(KarriereStart.no):

Hele én av fem jobbsøkere lyver på CV-en, i følge en undersøkelse gjennomført av konsulentselskapet Semac i 2013. De som vurderer å jukse på CV-en bør nå tenke seg om enda et par ganger før de gir etter for fristelsen. Denne våren har nemlig en rekke offentlige og private bedrifter innført obligatorisk bakgrunnssjekk av alle som får tilbud om fast jobb – og dette gjelder alt fra renholdsarbeidere til den øverste ledelsen.


De grundige bakgrunnssjekkene innebærer blant annet at skoler og tidligere arbeidsgivere må verifisere karakterer, datoer, stillingstitler og meritter. I tillegg vil man bli gått grundig etter i sømmene på internett.


– Vi gjør åpne kildesøk, borer i blogger, på Facebook, Twitter og andre sosiale kanaler for å informere om hvilken profil kandidatene har. Vi forteller aldri kundene våre hvorvidt de skal ansette kandidaten eller ikke, men vi presenterer funn, sier daglig leder Hans Erling Stausland i Semac til DN.no.

 

LES OGSÅ: Alt om hvordan du skriver en god CV


Firmaet Meditor har 15 ansatte i inn- og utland som gjennomfører bakgrunnssjekker for kunder som DNB, Skatte¬etaten, Statnett og Adecco. Robert Leite, gründer og daglig leder i Meditor, forklarer at de ikke nøyer seg med å bekrefte attester og vitnemål som sendes med jobbsøknadene.– Bakgrunnssjekk handler bare om fakta, og vi velger selv de kontaktene vi skal bruke. Vi bruker ikke de personene kandidaten selv vil at man skal kontakte. Det er ikke relevant. Vi unngår også attester – de er ofte utgitt med en egen agenda.


Av de flere tusen jobbkandidatene de sjekker hvert år, finner både Meditor og Semac avvik hos hele 25 prosent av dem.


Rekrutteringssjef Tone Rognstad i Statoil forteller også om tilfeller hvor jobbsøkere har kjøpt vitnemål fra universiteter som ikke eksisterer.


– Disse «universitetene» har gjerne callsentre som liksom verifiserer informasjonen hvis noen ringer og sjekker. Det er fascinerende at noen likevel sender inn slike vitnemål selv om vi har fortalt at vi sjekker alle, sier hun til DN.no.

 

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger