det du har gjort på fritiden?

– Det er veldig viktig at du også tar med verv. Har du hatt verv i en studentforening, eller jobbet frivillig, så skal du liste det under verv.

 

Når det gjelder interesser, forteller Jagge at hun blir ofte spurt om man skal ta det med eller ikke. Hun mener det er viktig å få med, siden hun ikke bare vurderer en potensiell arbeidstaker, men en person skal passe inn i en bedrifts kultur og miljø. Hvis du for eksempel er spesielt interessert i trening, så ta det med.

 

LES OGSÅ: Jobbsøknaden som får deg videre til intervju

 

Hvor lang bør CV-en være?

– CV-en skal helst være på en side, men den kan overskride dette om det er nødvendig. Det viktigste er av den er strukturert og oversiktlig slik av vi kjapt kan lese den.


 

Jagge forteller at de ser på CV-en før de ser på søknaden. De bruker bare noen sekunder på å se over hver CV, og hvis den da er uoversiktlig kan den fort bli valgt bort. Et annet viktig moment er at det ikke holder med stillingstittel og navn på bedriften. Du bør også få med en kortfattet beskrivelse av arbeidsoppgavene du hadde. Hvis du har prosjekter du ønsker å vise arbeidsgiver, kan du ta med dette som vedlegg.

 

LES OGSÅ: Slik takler du de ni ulike formene for jobbintervju

 

Bør man ha med bilde?

Her er Jagge helt utvetydig: Bilde er kjempeviktig. Hun understreker at det tross alt er et menneske de ser etter, og at hun setter pris på å se hvem som kommer til henne før hun tar dem inn. Det er viktig at det er et nøytralt bilde (og ikke ting som festbilder eller bryllupsbilder), gjerne med en nøytral bakgrunn.

 

Hodejegeren forteller at de googler alle kandidater, og også ser på sosiale medier. Dette betyr selvsagt at man må være obs på hvordan man opptrer på nett. På den annen side kan engasjement og innsats i form av for eksempel en blogg om et spesielt tema, gi arbeidsgiver et positivt inntrykk.

 

Avslutningsvis er vi inne på alternative måter å markedsføre seg selv på. Jagge mener video-CV absolutt kan være interessant, men også her bør man være kortfattet og direkte. Ellers bør man være forsiktig med stunts, som for eksempel blomster på CV. En nøytral fremtoning er et tryggere valg. Samtidig, dersom man søker jobb hos et reklamebyrå, kan det være en med en CV som har et fint grafisk uttrykk.

 

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger