(KarriereStart.no):

Er du jobbsøker og stadig opptatt med å finpusse på CV-en og søknaden? Det kan være vanskelig for en skakke arbeidsledig å vite hvilke CV-tabber man må unngå når man søker på en jobb, og hva som blir sett på som positivt og negativt når arbeidsgiver sitter med søknaden din foran seg og skal avgjøre om du er spennende nok til å bli innkalt på intervju. At den store verdensveven formerlig renner over av mer eller mindre kvalifiserte tips til hvordan en ideell CV skal se ut, gjør det ikke nødvendigvis noe enklere. 

 

Samtidig er det nå slik at det er en fordel å kunne unngå grove arbeidsfeil og generaltabber gjort i god tro. Derfor har vi spurt de rekrutteringsansvarlige i noen av Norges største og mest velkjente bedrifter om hvilke feil som er gjengangere i CV-ene og søknadene de mottar.

 

Les også: Ti ting du bør gjøre når du er arbeidsledig

Hilde Bohinen

Rekrutteringsansvarlig i ÅF Advansia, en del av ÅF-konsernet.

– Det er mange som søker i hytt og pine, og det gir det inntrykk av at du bare er ute etter å få seg en eller annen jobb, samtidig som jeg lurer på om du egentlig vet hva du kan og vil. Vanlig feil; det står navn på en annen arbeidsgiver i søknadsbrevet, som gir inntrykk av at dette bare er copy/paste. Motivasjonen for hvorfor du søker på akkurat denne jobben hos akkurat oss vil jeg alltid grave i.

– Jeg ser ofte at nyutdannede søker på jobber som krever mange års erfaring, noe som kan være et signal om at de ikke helt har forstått de ulike nivåene i arbeidslivet. Vær realistisk og ha tålmodighet. Ta gjerne en telefon om du ser en interessant stilling, men pass på å ha noe fornuftig å spørre om, som ikke allerede står i stillingsbeskrivelsen.

 

Les hele intervjuet med Hilde Bohinen i ÅF Advansia her

Kaja Rutgerson

Manager of Recruiting and Operations hos McKinsey & Company.

– Det første steget i å få en jobb er å sende inn en søknad, jeg anbefaler alle å tørre å ta det første steget. Jeg anbefaler studenter å tenke på dette tidlig i studiene, for det er mange måter en kan komme i kontakt med spennende bedrifter tidlig i studieforløpet. McKinsey tilbyr både en fantastisk spennende og lærerik rekrutteringstur til Kitzbühel, lederprogram for kvinnelige studenter, internships og flere andre arrangementer. Du kan søke på arrangementer og komme i kontakt med McKinsey allerede på 1. kull, gjennom McKinsey Adventure.


 

– Du bør forberede søknaden og CV-en godt, undersøk bedriften og få frem hvorfor du ønsker å jobbe der, samt hva du kan bringe til bedriften. Det er viktig med en ryddig og oversiktlig CV, og det er viktig å få med spennende verv, jobber og engasjement du har.

 

Les hele intervjuet med Kaja Rutgerson i McKinsey & Company her

Astrid Aarøe

Rekrutteringsansvarlig i Innovasjon Norge

– De fleste søkerne bruker tid og energi på å skrive gode søknader og CV-er, og vi er heldige som har en stor søkermasse som ønsker seg til oss. På generell basis kan jeg si at det er mest hensiktsmessig å ha en omvendt kronologisk rekkefølge på erfaringene i CV-en. Det er også viktig at CV-en er ryddig og oversiktlig. I selve søknadsbrevet er det viktig at søknaden er spisset mot rollen som en søker og at motivasjonen for rollen er godt synliggjort.

 

Les hele intervjuet med Astrid Aarøe i Innovasjon Norge her

 

Ellen E. Brekke

HR-sjef i NRK.

– De søknadene som bærer preg av å være standardisert for "masseutsendelse" gir ikke et godt inntrykk. Når det gjelder jobbintervjuet er det vår jobb å gjøre kandidaten trygg og hente ut den informasjonen vi trenger. Det kan være vanskelig hvis en person byr lite på seg selv.

 

Les hele intervjuet med Ellen E. Brekke i NRK her

 

Morten Klokkersveen

Prosjektdirektør i Bane NOR

– Søknaden må vise at en har lyst på jobben, har satt seg inn i stillingen og kan presentere hvorfor nettopp du er den rette for jobben. Du vil stort sett alltid tjene på å ringe før du sender søknaden og stille relevante spørsmål som kan styrke din søknad.

 

Les hele intervjuet med Morten Klokkersveen i Bane NOR her

 

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger