(KarriereStart.no):

En av tre opplyser at de får hjelp med skattemeldingen, i følge en undersøkelse Opinion har utført for Skatteetaten.

 

De fleste sjekker, endrer og leverer skattemeldingen elektronisk. Nytt i år er at privatpersoner kan delegere rettigheter til å endre og levere skattemeldingen.

 

– De fleste sjekker, endrer og leverer skattemeldingen selv, men for de som ønsker det, er det nå blitt enda enklere å få hjelp. Du kan gi et familiemedlem, en regnskapsfører eller andre du stoler på tilgang til å endre og levere skattemeldingen din, sier kommunikasjonsdirektør Mariken Holter i Skatteetaten.

 

Delegering av rettigheter gjøres i Altinn. Du kan lese hvordan du praktisk gjør dette på skatteetaten.no. Fristen for å delegere rettigheter til å endre og levere skattemeldingen er 29. april.

 

LES OGSÅ: Dette har du krav på i kjøregodtgjørelse

 

Én av ti sjekker ikke

Halvparten (48%) av respondentene i undersøkelsen svarer at de sjekker alle opplysningene som er forhåndsutfylt i skattemeldingen. Én av ti sjekker ingenting. Blant de som sjekker, bruker 45 prosent 15 minutter eller mindre på dette.


 

– Det er bra å se at det er opp mot halvparten som sier de sjekker skattemeldingen sin nøye. Men vi skulle gjerne sett at dette tallet var enda høyere. Skatteetaten vet ikke alt om deg, det er derfor viktig å sjekke at opplysningene er korrekte og at du har fått med deg fradragene du kan ha krav på, sier Holter.

 

Skatteetatens egne analyser viser at de som ikke åpner og sjekker skattemeldingen primært er unge som tjener under frikortsgrensen og eldre pensjonister uten endringer i privatøkonomien.

 

På Skatteetatens nettsider finner du alt fra pendlerveiviser til fradragskalkulator. Verktøyene hjelper deg å beregne riktig skattegrunnlag.

 

LES OGSÅ: Så mye vil lønnen din øke i 2017

 

Ny frist for å levere skattemeldingen

I mange år har fristen for å levere skattemeldingen (selvangivelsen) vært 30. april. Men i år er faktisk fristen for å levere skattemeldingen mandag 2. mai. Grunnen til dette er at 30. april faller på en søndag, og i følge den nye skatteforvaltningsloven medfører det at skattebetalere får litt ekstra tid på seg til å levere.


 

Det bekrefter også Merete B. Jebsen, pressesjef i Skattedirektoratet.

 

– Skattemeldingen for lønnstakere og pensjonister skal etter skatteforvaltningsforskriften § 8-2-3 leveres innen utgangen av april. I 2017 faller 30. april på en helgedag og det følger av skatteforvaltningsloven § 5-5, som henviser til Domstolsloven § 149, at det ikke regnes som for sent dersom du leverer 2. mai, sier hun.

 

Hvis du ikke har endringer, trenger du ikke å levere skattemeldingen.

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger