(KarriereStart.no):

Å skrive en god CV handler om langt mer enn å ramse opp hvor man har studert og hvor man har jobbet tidligere. Sammen med selve jobbsøknaden er dette papiret som skal overbevise arbeidsgiveren om at du er den perfekte kandidaten for jobben. Da bør du kunne skilte med en gjennomtenkt og selgende CV.


Første steg på veien er å unngå de vanlige feilene som rekrutterere og arbeidsgivere ser alt for ofte og som fører til at CV-en havner i nei-bunken. Det svenske karrierenettstedet chef.se har snakket med fire erfarne sjefsrekrutterere som har pekt ut de vanligste feilene du må unngå:

 

Ewa Olszewski, deleier i Michaël Berglund executive search:

1. Du beskriver ikke hva du gjør

- Det er vanlig å skrive arbeidsplass og tittel i CV-en, men kanskje mindre vanlig å beskrive hva rollen faktisk innebar. Å forstå ditt ansvarsområde; ditt budsjettansvar, personalansvar og din erfaring som gruppeleder er verdifull informasjon for den som leser CV-en din.

 

2. Du beskriver ikke hva du har oppnådd

- Det er en fordel om du beskriver resultater. Hva utrettet du i løpet av årene på den aktuelle arbeidsplassen? Skriv gjerne om dine eller bedriftens resultater sammenlignet med markedets resultater i den samme tidsperioden. Alt dette kan du få med i to til tre setninger.


 

3. Du antar at andre kjenner til bedriften

- Om du ikke har jobbet i en velkjent bedrift, kan det være bra å skrive en kort beskrivelse av selskapet. «XX er et internasjonalt selskap som driver med spillutvikling. Selskapet har 65 ansatte på Stockholmskontoret, og omsetter for x antall millioner årlig.» Det gir leseren informasjon om at du har arbeidet i et internasjonalt miljø – en parameter som kanskje er svært viktig i den aktuelle stillingsprofilen.

 

LES OGSÅ: Sjekkliste for CV-en

 

4. Du innleder med utdanningsbakgrunn

- Vi kan iblant se CV-er der kandidaten innleder med utdanningsbakgrunnen sin, for så å beskrive sin arbeidserfaring. Det er en klok CV-disposisjon dersom man er student og søker din første jobb. Så snart du har erfaring fra arbeidsmarkedet er det din arbeidserfaring som bør presenteres først.

 

Dennis Lodin, sjefsrekrutterer i DFind Executive:


5. Du skriver for langt

- Lange CV-er er vanskelige å komme igjennom. Et par sider er en bra rettesnor. Løft frem det som virkelig er viktig. Formidle på en tydelig måte hva du er god på og har erfaring med. Innled CV-en din med en oppsummering av hvem du er, altså noen linjer med dine sterke sider, før du går inn på arbeidserfaringen din.

 

Lotta Fredrikson, visedirektør i rekrutteringsselskapet Hammer och Hanborg:

6. Du «namedropper».

- Noen antar at mottakeren vet alt om deres erfaring, deres tidligere arbeidsgiver og bransje. De prater om andre tilsynelatende kjente navn og er altfor interne i sitt språk.

 

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger

 

Mattias Bedding, seniorkonsulent I Novare Executive Search:

7. Du overselger deg selv

- Man kaller seg «flytende i engelsk» i CV-en, når dette ikke er tilfellet i virkeligheten.

 

8. Du tilpasser ikke CV-en etter stillingen

- Man bruker CV-en i den tro at «one size fits all». Jeg mener man bør ha flere CV-er som løfter frem relevansen mot den stillingen man søker seg til.

 

9. Du tøyer sannheten

- Ikke skriv at du er siviløkonom eller sivilingeniør om du ikke har avlagt eksamen. Slik sjekkes opp, i hvert fall av oss, og det ser ikke bra ut om informasjonen er usann. 

 

LES OGSÅ: Seks grunner til at du fortsatt er arbeidsledig