(KarriereStart.no):

Siden 2006 har det vært obligatorisk tjenestepensjon for bedrifter i Norge, og de fleste ansatte i landet omfattes i dag av en pensjonsordning.

Hvor god pensjonsparing du får derimot, avhenger av arbeidsgiverens pensjonsordning. Små og mellomstore bedrifter i privat sektor kommer dårligst ut, hvor over 500 000 ansatte kun får minstepensjon den dagen de pensjonerer seg. Statens pensjonskasse er en av de som gir best pensjonssparing for sine ansatte, selv om de hadde den laveste lønnsveksten i fjor.

Har du planer om å bytte jobb i år, eller om du skal inn i arbeidslivet for første gang – bør du derfor passe på å diskutere pensjonsordningen med din potensielle nye sjef. Er du uheldig, kan du gå glipp av over 200 000 kroner i året.

LES OGSÅ: Slik forhandler du om lønn under jobbintervjuet

Engasjerer seg ikke nok om fremtiden

Respons Analyse har i oppdrag for Sparebank 1 utført en undersøkelse angående pensjon. I følge rapporten deres svarte hele ni av ti at de ikke tok opp pensjonsordningen da de ble ansatt ved sin nåværende jobb.

Pensjonsøkonom i Sparebank 1, Kristin Myrmo, forteller at alt for få tenker over fremtiden og hvilken innvirkning en dårlig pensjonsavtale vil ha på din økonomi den dagen du går av med pensjon.

- Det at folk er så lite opptatt av hva arbeidsgiveren tilbyr i tjenestepensjonen ved ansettelser, kan gjøre at de går glipp av store beløp til sine fremtidige pensjoner, sier Myrmo til Din Side.

Det kommer frem i undersøkelsen at ansatte snakker gjerne om pensjon med venner og kolleger, for å få tips og råd, men vi er relativt dårlige til å snakke om pensjon med arbeidsgiveren vår.

- Å ta opp pensjonstemaet på jobben er viktig fordi det kan gi mulighet for å fremforhandle en forbedret tjenestepensjon, som vil kunne komme alle ansatte i samme bedrift til gode i fremtiden, forteller Myrmo.

I følge pensjonsøkonomen vil en 25-åring med dårlig pensjonsordning kunne gå glipp av så mye som 233 000 kroner den dagen han eller hun går av med pensjon.LES OGSÅ: Slik tjener du best på lengre sikt

God pensjon bedre enn høy årslønn

Det kan være tøft å takke nei til en god årslønn. Men, står du mellom to jobbtilbud bør du finne ut av hvilken arbeidsplass som tilbyr best pensjonsordning, og se på årslønn i sammenheng med pensjon før du takker ja. Det kan faktisk hende du tjener mer i lengen på å velge arbeidsplassen med lavere årslønn, men med bedre pensjonsordning, fremfor den med høyere årslønn.

Går du for høyere årsinntekt fremfor god pensjonsordning, bør du opprette privat pensjonssparing. Flere banker tilbyr slike spareordninger, hvor du setter av et fast sparebeløp hvert år som legges ved pensjonen din den dagen du går av.

Har du ingen planer om å bytte jobb selv om pensjonsordningen på arbeidsplassen er lavere enn den burde være, bør du heller spørre om lønnskompensasjon til egen oppsparing av pensjon fremfor lønnspålegg ved neste lønnsforhandling.

Klikk her for å søke i tusenvis av ledige stillinger