(KarriereStart.no):

Hvis du er næringsdrivende bør du være oppmerksom på at du kan risikere tvangsmulkt hvis du unnlater å levere skattemeldingen – eller leverer senere enn fristen torsdag 31.mai.

 

– De fleste næringsdrivende rapporterer slik de skal. Det er bra fordi Skatteetaten trenger korrekte og fullstendige opplysninger til rett tid for å sikre riktig fastsetting av skatt. Hvis du har mottatt skattemelding for næringsdrivende må du huske å levere denne innen fristen. Det gjelder selv om du ikke har endringer eller om du ikke ser på deg selv som næringsdrivende, for eksempel hvis du har avsluttet din egen virksomhet og blitt lønnsmottaker, sier divisjonsdirektør Marta Johanne Gjengedal i Skatteetaten i en pressemelding.

 

For næringsdrivende er det mulig å søke om utsettelse av leveringsfristen dersom det ikke er mulig å levere i tide. Hittil i år har 9.000 næringsdrivende søkt om utsatt leveringsfrist. Søknadsfristen for utsettelse er 31. mai.

 

LES OGSÅ: Slik jobber du effektivt i åpne kontorlandskap

 

65 000 fikk tvangsmulkt i fjor

Tvangsmulkt er en daglig mulkt for virksomheter som ikke leverer opplysningene de skal innen frist. For manglende levering av skattemelding for næringsdrivende er satsen et halvt rettsgebyr per dag. I 2019 er rettsgebyret 1150 kroner. Maksgrensen er 50 rettsgebyr, det vil si 57.500 kroner.


 

Flere leverer skattemeldingen innen fristen etter innføring av tvangsmulkt i 2017. I fjor ble det likevel fastsatt 65 000 vedtak om tvangsmulkt fordi en av ti virksomheter ikke leverte skattemeldingen i tide.

 

LES OGSÅ: Nå skjerpes skattekravene på rabatter og goder fra arbeidsgiver

 

– Må leveres uansett

Skattemeldingen for næringsdrivende sendes til alle som eier eller driver virksomhet eller som har hatt inntekt som Skatteetaten har fått opplysninger om skal rapporteres som næringsinntekter. Alle som mottar skattemeldingen for næringsdrivende må levere denne uansett om du har hatt næringsinntekt eller ikke. Den må leveres og du må levere den elektronisk.

 

Dersom du har avsluttet virksomheten, må du likevel levere. Hvis du har fått skattemeldingen for næringsdrivende, men ikke driver virksomhet, skal du levere denne og næringsoppgave 1 (RF-1175), uten å fylle ut næringsoppgaven. Les mer om dette her


 

LES OGSÅ: Sjekk gjennomsnittslønna for over 300 yrker

 

Slik gjør du endringer

Hvis du er usikker på hvordan du endrer og leverer skattemeldingen for næringsdrivende, kan du finne steg for steg hjelp med å fylle ut skattemelding for enkeltpersonforetak her

 

Hvis du har oppdaget feil i skattemeldingen for tidligere år, kan du i de aller fleste tilfeller gå inn og endrer skattemeldingen for året det gjelder. Bruk skjemaet i denne linken, og gjør rede for feilen du har oppdaget. 


Næringsdrivende kan ikke levere skattemeldingen på papir, du må rapportere elektronisk til Skatteetaten.

 

LES OGSÅ: Slik forhandler du høyere lønn

 

Enklere rapportering for småbedrifter

Næringsrapport skatt er en enklere leveringsløsning for dem som driver egen bedrift og foretar rapporteringen selv. Skatteetaten anslår at én av tre næringsdrivende kan bruke denne løsningen. Les mer om dette her.

 

Har du flere spørsmål?

skatteetaten.no finner du mye informasjon og nyttige verktøy. Hvis du ikke finner det du trenger der, kan du få veiledning på telefon, chat eller på Skatteetatens Facebookside, hvor du blant annet kan få svar på spørsmål om skattemeldingen din, eller se hva andre lurer på. Det er også korte videoer med råd for næringsdrivende.

 

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger