(KarriereStart.no):

Semac har jobbet med å trygge hverdagen til arbeidsgivere siden 2009. Daglig leder i Semac, Hans Erling Stausland, forteller at det er overraskende mange som jukser med papirene sine. I løpet av de tre siste årene har de avdekket anmerkninger hos rundt én av fem jobbsøkere.


– En anmerkning vil si at vi har noe å bemerke ved søknaden som kunden vår bør se nærmere på. Det kan være en enkel sak som gjør at kandidaten fortsatt får jobb, eller det kan være et alvorlig ytterpunkt, forteller Stausland.


Semac er en av de større firmaene i Norge som tilbyr bakgrunnssjekk av jobbsøkere. Firmaet kan også tilby medieovervåkning og krise og beredskapsløsninger til store og små bedrifter.

 

LES OGSÅ: Er du underkvalifisert for stillingen? Slik søker du

 

Stadig flere sjekker

Å kvalitetssjekke kandidater blir stadig mer vanlig, og gjøres av både private og offentlige virksomheter. For at Semac skal kunne utføre en bakgrunnssjekk, må kandidaten godkjenne at det føres innsyn i den informasjonen de har gitt til arbeidsgiveren de søker seg til.


– Vi mottar CV-en på webløsningen til kunden vår, og da får vi det sammen med en samtykkeerklæring som kandidaten har signert. En bakgrunnssjekk er et samarbeid mellom kandidaten og oss, så det er en helt transparent prosess hele veien, forteller han.



Mye nyttig informasjon ligger imidlertid fritt tilgjengelig på nett, via Google, åpne Facebook-profiler og andre sosiale medier.

 

LES OGSÅ: Disse ferdighetene hører ikke hjemme på CV-en

 

Ødelegger fremtidig karriere

Rundt 12 prosent av kandidatene de sjekker, får ikke jobben de søker på fordi det avdekkes feil og mangler i løpet av prosessen. Stausland synes det er interessant at kandidater tar sjansen på å komme unna med juks.


– Man kan dra på seg et renommé og miste troverdigheten sin. Norge er et lite land, så det ryktes fort at du har gjort noe galt, forteller han.

 

LES OGSÅ: Bytte bransje? Slik overfører du kompetansen din i søknad og CV

 

Politianmeldelse og erstatningsansvar

Stausland er tydelig på at han ikke liker uttrykket «å pynte på sannheten». Juks er juks, enten man skryter på seg litt ekstra erfaring eller dikter opp et helt arbeidsforhold. At kandidater lyver på seg slik viktig informasjon som kompetanse, kan i verste fall føre til alvorlige konsekvenser for bedriften hvis noe skulle skje.


 

– Det har vi hatt en rekke tilfeller av, der kandidater har påført arbeidsgiveren sin et erstatningsansvar som følge av at de ikke har den kompetansen. Og da kan man i verste fall bli personlig ansvarlig og få rettet et økonomisk krav mot seg, forklarer han.


Semac sjekker også vitnemål opp mot utdanningsinstitusjonene som kandidaten har vært knyttet til, og avdekkes det feil pleier skolene å anmelde kandidaten det gjelder.


– Jeg vet at flere universiteter er flinke til det. Hvis vi sender inn utdannelsesdokumentene og de er forfalsket, så er veldig mange flinke til å anmelde kandidaten, forklarer han.

 

SE VIDEO: Hvordan skrive en CV som blir lagt merke til

 

Mulig samfunnsrisiko

Flere burde være flinkere til å gjøre en bakgrunnssjekk. Stausland tror det finnes mange mørketall, fordi bedrifter ikke sjekker nøye, eller misforstår informasjonen kandidaten har lagt ved.


– Det er en utfordring at enkelte arbeidsgivere ikke er flinke nok til å kontrollere CV-en. Det kan stå at man har tatt tre-årig høyskole, men kandidaten har ikke en bachelorgrad. Så det er viktig at man gjør en ordentlig jobb, også fra en potensielle arbeidsgivers side.


Ved å gjøre en nøye sjekk av bakgrunnsinformasjonen til kandidaten, kan man også avdekke potensielle trusler mot samfunnssikkerheten.


– Vi har også ytterliggående avvik, der Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har vært innblandet fordi det er åpenbart at det er ekstremister som søker jobb. Vi har eksempler på folk som er domfelt for grov vold, kidnapping, bruk av bomber og skytevåpen, som prøver å rekruttere seg til bransjer som har høy grad av sikkerhet, forklarer han.

 

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger