(Karrierestart.no):

Dersom du er på leting etter jobb, enten det er deltidsjobb ved siden av studiene eller begynnelsen på en karriere etter endt utdanning, er en velskrevet CV helt essensielt. Men hva innebærer egentlig dette? Vi møtte Mette Ljungquist Marstrander, som jobber som veileder i Karrierehuset, for å ta en prat rundt dette

 

- En god CV skal si noe om din formelle og din uformelle kompetanse; den skal gi et godt bilde av hvem du er og hva du kan.

 

Marstrander understreker at det er viktig at man med en gang skjønner at dette er en CV. Man bør starte med navn, kontaktinformasjon og sivilstatus og eventuelt nasjonalitet. Hun anbefaler også at du har med nøkkelkvalifikasjoner, der du beskriver deg selv i noen få setninger eller stikkord, og at du har med et bilde.

 

- Bilde på CV er kjempeviktig! Det er helt naturlig for oss mennesker å feste øynene våre på noe visuelt stimulerende. Dette gjør at øynene fester seg der, og at du ser en ekstra gang på den CV-en.

 

Når det kommer til erfaring og utdanning, mener Marstrander at det sentrale er at man får med det som er relevant for stillingen og for bedriften. Hvis man er nyutdannet er kanskje utdannelsen det mest sentrale, og da tar man dette først. Hvis man derimot har jobbet i noen år i relevante stillinger, bør dette komme først.


 

Det er ikke nødvendig å komprimere hele CV-en ned til én side, men på den annen side er det mange som jobber med rekruttering som kontaktes av over hundre søkere, og da er det greit at CV-en ikke er altfor lang. Hvis du er ung og ikke har så mye erfaring, er det kanskje hensiktsmessig å ta med alt, men dersom du har hatt en lang karriere allerede er ikke gamle deltidsjobber spesielt viktige. Man kan eventuelt sammenfatte dem til ett punkt.

 

Er du kreativ? Det kan være en styrke og noe å få frem visuelt på CV-en, men se an arbeidsgiver!

 

Mange veiledere anbefaler å ringe arbeidsgiver i forbindelse med jobbsøk, men Marstrander mener ikke dette bør være en generell regel. Hun påpeker at hvis det er snakk om en stilling med kanskje hundre søkere, kan kontaktpersonen oppleve å bli nedringt av søkere som egentlig ikke har noe relevant å spørre om. På den annen side kan det være verdt å stikke innom og slå av en prat dersom det for eksempel er en mindre, lokal bedrift.

LES OGSÅ: Jobbsøk – Tipsene som effektiviserer og forbedrer jobbsøkingsprosessen


 

Til syvende og sist:

 

- Tenk struktur, profesjonalitet, profesjonalitet og litt kreativt, avslutter karriereveilederen.

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger