(KarriereStart.no):

Å komme seg inn på et presset arbeidsmarked er ikke alltid lett, og særlig ikke hvis du har tomrom i CV-en din.

Statsminister Erna Solberg oppfordret i sin nyttårstale arbeidsgivere til å bli flinkere til å ansette mennesker med hull i CV-en. Ved å gi dem en sjanse, ønsker hun at flere skal få det lettere med å komme seg tilbake i arbeidslivet.


- Det er ikke alltid så lett. Noen opplever at dører lukker seg når de har vært uten jobb en periode. De har fått et hull i CV-en. Det skaper dobbel belastning, sa Solberg i Nyttårstalen.

Ikke nødvendigvis krise

Grunnene til hvorfor man er borte fra arbeidslivet kan være mange; sykdom, rus, manglende arbeidslyst eller rett og slett problemer med å finne seg jobb. Organisasjonsutviklingsdirektør i Posten, Erik Roth, mener man kommer langt med å være ærlig rundt hvorfor man ikke har vært i arbeid, og anbefaler derfor å ikke pynte på sannheten.


- Vi blir også nysgjerrige på å forstå det hullet. I en intervjusituasjon må du kunne svare på hvorfor du har hull i CV-en. Jo flere og lengre hull, jo bedre forklaring må du ha. Et reflektert svar kan virke til din fordel i en søknadsprosess, sier Roth til DinSide.



Har du flere arbeidsopphold kan det derfor være lurt å ta kontakt med stillingsansvarlig, slik at du kan kompensere en dårlig CV med et fint inntrykk over telefon.

LES OGSÅ: Mette Marstrander: – CV-en er din reklameplakat

Kompensere med annet enn jobb

For å konkurrere med de som har en fullverdig CV, lønner det seg å være kreativ i forklaringen av hullene. Har du reist i perioden du var arbeidsledig, tatt kurs eller jobbet frivillig, er dette ting du selvfølgelig kan sette opp som erfaring eller utdanning.


NAV har også flere gode tiltak for de som ikke klarer å komme i jobb. De kan hjelpe deg med jobbsøking, sette deg i kontakt med arbeidsgivere samt gi deg kurs og utdanning. Har du fått kurs eller tilretteleggelse i fra NAV, er derfor dette er også noe du bør sette på din CV.

LES OGSÅ: Sjekkliste for CV

Tips til hva deg med hull i CV-en:

1. Vær så ærlig som mulig om hvorfor du har hull i din CV. Vis hvorfor oppholdsperioden din har gitt deg kompetanse, som kan knyttes til jobben du søker deg til. Reiste du, tok opp studier eller gikk på kurs?



2. Ta kontakt med rekrutteringsansvarlig. Skal du komme deg igjennom nåløyet med en hullete CV, gi arbeidsgiveren et godt inntrykk i person eller telefon om du har mulighet.


3. Gjør grundig research i bedriften du skal søke deg til. Fortell de hvorfor akkurat du passer inn der, og hvordan dine egenskaper og kompetanse kan hjelpe dem til å nå sine mål.


4. Er du i en periode uten jobb, er det viktig å fylle opp dagene med innhold. Det viktigste er å ikke bli uproduktiv. Les fagstoff, skriv en blogg eller jobb med frivillig arbeid, er alle produktive ting som du kan snakke om i et intervju.

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger