(KarriereStart.no):

1. Ha en god døgnrytme

Når man ikke er nødt til å stå opp tidlig neste morgen kan det være fristende å sitte oppe en time eller tre utover kvelden. Plutselig oppdager man en ny serie på Netflix, eller man blir sittende foran PC-en langt inn i de små timer. Skal du ha motivasjon til å skrive søknader og oppdatere CV-en er det imidlertid ikke verdens beste oppvarming til en ny dag å stå opp langt utpå formiddagen. Selv om du ikke lenger har forpliktelser som krever at du kommer deg opp av senga ved lysets frembrudd, bør du likevel prøve å ha en fast døgnrytme, som gjør det mulig å møte morgendagen med energi og initiativ.

 

2. Ha en plan for dagen

Det er demotiverende i seg selv å gå dagen i møte uten å vite hva man skal fylle den med. Du skal få en dag i mårå, som Alf Prøysen sier. Men hva skal du bruke den til? Hvis du setter opp faste rutiner blir det lettere å gi dagen mening, selv om du ikke er i jobb. Det kan være jobbrelaterte ting som å finpusse en søknad eller forberede seg til et intervju, men det kan også være å måke oppkjørselen eller å vaske stuegulvet. Så lenge du holder deg i aktivitet vil du oppleve at det blir lettere å komme seg gjennom hverdagen, samtidig som du føler at du får gjort noe mer nyttig enn å bare daffe på sofaen.


 

Les også: Fem tips fra «superstudenten»: – Slik lykkes du i jobbsøkerprosessen 

 

3. Fysisk aktivitet

Som arbeidsledig har man plutselig mulighet til å plaske i et hav av tid. Et bra tips er å børste støvet av nyttårsforsettene fra i fjor og komme seg i fysisk aktivitet. Det er vitenskapelig bevist at fysisk fostring også er god mentalhygiene, og at trening gir både kroppslig og kognitivt overskudd. Man skal ikke undervurdere fordelene av å holde seg i bevegelse, og selv en liten spasertur kan gi deg oppkvikkeren du trenger for resten av dagen.


 

4. Ta deg tid til selvutvikling

Når du likevel trasker hjemme på dagtid kan du like godt forsøke å bruke noe av tiden på personlig utvikling. Det kan være alt fra å lese den mursteinsboka du har hatt stående på bokhylla i år og dag, til å lære seg et nytt språk eller skaffe seg nye ferdigheter innen et felt. Kanskje kan du sette av tid til å se dokumentarer eller lese bøker om et spesifikt tema som interesserer deg (gjerne relatert til bransjen du ønsker å jobbe i!) eller kanskje er det endelig på tide å sjekke ut hva alle disse yoga- og mindfulness-greiene egentlig handler om? Her er det bare fantasien som setter grenser: Det finnes alltid noe nytt å lære!

 

5. Frivillig arbeid

Frivillig arbeid er kanskje det beste du kan bruke tiden på når du er arbeidsledig. Her har du muligheten til å kombinere en aktivitet som får det til å kildre i hjerterota, samtidig som du gjør noe som kan settes på CV-en. Å arbeide frivillig i tiden som arbeidsledig bidrar til å vise en arbeidsgiver at du har et indre driv, ønsker å gjøre en innsats og bryr deg om andre. Det kan også gi deg nye erfaringer og ferdigheter, og kanskje til og med åpne for jobbmuligheter i en ny bransje.

 

Interessert i å jobbe med salg og markedsføring? Les mer om arbeidsgivere og jobbmuligheter her!

 

6. Bruk sosiale medier!

Sosiale medier som Facebook og Twitter er fantastisk fine verktøy for å bygge og opprettholde et nettverk. Ifølge eksperter er sannsynligheten for å bli ansatt langt høyere dersom du blir anbefalt av en person innad i bedriften. Derfor bør du ikke være redd for å forhøre deg med venner og tidligere kolleger om mulige stillinger. Det er også lurt å være registrert i kandidatbaser. Som medlem her på KarriereStart kan du for eksempel gjøre deg selv synlig for rekrutterere i den bransjen du ønsker å jobbe i.

 

7. Slapp av  ikke heng med hodet!

Å være arbeidsledig kan være slitsomt og utmattende. Opplevelsen av å få avslag etter avslag på jobber du føler deg kvalifisert til kan være et slag i trynet for selv de mest hardhudede blant oss. Hvis alternativet er å bli motløs og miste alt av motivasjon, er det bedre å ta seg litt fri fra jobbsøkingen og heller gjøre noe avslappende. Selv om man ikke har mye penger på konto går det an å kose seg med en god film på lørdagskvelden eller invitere en venn over til et glass vin.


 

8. Ta utdanning eller kurs

Hvis du er arbeidsledig finnes det muligheter for å ta videreutdanning eller kurs, noe som kan være med på å styrke CV-en din. Det finnes mange utdanninger du kan kombinere med dagpenger fra NAV:

 

• Utdanning utenfor normal arbeidstid, med maksimalt inntil 10 dager per semester med undervisning på dagtid. Studieprogresjonen må også være minst halvert sammenliknet med tilsvarende utdannelse på heltid.

• Utdanning som i sin helhet er normert til 3 måneder eller mindre. Utdanningen kan strekke seg over lenger tid enn 3 måneder, forutsatt at den samlede tiden som går med til utdanningen maksimalt tilsvarer 3 måneders utdanning på heltid. Enhver deleksamen regnes i denne sammenheng som del av et lengre utdanningsløp og blir ikke regnet for å være en selvstendig utdanning.

• Godkjent norskopplæring for voksne innvandrere på fulltid i inntil ett år. Ved særlige grunner kan NAV forlenge perioden for godkjent utdanning med rett til dagpenger utover ett år. 

• Introduksjonsprogram for nyankomne innvandrere.

 

9. Søk praksis eller internship

Skaff deg et internship (uavhengig av hvor gammel du er!) En praktikantstilling eller et internship kan nemlig romme mange fordeler. For det første ser det mye bedre ut enn en lengre periode utenfor arbeidslivet. Et internship kan også være en glimrende mulighet til å lære noe nytt, utvide porteføljen din og bygge et nettverk. Hvem vet? Kanskje ligger det også en jobb og venter på deg i horisonten?

 

Les også: Dette har ikke arbeidsgiver lov til å spørre om

 

10. Vær positiv

Sist, men ikke minst: Vær positiv! Å gi opp fører ikke til noen ting. Å ha en optimistisk grunnholdning vil gjøre det lettere å takle de traurige dagene der du gremmes over avslaget på den jobben du er banna bein sikker på at du hadde passet perfekt til. Å være jobbsøker kan være en ensom affære: Ofte blir man nødt til å gjøre som den legendariske Baron von Münchhausen, og dra seg selv etter hårene opp av myra.

 

Når du ser mørkt på mulighetene dine skal du likevel ikke glemme at det finnes mange mennesker der ute i den norske jobb-jungelen som ønsker at du skal finne drømmejobben. Flere rekrutterere, hodejegere og jobbeksperter har for eksempel blogger, legger ut videosnutter på sosiale medier eller holder foredrag. Hvis du gjør litt research kan du alltids oppsøke noen av disse og bruke dem til å motivere deg selv når den indre gløden er i ferd med å slukne. Lykke til!

 

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger